Mii de grefieri din intreaga tara au protestat, miercuri dimineata, incepand cu ora 10,00, pe timpul activitatii Plenului Camerei Deputatilor, fata de intentia guvernantilor de a elimina pensiile speciale din sistemul judiciar.

Pe perioada protestului, arhivele si registraturile instantelor au fost inchise, iar sedintele de judecata au fost suspendate.

*** Jumatate dintre grefierii din Palatul Justitiei din Arad au iesit la protest, miercuri, cerand sa nu fie desfiintate pensiile de serviciu, aratand ca acestea au un statut juridic diferit de cel al pensiilor speciale.

In jur de 70 de grefieri au intrerupt lucrul spontan si s-au adunat in fata Palatului Justitiei.

"Sunt grefier de sedinta de 32 de ani si nu am un salariu extraordinar. Dupa 32 de ani de munca am 5.000 lei net, in conditiile in care lucram peste program, lucram sambata si duminica (...) fara plata in plus. Nu sunt de acord sa mi se elimine pensia de serviciu in conditiile in care platesc lunar 2.300 de lei pentru pensie la asigurarile de stat. Daca la 60 de ani primesc o pensie de 4.000 de lei, nu cred ca e un prejudiciu atat de mare pentru stat, avand in vedere ca in acest moment exista multe pensii la un nivel foarte mare de care dragii nostri politicieni nu s-au atins", a declarat, pentru AGERPRES, Miorica Sarbut, grefier.

Grefierii aradeni spun ca pensiile de serviciu au alt regim juridic decat cele speciale.

"Se face o confuzie, pensia noastra nu este una speciala, ci una de serviciu. Face parte din categoria pensiilor ocupationale, cum sunt denumite in UE. Motivul pentru care legiuitorul ne-a acordat aceasta pensie este acela ca noi suntem grevati de foarte multe incompatibilitati. De exemplu, nu putem face alta activitate, nu as putea sa vand nici produse cosmetice. Curtea Constitutionala a Romaniei a statuat deja, prin Decizia 1237 din 2010, ca pensiile de serviciu de bucura de un regim juridic diferit in raport cu pensiile speciale acordate in sistemul public, tocmai din cauza interdictiilor si incompatibilitatii", a declarat Iuliana Iura, grefier.

Protestul s-a desfasurat in liniste, fara incidente, si asigurandu-se treimea din activitatea prevazuta de legislatie.

In judetul Arad exista aproximativ 300 de grefieri, din care 150 lucreaza in Palatul Justitiei din municipiu.

*** Aproximativ 50 de grefieri de la Tribunalul Botosani au participat, miercuri dimineata, la un protest in fata institutiei in semn de nemultumire fata de intentia actualei puteri de eliminare a pensiilor speciale.

Grefierii din Botosani s-au solidarizat, astfel, cu actiunile revendicative ale sindicatelor personalului de specialitate din sistemul judiciar, protestul derulandu-se in timpul sedintei Camerei Deputatilor in cadrul careia se discuta eliminarea pensiilor de serviciu.

Pe timpul actiunii de protest, arhiva si registratura Tribunalului au fost inchise, iar sedintele de judecata ale Sectiei penale au fost suspendate.

"A fost o actiune spontana si este datorata sedintei Legislativului care are pe ordinea de zi a votarea eliminarii pensiilor de serviciu. Este dreptul lor sa protesteze si le respect acest drept", a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Tribunalului Botosani, Mihaela Ungureanu.

*** Peste 20 de persoane, grefieri si personal auxiliar, au intrerupt, miercuri, activitatea timp de doua ore si au protestat in fata Tribunalului Buzau, alti peste 50 de grefieri de la instantele Judecatoriei Buzau, Ramnicu Sarat, Pogoanele si Patarlagele luand la proteste.

Potrivit primului-grefierul al Tribunalului Buzau, Eugenia Lucaci, "grefierii sunt cei mai nedreptatiti".

"Suntem cei mai nedreptatiti, munca noastra nu este normata, activitatea este grevata de termene in regim de urgenta, 24 de ore, 48 de ore, trei zile sau cinci zile, nimeni nu ne intreaba cum le-am rezolvat, plus serviciile de permanenta, dar, in acest moment, problemele noastre sunt legate de pensiile de serviciu la care credem ca avem dreptul", a mai declarat Eugenia Lucaci.

Ea a adaugat ca "acest protest este doar o atentionare, de la 1 ianuarie, anul viitor, am putea bloca intreaga activitate".

*** Aproximativ 150 de grefieri din Cluj-Napoca au protestat, miercuri, fata de intentia guvernantilor de a le taia pensiile de serviciu.

"Un complet de judecata nu poate sa functioneze fara judecator, dar nici fara grefier. In cadrul sistemului nostru, al Ministerului de Justitie, atat judecatorii, cat si grefierii au parte de o viata foarte cruda. Noi stim cand trebuie sa venim la serviciu, dar nu stim cand plecam. Noi nu avem pensii speciale, noi avem pensie de serviciu. Nu putem avea venituri suplimentare ca oricare roman din tara asta, nici femeie de serviciu la blocul meu nu ma pot angaja, pentru ca sunt incompatibila. Pentru ce are un parlamentar pensie speciala? Va rog sa imi spuneti cand ati vazut un grefier sa doarma in sala de sedinta, asa cum am vazut parlamentarii?", a spus Aura Muresan.

Grefierii protestatari s-a adunat in holul Palatului de Justitie din Cluj-Napoca si au purtat afise cu mesaje precum "Protest", "Salariul grefierilor reprezinta singura sursa de venit".

La protest au participat grefieri de la Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Cluj, Tribunalul specializat Cluj si de la Judecatoria Cluj-Napoca.

*** Zeci de grefieri au participat, miercuri, la un protest spontan organizat in fata Palatului de Justitie din Constanta, fiind nemultumiti de intentia guvernantilor de a le abroga pensiile de serviciu.

Pe coli de hartie afisate de acestia erau transmise mesaje precum "Justitia nu se poate infiptui fara grefieri", "Speranta de viata a grefierilor este de 58 de ani", "Vrem eliminarea interdictiilor".

Roxana Rosca, grefier la Curtea de Apel Constanta, a apreciat ca la protest au participat aproximativ 80% din totalul grefierilor de la instantele din judet, exceptie facand grefierii care au asigurat serviciile de permanenta, in special in cazul proceselor penale.

Conform acesteia, daca pensiile de serviciu le vor fi desfiintate, actiunile de protest vor continua, in ianuarie urmand sa fie blocata activitatea in instante.

*** Grefierii si personalul auxiliar de la Tribunalul Dolj si Judecatoria Craiova au protestat miercuri, timp de doua ore, in fata instantelor fata de promovarea in plenul Camerei Deputatilor a proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu.

Liderul Sindicatului Justitia Oltenia, Dan Islicaru, angajat al Judecatoriei Craiova, a declarat ca, in momentul in care s-a promovat acest proiect, nu s-a tinut cont de niciuna dintre interdictiile pe care le are personalul auxiliar de specialitate in exercitarea profesiei care cauzeaza foarte multe boli profesionale si care nu apar in nicio statistica oficiala.

"Noi nu avem voie sa desfasuram niciun fel de activitate cu caracter economic sau aducatoare de venit, iar pensia reprezinta singurul drept de care oamenii acestia beneficiaza si oamenii tin la ea pentru ca bolile profesionale sunt foarte multe, iar speranta de viata este foarte scazuta. Desigur ca forurile autorizate nu au facut niciun fel statistica in privinta aceasta, insa noi am inceput sa facem o evidenta la nivel national a deceselor care au avut loc imediat dupa pensionare. Sa nu mai spun de decesele in timpul activitatii din cauza conditiilor de lucru improprii in care ne desfasuram activitatea. Bolile profesionale nu sunt recunoscute in acest moment, iar Ministerul Justitiei intentioneaza eliminarea oricaror facilitati. Majoritatea dintre noi suntem purtatori de ochelari, iar Ministerul nu accepta faptul ca, de fapt, reprezinta niste proteze pe care le-am dobandit in desfasurarea activitatii, pentru ca lucram cu calculatorul mai mult de opt ore pe zi, cat este durata normala a unui program de lucru", a spus Islicaru.

Vicepresedintele Sindicatului Justitia Oltenia Mihai Stefan, angajat al Tribunalului Dolj, a afirmat ca toti colegii sai sunt siderati de aceasta decizie a Parlamentului Romaniei, avand in vedere ca li se impun incompatibilitati la fel ca magistratilor.

"Nu putem sa exercitam niciun fel de functie publica sau privata, singurul nostru venit este doar salariul, iar in acest sens am fost nevoiti sa ne organizam cat mai rapid la nivelul tuturor categoriilor personalului auxiliar din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor si vom protesta pana la schimbarea atitudinii legiuitorului fata de categoria noastra profesionala", a spus Mihai Stefan.

*** Peste 120 de grefieri de la instantele din Iasi au protestat, miercuri, in fata Palatului de Justitie, fiind nemultumiti de posibilitatea eliminarii pensiilor speciale.

Protestul s-a derulat in timpul sedintei Camerei Deputatilor, unde se discuta eliminarea pensiilor de speciale. Grefierii au venit cu mesaje printre care "Justitia nu se poate infaptui fara grefieri", "Avem interdictii si incompatibilitati", "Respectati grefierii din Romania. Romania este stat european. Respectati statutul european al grefierului".

In fata instantelor din raza Curtii de Apel Iasi au iesit toti grefierii si personalul conex si auxiliar intr-un protest spontan legat de faptul ca, miercuri, in Parlament se va abroga pensia de serviciu.

"Aceasta este nemultumirea noastra principala din acest moment. Protestul este unul spontan, pentru doua ore, dar ne vom organiza astfel incat in urmatoarele zile, poate in ianuarie, vom protesta pana la intreruperea activitatii. Reactia noastra este fata de pensia de serviciu. Liderii nostri de la nivel national au reusit sa explice in Comisia de Munca ca nu avem un privilegiu prin aceasta pensie de serviciu, ci reprezinta o recompensa fata de statutul nostru profesional privind interdictiile si incompatibilitatile care fac posibil ca noi sa nu mai putem desfasura nicio alta activitate generatoare de venit. Alte categorii bugetare precum educatia sau sanatatea au posibilitatea sa dea meditatii, sa lucreze la cabinete private. Noi avem doar acest venit. Pensia de serviciu venea ca o recompensa pentru munca desfasurata si nu putem sa desfasuram alte activitati. Noi consideram ca este un atac la puterea judecatoreasca", a declarat Lacramioara Rusu Cipiniuc, grefier in cadrul Curtii de Apel Iasi si presedinte al filialei iesene a sindicatului grefierilor judiciari.

Potrivit acesteia, astfel de proteste sunt organizate in toate instantele din cadrul Curtii de Apel Iasi.

*** Peste 100 de grefieri si specialisti IT au protestat, de la nivelul instantelor de judecata si al parchetelor din Targu Mures, prin oprirea lucrului, timp de doua ore, fata de adoptarea proiectului de abrogare a pensiilor de serviciu si pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar de catre Comisia de munca si protectie sociala si punerea acestora pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor.

Reprezentanta Curtii de Apel Targu Mures in cadrul sindicatului National al Grefei Judiciare Dicasterial, grefierul Anca-Emilia Cordos, a declarat ca aceasta actiune este doar o prima forma de protest care va conduce pana la blocarea totala a activitatii in instante si parchete si ca, pana in acest moment, nu au primit niciun semnal cu privire la retragerea celor doua proiecte de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor.

Anca-Emilia Cordos a precizat ca numai la instantele din Targu Mures - Curtea de Apel, Tribunalul si Tribunalul Specializat Mures si Judecatoria Targu Mures - peste 100 de persoane au refuzat sa mai lucreze intre orele 10,00 si 12,00, fiind afectate aproximativ 80 de cauze. Singurele cazuri acoperite de grefieri au fost cele urgente, de la Sectia Penala, cu arestati.

In plus, au oprit lucrul grefierii de la parchete, precum si cei de la instantele arondate din judetul Mures, Reghin, Ludus si Sighisoara.

*** Personalul auxiliar din cadrul Tribunalului Prahova si-a intrerupt activitatea, miercuri, intre 10,00 si 12,00, si a protestat in fata cladirii in care are sediul aceasta instanta, in respectivul interval orar nefiind desfasurat program cu publicul, iar sedintele de judecata au fost intrerupte.

"Aceasta prima forma de protest va continua pana la blocarea totala a activitatii instantei, in cazul in care pensiie speciale pentru personalul auxiliar din justitie vor fi abrogate", se arata intr-un comunicat de presa al Tribunalului Prahova.

*** Grefierii, alaturi de personalul de auxiliar de specialitate din Tribunalul Salaj si judecatoriile din Zalau, Jibou si Simleu Silvaniei si-au intrerupt activitatea, miercuri dimineata, si au iesit in fata institutiilor unde lucreaza, in semn de protest fata de propunerea legislativa de abrogare a pensiei de serviciu.

"Acest protest spontan isi are originea in nemultumirile privind abrogarea pensiei de serviciu, acea pensie denumita ocupationala in Uniunea Europeana si suntem nemultumiti pentru ca aceasta pensie se justifica avand in vedere interdictiile si incompatibilitatile prevazute in legea privind statutul personalul auxiliar de specialitate din instante si parchete. (...) Aceste interdictii, pana acum speram sa se regaseasca in aceasta pensie. (...) Ganditi-va, noi, in peste 20 de ani de vechime in munca, am fost privati de niste drepturi pe care marea masa a populatiei le are", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prim-grefierul Tribunalului Salaj, Daniela Chichisan.

La protestul de la Zalau au participat aproximativ 40 de persoane, manifestatii similare fiind si la celelalte instante din judet.

"Astazi (miercuri - n.r.) la protest au iesit grefierii de sedinta si s-au suspendat sedintele de judecata si la Tribunalul Salaj si la Judecatoria Zalau, registratura de la Tribunalul Salaj si grefieri de la Judecatoria Zalau, dar si personal auxiliar de la judecatoriile din Simleu Silvaniei si Jibou. (...) Acesta este o prima manifestare. Daca proiectul de lege va trece astazi, se va continua cu aceasta forma de protest pana la blocarea activitatii in instantele de judecata si parchete", a adaugat Daniela Chichisan.

Potrivit acesteia, daca se va renunta la pensiile de serviciu, atunci ar trebui modificata legea si in ceea ce priveste interdictiile pe care le are personalul auxiliar si poate chiar acordarea unor despagubiri pentru perioada in care aceste interdictii au fost in vigoare.

*** Aproximativ 40 de grefieri de la Judecatoria si Tribunalul Satu Mare au protestat, miercuri, pe holurile Palatului de Justitie, activitatea institutiei fiind suspendata.

Grefierii nu au facut declaratii, insa au afisat mesaje precum: "Functia de grefier este incompatibila cu orice alta functie publica", "Vrem inlaturarea incompatibilitatilor", "Salariul grefierilor reprezinta singura sursa de venit".

Ei s-au alaturat actiunii Sindicatului National al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD), care a anuntat protest in legatura cu abrogarea pensiilor de serviciu.

"Miercuri, incepand cu ora 10,00, peste 6.000 de grefieri vor iesi in fata instantelor si a parchetelor la nivel national, pe timpul activitatii plenului Camerei Deputatilor, timp in care vor fi inchise arhivele si registraturile si suspendate sedintele de judecata. Motivul il reprezinta solutia adoptata de catre Comisia de munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor de adoptare a proiectului de lege PL-x 292/2019 care priveste abrogarea pensiilor de serviciu si pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar", se arata intr-un comunicat postat pe pagina de Facebook a SNGJD.

Sindicatul sustine ca, desi in sedinta din data de 10 decembrie Comisia de munca si protectie sociala a decis amanarea pentru luna februarie 2020 a celor doua proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale si de serviciu, pentru ca Guvernul sa-si exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele doua proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiasi comisii in data de 17 decembrie.

Sindicalistii precizeaza ca Ministerul Justitiei, prin secretarul de stat prezent in Comisie, si-a exprimat o pozitie de mentinere a pensiilor de serviciu pentru grefieri si amanarea discutarii initiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris in acest sens, insa proiectul de abrogare a pensiilor "speciale" a fost adoptat, urmand ca, sub rezerva depunerii raportului de catre Comisie, sa fie votat miercuri in plenul Camerei Deputatilor.

"Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea intelege sa declanseze o prima actiune de protest care va conduce pana la blocarea totala a activitatii in instante si parchete, daca acest proiect de lege va ajunge la vot final in plen si va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)", mai precizeaza reprezentantii sindicatul.

*** Sedintele de judecata ale Tribunalului Sibiu au fost suspendate miercuri, timp de jumatate de ora, din cauza protestului grefierilor, a precizat purtatorul de cuvant al institutiei, Cornelia Prundaru.

Potrivit acesteia, "au fost inchise arhiva si registratura intre orele 9,00 si 9,30 si au fost suspendate sedintele de judecata pentru 30 de minute".

Peste 50 de grefieri de la Tribunalul si Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu au protestat miercuri, incepand cu ora 10,00, in fata institutiilor. Grefierii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu au protestat mai putin de o ora, iar activitatea institutiei nu a fost afectata de acest lucru, a precizat pentru AGERPRES, prim-procurorul Ioan Vestemean.

Grefierii de la Tribunalul Sibiu spun ca ei nu au pensii speciale, pe pancartele lor fiind scrise urmatoarele mesaje: "Avem interdictii si incompatibilitati", "Salariul grefierilor reprezinta singura lor sursa de venit".

"Este un protest spontan, noi nu avem pensii speciale, avem pensii de serviciu. Nu avem dreptul de a alege, nu avem dreptul de a fi alesi, drepturi cetatenesti fundamentale, nu avem dreptul la alta ocupatie; nu avem munca normata", a declarat liderul de sindicat al grefierilor din Tribunalul Sibiu, Viorel Nicolae Mirion.

*** Cateva zeci de grefieri au iesit, miercuri, sa protesteze in fata Palatului Dicasterial din Timisoara, sediul instantelor din judet, dupa ce Comisia de munca din Camera Deputatilor a votat abrogarea pensiilor de serviciu ale grefierilor.

"Toata lumea este in strada. Sunt la protestul grefierilor, in Bucuresti, dar si colegii din Timisoara si din toata tara ies in strada si protesteaza", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prim-grefier in cadrul Tribunalului Timis, Catalin Traistaru.

Protestatarii timisoreni sustin ca personalul auxiliar de specialitate din instante si din parchete beneficiaza de dreptul de pensie de serviciu si nu pensie speciala.

"Vreau sa precizez ca grefierii nu au o pensie speciala in acest moment, ci o pensie ocupationala, ca o compensatie pentru faptul ca avem o multitudine de interdictii si de incompatibilitati. Precizez ca pentru grefieri, salariul este singura sursa de venit, acestia neputand desfasura niciun fel de alta activitate in afara de cele didactice. De aceea, noi sustinem mentinerea dreptului la pensia de serviciu, in caz contrar, sa ne scoata toate incompatibilitatile si restrictiile pe care le avem, ca sa putem face si alte tipuri de venituri si sa-i despagubeasca pe colegii care au lucrat zeci de ani in sistem sub aceste interdictii si incompatibilitati. (...). Am lucrat cate 14-16 ore pe zi, fara sa ne fie platite orele suplimentare. (...). Protestele vor continua pana la blocarea activitatii in instanta si parchete, in cazul in care nu ne vor fi ascultate doleantele", a declarat Floroiu Adnana Cristina, grefier in cadrul Tribunalului Timis.

*** Peste 80% din personalul instantelor judecatoresti din Vrancea a intrerupt munca, miercuri, si a protestat spontan fata de votul acordat in Comisia de Munca a Camerei Deputatilor pentru abrogarea pensiilor de munca ale grefierilor.

"In proportie de 80% din personalul insistentelor judecatoresti participa la aceste proteste spontane. Am asigurat aceea treime legala, prin participarea la sedintele ce reclama urgenta, in speta cele de natura penala. In rest, arhivele, registraturile, sedintele de civil si celelalte auxiliare si-au suspendat activitatea. Manifestam o forma de protest spontan ca urmare a votului acordat in Comisia de Munca a Camerei Deputatilor pentru abrogarea pensiilor de munca ale grefierilor. Precizam si subliniem ca sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale. Sunt acele pensii ocupationale, ca urmare a tuturor incompatibilitatilor si interdictiilor stabilite prin statutul special pe care il avem", a declarat presedintele Sindicatului "Dreptatea", George Parvu.

Potrivit acestuia, cand ating varsta de pensionare, grefierii nu au "pensii exorbitante", astfel ca votul dat in Camera Deputatilor nu se justifica.

"Un grefier, ca sa iasa la o pensie, trebuie sa indeplineasca doua conditii esentiale. Prima, sa aiba 25 de ani de munca in specialitatea juridica, si a doua, sa implineasca varsta de 60 de ani. Deci nu este vorba de acei pensionari care ies la pensie la 40-45 de ani. Pensia medie, dupa 40 de ani de activitate in sistemul judiciar, a unui grefier este de 4.400 de lei in plata. Nu avem pensii exorbitante, asa cum s-a vehiculat in public", a precizat George Parvu.

Reprezentantii grefierilor au cerut intelegere justitiabililor pentru perturbarea activitatii la instante si au declarat ca, in cazul in care doleantele lor nu vor primi un raspuns favorabil, vor demara ample proteste incepand din 2020.

"Justitiabilii trebuie sa inteleaga, pentru ca noi nu avem vreo nemultumire pe plan local, vizavi de ei, de conducerea instantelor, nemultumirea noastra se rasfrange asupra politicului care se joaca cu statutul nostru. In conditiile in care nu vor tine cont de acest protest spontan, anuntam oficial ca in anul 2020 declansam toate procedurile pentru o greva generala, cu blocarea totala a instantelor judecatoresti si a parchetelor. Justitia nu se poate infaptui fara grefieri", a mai spus Parvu.

In Vrancea, si-au intrerupt activitatea, pentru circa doua ore, grefierii si personalul de specialitate de la Tribunalul Vrancea, Judecatoria Focsani, Judecatoria Panciu si Adjud, precum si cele doua parchetele din judet

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri