Traian Basescu, a declarat, intr-o interventie la Digi24.ro, ca, in contextul tensiunilor dintre Statele Unite si Iran, scutul antiracheta de la Deveselu se dovedeste un element important de securitate in regiune.

Fostul sef al statului a spus ca scutul ar putea fi folosit daca Iranul va ataca un aliat al Statelor Unite. "Acum il putem lua si pe Putin la Deveselu, sa vada ca sistemul de acolo e orientat in primul rand pentru a preveni lovituri ale Iranului", declarat traian Basescu, citat de G4Media.

El adauga astfel ca "in momentul de fata a devenit mai actual ca oricand scutul, ca o nevoie de securitate, nu doar pentru Romania, ci pentru toata regiunea pe care scutul o protejeaza. Sa speram ca in curand va fi gata si investitia din Polonia, ceea ce va genera securitate in aproape toate tarile Uniunii Europene", a declarat Traian Basescu. Citeste articolul integral pe G4Media.

La jumatatea anului trecut, NATO a anuntat incheierea actualizarii sistemului de aparare antiracheta Aegis Ashore din Romania. Conform unui comunicat publicat pe site-ul oficial al Aliantei, la https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_168377.htm, actualizarea a vizat toate sistemele Aegis si nu a conferit capacitati ofensive sistemului Aegis Ashore.

Operatiunea s-a efectuat in cadrul abordarii pe etape a apararii antiracheta a SUA din Europa, anuntata din septembrie 2009. Pe durata actualizarii, SUA si-au indeplinit angajamentele fata de apararea NATO impotriva rachetelor balistice prin desfasurarea temporara a unui sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense - aparare terminala zonala la mare altitudine) la baza de la Deveselu. Sistemul THAAD, operational doar in perioada in care a fost scos din uz Aegis Ashore, va fi redesfasurat conform planificarii.

Citeste si:
Sondaj CURS pentru Primaria Bucuresti: Firea, Basescu si Nicusor Dan
Sondaj CURS pentru Primaria...

Sistemul Aegis Ashore al NATO este in continuare orientat impotriva amenintarilor posibile din afara regiunii euro-atlantice si este exclusiv defensiv, reaminteste comunicatul citat.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Iordania nu mai primește străini din China, Coreea de Sud și Iran
Setari Cookie-uri