Coronavirus | Iohannis vorbește în premieră despre relaxare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că după 15 mai se poate intra într-o fază de relaxare a măsurilor impuse de autorităţi din cauza epidemiei de coronavirus (COVID-19), doar dacă numărul infecţiilor şi cel al deceselor scade.

"Este timpul să ne gândim la ceea ce se numeşte un plan de relaxare atunci când condiţiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgenţă, care se termină pe data de 15 mai. După data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese (...) scade, dacă noi respectăm cu toţii măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare", a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, citat de Agerpres.

”Condamn ferm manifestările violente, puține, dar foarte vizibile”

Preşedintele a condamnat manifestările violente din ultimele zile, subliniind că, în situaţii similare, autorităţile vor interveni "prompt", "ferm", "clar".

"Vreau să condamn cu fermitate acele manifestări violente, care au fost puţine, dar foarte vizibile", a declarat şeful statului.

El a adăugat că sunt oameni "care nu au înţeles despre ce este vorba".

"Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, astfel de încălcări ale normelor", a afirmat preşedintele.

Iohannis respinge ideea trimiterii în carantină a persoanelor în vârstă

Klaus Iohannis a criticat propunerea ca persoanele în vârstă să fie duse în carantină, susţinând ca aceasta este "inumană'' şi ''totalitară".

Citeste si:
Cum se face și cât durează testul COVID-19 făcut turiștilor români...
REPORTAJ GRECIA: Cum se face...

"Dragii mei, aşa ceva nu se va întâmpla. Este inacceptabil. Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel nu aş putea să le spun. Persoanelor în vârstă le spun: staţi liniştiţi, nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină, nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane. Atunci când va fi nevoie vom veni şi vă vom explica despre ce măsuri trebuie luate ca să vă protejaţi voi faţă de această boală, în niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI", a spus şeful statului.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Proiectul privind carantinarea şi izolarea, adoptat de Camera Deputaților
Setari Cookie-uri