În încercarea repetată de a găsi un țap ispășitor pentru a ascunde problema reală a termoficării din capitală, precum și incapacitatea PMB de a gestiona o situație cu impact socio-economic semnificativ, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea lansează din nou informații mincinoase în spațiul public. Primarul General al Capitalei a declarat că lipsa apei calde în mai multe sectoare din București se datorează intrării în revizie a CET București Sud.

ELCEN (Electrocentrale București S.A.) contrazice aceste afirmații tendențioase ce dovedesc lipsă de respect atât față de angajații ELCEN care vin zi și noapte la muncă, în centrale, pentru a asigura continuitatea furnizării apei calde în capitală, mai ales într-o situație de criză sanitară cum e pandemia COVID-19, precum și față de locuitorii bucureșteni care au dreptul la o comunicare transparentă și onestă.

Care este situația reală, potrivit ELCEN

În perioada sezonului cald, ELCEN funcționează cu două centrale din cele patru pe care le deține, întrucât este oprită furnizarea căldurii. Acest lucru se petrece în fiecare an odată cu trecerea de la regimul de iarnă la regimul de vară, în baza unei notificări a C.M. Termoenergetica emise către ELCEN ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. În fiecare an, pe toată perioada verii, operatorul rețelei de termoficare asigură alimentarea cu apă caldă a locuitorilor capitalei fără nici un fel de restricții din partea ELCEN, întrucât societatea noastră produce apă caldă din două centrale simultan.

Retail jobs

ELCEN informează populația din București ca poate acoperi, în prezent, fără nicio problema necesarul de apă caldă furnizată locuitorilor Capitalei din punct de vedere al debitului, presiunii și temperaturii agentului termic prin intermediul celor două centrale ale sale (în acest moment, CET Progresu și CET București Vest).

CET București Sud intră în fiecare an în revizie

Pe baza unui program de revizii și reparații anual, stabilit de comun acord cu operatorul rețelei de termoficare încă de la începutul anului, CET București Sud intră în fiecare an în revizie programată. Această revizie este extrem de importantă în vederea pregătirii pentru sezonul de încălzire următor, în cazul de față 2020-2021. Consumatorii din capitală nu sunt afectați în nici un fel de efectuarea acestei revizii, întrucât capacitățile de producție ale ELCEN acoperă fără probleme cererea de apă caldă.

Citeste si:
Bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă și căldură în plină iarnă
Bucureștenii riscă să rămână...

ELCEN nu răspunde însă de starea avansată de degradare a rețelei de transport și distribuție operată de Termoenergetica și aflată în grija Primăriei Municipiului București. Dacă ELCEN se ocupă de reviziile anuale tocmai pentru ca cetățenii să nu aibă de suferit, lipsa de interes din partea PMB și a oricăror investiții în infrastructura de termoficare, au adus rețeaua în starea tehnică dramatică în care se află astăzi.

Degradarea rețelelor a început în 2017

Începând cu anul 2017, degradarea sistemului de termoficare s-a accentuat, astfel că pierderile în rețea s-au dublat ajungând de la 1.000 la peste 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră, presiunea în conducte a scăzut la limita de avarie, iar debitul de apă de adaos a crescut constant.

Până în anul 2017, în timpul verii, se livra apă de adaos doar din cele două centrale aflate în funcţiune pentru producerea de energie termică și nu erau probleme cu furnizarea apei calde către cetățeni. În prezent, Termoenergetica solicită frecvent livrarea de apă de adaos din toate centralele ELCEN din cauza stării avansate de degradare a rețelei.

Citeste si:
„Ucraina mobilizează femeile”, un fake news cu 600.000 de rezultate...
„Ucraina mobilizează...

Subliniem încă o dată că lipsa de investiții, incapacitatea PMB de a atrage fonduri europene nerambursabile (aproximativ 180 milioane euro disponibili prin POIM 2014-2020), cheltuielile uriașe pe acțiuni de imagine și festivaluri în defavoarea investițiilor, nerespectarea de către PMB a obligațiilor de plată pentru agentul termic livrat reprezintă, de fapt, problema reală și motivul pentru care bucureștenii nu beneficiază de apă caldă.

Reiterăm faptul că datoriile Termoenergetica față de Elcen la acest moment sunt de aproximativ 450 milioane de lei, situație ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri F