Dominic Fritz, candidatul Alianței USR-PLUS la Primăria Timișoara: În sondaje sunt la câteva procente în urma lui Nicolae Robu. Timișoara nu mai este un oraș de bună practică pentru o guvernare locală în România

Dominic Fritz, candidatul Alianței USR-PLUS la Primăria Timișoara, a declarat, în cadrul interviului acordat wall-street.ro, că sondajele realizate până în acest moment indică faptul că este la câteva procente în urma actualului edil, Nicolae Robu. Fritz spune că Timișoara nu mai este un oraș de bună practică pentru o guvernare locală în România și ar utilă o alianță transfrontalieră pentru întreaga regiune a Banatului istoric, incluzând Arad, Szeged și orașe din Serbia.

Wall-street.ro: Candidați acum la Primăria orașului Timișoara. De ce?

Dominic Fritz: Candidez pentru că cred că Timișoara are un potențial uriaș, care, împreună cu o administrație care funcționează la standarde europene, putem deveni un oraș la standarde europene. Eu, cu experiența mea, atât în administrație, cât și în coagularea comunității, sunt cel care acum poate să facă acest pas, împreună cu Timișoara, să ne îndeplinim acest potențial.

Wall-street.ro: Ați lucrat mai mulți ani în administrația germană. Ce ați învățat în această perioadă acolo și ce veți aplica în România, dacă veți ajunge primar?

Dominic Fritz: Un lucru este foarte important: regulile trebuie aplicate tuturor, în egală măsură. Nu există abateri de la regulă, doar pentru că îl știi pe primar sau pe altcineva. Și mai important mi se pare cultura colaborării între instituții diferite ale statului, chiar și în interiorul unei instituții, pentru că, ceea ce vedem este o disfuncționalitate absolută a administrației publice local aici, în Timișoara. Nici departamentele din primărie nu lucrează împreună, nici diferite instituții de la nivel local, județean și național nu colaborează. Asta se vede peste tot. În primul rând, este o risipă de bani, pentru că nu suntem eficienți dacă nu colaborăm. Apoi, oamenii pierd foarte mult timp cu birocrația. Cred că tot ce ține de cultura organizațională în administrația publică, dar și ce ține de deschidere către cetățean, este ceva ce am învățat în Germania, unde funcționează destul de bine. Este nevoie de mai multă seriozitate și mai multă deschidere și aici.

Retail jobs

Wall-street.ro: Care sunt primele trei priorități pe care le aveți pe agendă, odată ce ajungeți primar al Timișoarei?

Dominic Fritz: Cred că o primă prioritate este reforma administrativă: să deschidem, să transparentizăm primăria, să o restructurăm și să redefinim organigrama, pentru că acum este o instituție disfuncțională. Am definit ca prioritate pentru cartierele Timișoarei, pentru că avem o administrație hipercentralizată, care uită că Timișoara este mai mult decât un centru. A doua prioritate ține de spații verzi, să refacem din Timișoara acest oraș al parcurilor și al florilor, care era odată. Vrem să creștem Timișoara de la 16 mp (de spațiu verde per cap de locuitor – n.r.) la 20 de mp. O altă prioritate este mobilitatea urbană, pentru că am avut o dezvoltare focusată pe mașini și este nevoie să prioritizăm transportul cu bicicletele. Este important să înțelegem tot orașul ca o zonă metropolitană. Administrația actuală se oprește la limitele UAT-ului (unitate administrativ teritorială – n.r.), ceea ce este o problemă mare, din perspectiva mobilității.

Citeste si:
China va trimite trupe în Rusia, pentru exerciții militare comune
China va trimite trupe în...

Fritz: Timișoara nu mai este un oraș de bună practică pentru o guvernare locală în România

Wall-street.ro: La capitolul mobilitate, ce soluții aveți pentru infrastructura rutieră și feroviară?

Dominic Fritz: Cred că trebuie să începem cu pietonii și să vedem ce infrastructură avem pentru pietoni și mai ales pentru cartiere. Avem nevoie să fie un oraș mult mai prietenos cu pietonii. Apoi, infrastructura de biciclete trebuie să fie o alternativă adevărată, sigură, confortabilă. Un alt focus este transportul în comun, care acum e la pământ. Noi ne propunem ca 40% din călătoriile zilnice să fie făcute cu transportul în comun până după al doilea mandat. Pentru asta avem nevoie de investiții masive pentru transportul în comun. Toate astea vor lua din presiunea de pe infrastructra rutieră, dar nu ajunge. Este important să completăm centura în jurul orașului, o lucrare care nu ține de Primărie. Eu voi pune mare presiune pe Guvernul din București, care ne-a cam uitat în ultimii 20 de ani. Avem nevoie de această infrastructură pentru ca traficul să ocolească orașul.

Citeste si:
Primul sondaj după invazie: AUR scade, PNL crește, românii sunt mai...
De ce au scăzut AUR și Rusia,...

Wall-street.ro: V-ați gândit să construiți parcări cu nod intermodal, unde să ajungă autobuze care să îi preia pe navetiștii care vin în număr mare să lucreze în oraș?

Dominic Fritz: Am făcut niște analize pe aceste park&ride-uri și se pare că experiența din alte orașe nu este foarte încurajatoare ca oamenii să folosească aceste parcări. Mai promițătoare este extinderea transportului metropolitan. În plus, propunem acest tren metropolitan, pentru care există și fonduri. În al doilea rând, ne trebuie niște parcări mari în centrul orașului, dar și în cartiere. Speranța noastră este pusă în dezvoltarea pistelor de biciclete și a transportului metropolitan în zona urbană, care va scădea presiunea pe transportul rutier.

Wall-street.ro: Care sunt trei lucrurile bune făcute de actualul primar al orașului Timișoara, Nicolae Robu, și pe care le-ați continua dacă ați ajunge primar?

Citeste si:
METEO | Sfârșitul lui aprilie o să vină cu mai multe ploi și vreme...
METEO | Sfârșitul lui aprilie...

Dominic Fritz: Este o întrebare dificilă, pentru că el a făcut multe lucruri și nu toate sunt, în întregime, proaste, doar că absolut toate lucrurile sunt făcute după stilul „lasă, că merge și așa”. Mi-e foarte greu să numesc un proiect. Sigur, a lărgit un pod sau a construit un pasaj, dar chiar și acolo vedem calitatea destul de slabă a lucrărilor, vedem că proiectele nu sunt gândite. Pot menționa că a dus la bun sfârșit proiectele europene lăsate de administrația anterioară: centrul istoric al Timișoarei arată prezentabil, deși a măcelărit Piața Libertății, unde au fost mulți copaci și mult spațiu verde. Da, a asfaltat câteva străzi, dar și acest lucru fără vreun fel de viziune sau coerență și asta se vede peste tot în oraș. Îmi pare rău că nu pot să dau exemple clare de bune practici, pentru că, să fim sinceri, Timișoara nu mai este un oraș de bună practică pentru o guvernare locală în România.

Citeste si:
IKEA face angajări în noul magazin pe care îl va deschide în curând...
IKEA face angajări: aproape...

„Nu ai impresia că ești binevenit în Timișoara ca antreprenor sau ca investitor”

Wall-street.ro: Ați vorbit cu antreprenorii? Care sunt problemele pe care ei le au și la care au nevoie de soluții?

Dominic Fritz: Am discutat atât cu antreprenori mici, cât și cu firme mari și este clar că problemele diferă. Un lucru este unanim: nu au în primărie un partener care să ajute companiile să se dezvolte în Timișoara, începând de la autorizații de construcție și funcționare. Este un proces anevoios, foarte complicat și foarte contradictoriu. Nu ai impresia că ești binevenit în Timișoara ca antreprenor sau ca investitor. Apoi, lipsește un canal de comunicare cu administrația locală. Avem un primar care ia toate deciziile singur, care nu știe să asculte, ci doar să vorbească și antreprenorii îmi spun că asta este o problemă adevărată, pentru că nu au un interlocutor în primărie.

Citeste si:
Mai mulți lideri ai PNL și-au anunțat demisia
Mai mulți lideri ai PNL și-au...

Din punct de vedere economic, prioritatea pentru noi este să avem un „one stop shop” pentru mediul privat, o structură clară unde ei pot veni cu toate problemele lor. Apoi, să avem o implicare mai clară între administrație și mediul economic, Primăria să fie o instituție organizațională deschisă, nu doar după cheful și burta primarului.

Apoi, aproape toți antreprenorii îmi spun că Timișoara a avut o problemă de forță de muncă, până la izbucnirea pandemiei. Efectiv, anumite firme nu și-au mai găsit oamenii potriviți aici. Foarte mulți îmi spun cât de important este să investească sau să își facă un business într-un oraș atractiv, în care calitatea vieții este ridicată. Cei care pleacă din Timișoara, nu pleacă pentru că nu găsesc un job sau pentru că salariile sunt mici, ci pentru că nu sunt mulțumiți cu calitatea școlii pentru copiii lor, le este frică să ajungă în spital, aerul este poluat. Antreprenorii îmi spun să rezolv tot ce ține de calitatea vieții, pentru că atunci, pentru ei, va fi mai ușor să atragem profesioniști.

Al treilea lucru, cred că lipsește cu desăvârșire o strategie coerentă de dezvoltare a orașului, a industriilor. Ne trebuie un profil mai clar strategic pentru dezvoltarea economică a orașului. E clar că trebuie să facem o tranziție de la profilul manufacturier și să stimulăm tot mai mult tot ce ține de inovare, de creație, de valoarea adăugată.

Wall-street.ro: Ce propuneri aveți pentru antreprenorii mici și mijlocii, care au fost grav afectați de pandemia de Covid-19?

Dominic Fritz: Sunt foarte impresionat de spiritul de luptă al micilor antreprenori și de creativitatea lor de a găsi soluții, dar și de grija și de responsabilitatea pe care le simt pentru angajații lor și se luptă să nu dea afară angajați. Bineînțeles că marea majoritatea a măsurilor pentru antreprenorii mici și mijlocii ține de guvernul național și de programele de susține de acolo. Totuși, cred că administrația locală are un cuvânt de spus și are un rol. Pe de-o parte, în ceea ce privește taxele și impozitele. Impozitul pe clădiri în Timișoara, comparativ cu alte orașe, este mai mare. Dacă criza continuă, cu siguranță o să fie nevoie de facilități mai mari pentru cei care sunt loviți de criză.

Pe de altă, și primăria este proprietar, deține multe spații și mulți proprietari de afaceri sunt, de fapt, chiriașii primăriei. Putem pune la dispoziție spații noi pentru micii antreprenori. Noi propunem un hub de creație, unde primăria va pune la dispoziție mici spații pentru zona creativă. În zona de HoReCa, cred că este important să oferim mai mult spațiu public, mai ales că acum terasele și restaurantele pot să își desfășoare activitatea doar afară. Aceasta nu este o criză temporară și avem afaceri care pot muri.

De asemenea, avem o strategie pentru ocuparea spațiilor în centru, pentru că nu vrem să avem un centru prea monoton. Cu cât sunt mai interesante spațiile și au diferite utilizări, această diversitate este un factor important de reziliență și cred că de acum trebuie să ne gândim foarte bine cum să întărim reziliența economică a orașului.

Fritz: Ne trebuie o alinață transfrontalieră pentru întreaga regiune a Banatului istoric

Wall-street.ro: Ce părere aveți despre alianța Vestului, încheiată între cei patru primari de la PNL?

Dominic Fritz: Cred că ce lipsește Timișoarei și orașelor este diplomația: ce înseamnă să reprezinți orașul la București, la Bruxelles. În mandatul meu vom face o diplomație proactivă pentru Timișoara, pentru că noi nu trăim pe o insulă. Cred că mai multe orașe ar trebui să aibă o voce împreună. În sensul acesta, cred că Alianța Vestului este bună. Din păcate, momentan a rămas la nivel de idee, pe hârtie și am impresia că este mai mult un exercițiu de imagine pentru patru primari din același partid. Cred că dacă vrem cu adevărat să folosim Alianța Vestului ca un instrument de diplomație și de atragere a proiectelor, trebuie să funcționeze altfel, trebuie să fie prioritizată. Primarii trebuie să arate un interes adevărat, iar proiectele nu trebuie să implice fix aceste patru orașe. În cazul Timișoarei, mă gândesc că este nevoie de o colaborare mai strânsă cu Arad și cu Szeged. Sau cu Serbia. Ne trebuie o alianță transfrontalieră pentru întreaga regiune a Banatului istoric, la nivel cultural, la nivel economic și cred că acolo încă avem un potențial foarte mare care nu este exploatat acum.

Wall-street.ro: Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană abia în 2023. Ce aveți de gând să faceți la nivel local în acest sens?

Dominic Fritz: Este o tragedie ce s-a întâmplat cu capitala culturală. Acum, un nou capitol din această dramă, în care primarul și-a creat o altă structură pentru capitala culturală. Acum, în Timișoara, pe partea de cultură avem Casa de Cultură, Asociația Capitală Culturală, din care Primăria face parte și tocmai au schimbat statutul, pentru ca primarul să aibă mai multă putere. În plus, am mai creat încă un departament pentru gestionarea acestui proiect. Avem trei entități diferite care se ocupă de acest proiect.

Noi avem un plan foarte clar pentru cum să redresăm tot acest haos în următorii doi ani. În primul rând, suntem total în urmă în ceea ce privește infrastructura culturală și investițiile care ar fi trebuit să fie făcute deja acum. Ministerul Culturii nu a dat fondurile promise și aceasta este o lipsă crasă din partea guvernului, pentru că până la urmă, nu este un proiect timișorean, este un proiect al României.

Doi la mână, există o dezbinare și o resemnare în rândul actorilor culturali din Timișoara. Comunitatea de cultură se simte exclusă. Într-adevăr, în boardul asociației nu avem niciun reprezentant pentru lumea culturală. Trebuie să construim încrederea că acest proiect s-ar putea să aducă beneficii orașului, pentru că acum mulți trăiesc cu impresia că a făcut mai mult rău decât bine și cred că este urgent să schimbăm această percepție. Trebuie să facem din asociația care gestionează acest proiect una din nou funcțională, care reușește să plănuiască programul cultural pentru acest an, pentru că și acolo suntem foarte mult în urmă. Faptul că mai avem doi ani este aproape un cadou și nu este voie să risipim acești doi ani. Cred că și din acest motiv aceste alegeri sunt atât de importante, pentru că nu ne putem permite ca administrația, care a eșuat până acum să gestioneze acest proiect, să eșueze din nou.

Un ultim lucru de subliniat, este important să complementăm structura culturală pentru acest an cu o strategie clară pentru turism și promovarea orașului: concepte de cazare, de siguranță și de trafic pentru acest an, dar și cum să ne folosim de acest an pentru a face din Timișoara un brand cunoscut și iubit în toată Europa. Acesta trebuie să fie obiectivul, pe partea de turism, dincolo de programul cultural în sine. Și la asta o să lucrăm.

Fritz este la câteva procente în urma lui Robu, în sondaje

Wall-street.ro: Care sunt principalii contracandidați pentru dumneavoastră la alegerile din această toamnă?

Dominic Fritz: Sunt doar doi oameni care au o șansă să câștige Primăria Timișoara: eu și Nicolae Robu. Nu există alți candiați cu șanse. Timișoara nu va fi guvernată nici de Pro România, nici de PSD. Timișoara va rămâne un oraș anticomunist. Asta înseamnă că toți cei care vor ca Nicolae Robu, cel care a lăsat orașul să stagneze timp de opt ani, să nu câștige, trebuie să voteze cu mine.

Wall-street.ro: Cu ce șanse sunteți cotat în sondaje?

Dominic Fritz: Acum știm, cu siguranță, că suntem la câteva procente în urma lui, în sondaje, dar eu subliniez că sondajele nu sunt rezultatul alegerilor. Singurul rezultat care contează este în ziua alegerilor și contează cine merge la vot, contează cine își va mobiliza oamenii la vot. Simt că avem un avantaj mare, pentru că votanții noștri sunt foarte hotărâți, sunt mobilizați la maximum și, în același timp, la PNL vedem primii PNL-iști importanți care spun că Nicolae Robu nu trebuie ales. De aceea, sunt foarte încrezător că voi fi următorul primar al Timișoarei.

Sursa foto: Facebook Dominic Fritz

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri F