Guvernul adoptă actele normative pentru alegerile parlamentare. Cand va avea loc scrutinul

Guvernul urmează să adopte hotărârile cu privire la data alegerilor parlamentare şi la calendarul acestora. Premierul Ludovic Orban a anunţat că data alegerilor parlamentare va fi 6 decembrie.

"Astăzi va trebui să luăm o decizie foarte importantă - şi anume să adoptăm hotărârile de Guvern privitoare la alegeri. Prioritare sunt cele două hotărâri de Guvern, cea privind stabilirea datei alegerilor şi a două hotărâre privind stabilirea calendarului de desfăşurarea alegerilor. Îl văd pe domnul ministru Vela (...) că este pregătit atât cu cele două hotărâri de Guvern, cât şi celelalte două hotărâri de Guvern în primă lectură, urmând să obţinem avizul Consiliului Legislativ", a spus Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

El a adăugat că Guvernul este obligat atât de Constituţie, cât şi de legea alegerilor parlamentare să stabilească data acestui scrutin.

"În conformitate cu legea, această decizie (cu privire la data alegerilor parlamentare - n.r.) trebuie adoptată cu minim 90 de zile înainte de data alegerilor, de asemenea trebuie să ţinem cont de prevederile constituţionale care pe de o parte spun când se încheie mandatul actualului Parlament, şi anume pe data de 21 decembrie, de asemenea, trebuie să ţinem cont în stabilirea datei de prevederea constituţională prin care preşedintele trebuie să convoace Parlamentul nou ales în termen de maximum 20 de zile de la data alegerilor. Coroborând toate aceste prevederi constituţionale şi legale rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie. Ca atare, proiectul de hotărâre de Guvern pe care îl va introduce pe ordinea de zi domnul ministru Vela este primul proiect de hotărâre de Guvern privitor la stabilirea datei de 6 decembrie ca data alegerilor parlamentare", a afirmat premierul.

Citeste si:
Dacian Cioloș refuză ”târguielile” pentru o guvernare cu liberalii
Dacian Cioloș refuză...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...
Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri