UDMR urmeaza sa confirme la Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU), decizia de a iesi de la guvernare, Cabinetul Ponta 3 fiind cel de-al optulea guvern din care au facut parte reprezentantii Uniunii, incepand cu anul 1996.

UDMR a decis in 27 noiembrie, la Consiliul Permanent al Uniunii, iesirea de la guvernare, recomandarea urmand sa fie validata in sedinta CRU de sambata, de la Targu Mures. Kelemen Hunor a spus la acel moment ca, in urma alegerilor prezidentiale, UDMR a inteles mesajul electoratului, respectiv ca Uniunea sa se intoarca mai mult catre alegatori. El a mentionat ca Uniunea nu vrea sa creeze instabilitate prin iesirea de la guvernare si ca a ajuns la concluzia ca Guvernul poate functiona si poate avea stabilitate si fara UDMR, potrivit Mediafax.

"Am constatat ca si fara noi Guvernul Ponta are majoritate. (..) Stabilitatea politica nu depinde de participarea noastra la guvernare. Nu vrem sa cream instabilitate, sa dam jos guverne, nu exista nicio astfel de intentie de a da un vot negativ Guvernului, care si fara noi poate functiona (...) Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentantilor Unionali care va avea loc pe 13 decembrie este continuarea a ceea ce stim foarte clar ca este de facut. Ne intoarcem si ne ocupam de comunitatea noastra, in Parlament vom sustine toate demersurile pentru sustinerea comunitatii noastre", a afirmat liderul UDMR.

El a precizat ca decizia Consiliului Permanent al UDMR de a recomanda CRU iesirea de la guvernare a fost luata cu majoritate, fiind inregistrate doua abtineri si niciun vot impotriva, iar inaintea sedintei Consiliului Permanent au avut loc consultari cu organizatiile judetene ale Uniunii. Intrebat daca CRU ar putea intoarce propunerea, liderul Uniunii a spus ca "orice este este posibil", dar nu crede ca se va intampla. Premierul Victor Ponta si presedintele UDMR Kelemen Hunor au avut, luni, la Parlament, o discutie tehnica privind retragerea Uniunii de la guvernare, liderul UDMR precizand, dupa intrevedere, ca ministrii maghiari vor pleca din functii in momentul instalarii noilor ministri din Guvernul Ponta 4.

UDMR detine in actualul Cabinet doua portofolii - al Culturii, prin Hegedüs Csilla (de asemenea unul dintre cei patru viceprim-ministri ai Guvernului Ponta) si al Mediului, prin Korodi Attila. Reprezentanti ai Uniunii ocupa, de asemenea, mai multe functii de secretar de stat. Premierul Victor Ponta a precizat ca UDMR va iesi de la guvernare nu doar la nivel de ministri, ci si la nivel de secretari de stat, pentru ca si acestea reprezinta functii politice, el aratand de asemenea ca schimbarea prefectilor pe care Uniunea ii are in Harghita si Covasna urmeaza a fi discutata.

Din Guvernul Ponta 3 a facut parte pentru o perioada si liderul UDMR Kelemen Hunor (vicepremier si ministru al Culturii), el anuntand insa in vara decizia de a se retrage din functii, cu ramanerea UDMR la guvernare, in contextul unor controverse privind initiativa cetateneasca referitoare la minoritati. "Cunoscand acest compromis adoptat de premierul Victor Ponta si de mine (n.r. - privind initiativa cetateneasca referitoare la minoritati), s-a ajuns la concluzia ca UDMR ramane in guvernare. Eu o sa ma retrag in zilele urmatoare din functia de ministru al Culturii si din functia de vicepremier (...). Nu pot sa fiu si in Guvern si parte a procesului (n.r. - procesul de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene) din partea initiatorilor", a spus Kelemen, la finalul unei reuniuni din luna iulie a Consiliului Permanent al UDMR.

Guvernul Ponta 3, pe care UDMR se pregateste sa il paraseasca, este cel de-al optulea Cabinet din care Uniunea a facut parte incepand cu anul 1996.
Astfel, UDMR a avut in Guvernul Victor Ciorbea (decembrie 1996 - aprilie 1998) doi reprezentanti - ministrul Turismului, Akos Birtalan, si un ministru delegat pe langa primul ministru pentru minoritati nationale, Gyorgy Tokay. Dupa ce prim-ministru a devenit Radu Vasile (aprilie 1998 - decembrie 1999), UDMR a ramas aliat la guvernare al CDR, avand in acest Cabinet portofoliulul Sanatatii (ocupat succesiv de doi reprezentanti - Francisc Baranyi si Hajdu Gabor).

Si prim-ministrul Mugur Isarescu (decembrie 1999 - decembrie 2000) opteaza sa il pastreze pe Hajdu Gabor ca ministru al Sanatatii in Cabinetul sau.
In perioada 2000-2004, UDMR a sustinut in Parlament guvernarea PDSR fara sa faca parte, insa, din Guvern. Uniunea revine la guvernare in perioada 2004-2008, initial impreuna cu Alianta D.A., apoi, dupa iesirea PD din Guvern, isi asuma, alaturi de PNL, rolul de guvern "ultraminoritar". In perioada 2004-2008 (Cabinetele Tariceanu 1 si Tariceanu 2), Marko Bela a fost, pana in 2007, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul culturii, invatamantului si integrarii europene, portofoliul Comunicatiilor si tehnologiei informatiei a fost detinut, succesiv, numai de membri ai Uniunii - Zsolt Nagy, Laszlo Borbely, Iuliu Winkler si Karoly Borbely, functia de ministru al Mediului si gospodaririi apelor a revenit, din aprilie 2007, lui Attila Korodi. In perioada 2004 -2007, Laszlo Borbely a ocupat functia de ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, ulterior fiind numit ministrul Dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor. Un alt ministru UDMR din Guvernul Tariceanu a fost Iuliu Winkler, care a ocupat functia de ministru delegat pentru comert.

Dupa scrutinul parlamentar din 2008, UDMR intra in opozitie alaturi de PNL. In decembrie 2008, dupa alegeri, Marko declara ca liderii UDMR si PNL au convenit sa isi coreleze miscarile si sa se consulte cat mai des in ceea ce priveste eventualele majoritati in care ar putea intra, acesta lasand sa se inteleaga ca o alianta cu liberalii ar fi prima optiune a Uniunii, pentru ca, ulterior, Marko sa nu excluda si o alianta cu PDL. In 10 decembrie 2008, presedintele de atunci al PSD, Mircea Geoana, declara la finalul negocierilor PSD-PDL pentru formarea unei coalitii de guvernare ca PSD va intra la guvernare fara ca Uniunea sa faca parte din Executiv.

"Daca nu se va respecta conditia PSD, ca UDMR sa nu fie la guvernare, atunci nu va mai fi nici guvern PSD-PDL", arata el, adaugand ca are mandat explicit din partea conducerii PSD, a Comitetului Executiv Central, sa negocieze o formula de guvernare care sa excluda UDMR. In replica, liderul PDL, Emil Boc, declara ca democrat-liberalii negociaza in continuare si cu UDMR, iar Marko Bela declara, in urma intalnirilor din acea perioada cu liderii PDL, ca democrat-liberalii isi mentin pozitia ca reprezentantii Uniunii sa faca parte din viitoarea formula guvernamentala.

Totusi, la finalul negocierilor, UDMR nu este inclusa in coalitia de guvernare formata dupa alegeri din PDL si alianta PSD+PC, "Parteneriatul pentru Romania". Alianta de guvernare intre democrat-liberali si social-democrati se rupe, insa, in octombrie 2009, cand PSD iese de la guvernare.
In data de 13 octombrie 2009, UDMR a votat, alaturi de celelalte partide din opozitie, pentru demiterea Guvernului Boc, dupa ce semnase, alaturi de PNL, motiunea de cenzura.

Dupa caderea Guvernului Boc, Uniunea s-a alaturat PSD, PNL si grupului minoritatilor nationale din Camera Deputatilor pentru formarea unui nou guvern, care sa fie condus de Klaus Iohannis. In pofida eforturilor celor patru formatiuni, presedintele Traian Basescu a optat sa il mentina in functia de premier pe Emil Boc, reprezentant al partidului care la ultimele alegeri castigase cel mai mare numar de mandate. Ulterior acestor esecuri, Uniunea opteaza sa intre la guvernare alaturi de PDL.

Scurta perioada de opozitie a UDMR se incheie in decembrie 2009, cand Uniunea intra la guvernare alaturi de PDL si UNPR, in Guvernul Boc 2.
Consiliul Reprezentantilor Unionali al UDMR a votat atunci intrarea Uniunii la guvernare. Inainte de vot, liderul UDMR Marko Bela a amintit pozitia Uniunii inainte de formarea unor guverne si i-a intrebat pe reprezentantii Consiliului Reprezentantilor Unionali daca moralitatea exista in politica. "Noi, totusi, cu cine sa mai tinem? Sa mergem la Sibiu cu Klaus Iohannis, in opozitie cu PNL sau alaturi de Mircea Geoana? UDMR a fost in diverse pozitii in viata politica din Romania. Nu vreau sa despic firul in patru, sa spun fiecare partid unde era acum cinci ani. Majoritatea guvernamentala va exista si fara UDMR, va spun eu", a afirmat Marko Bela.

El a aratat ca intrarea UDMR la guvernare inseamna totusi o garantie si ca reprezentantii Uniunii vor incerca sa obtina la maxim "posibilitatile guvernarii", in timp ce intrarea in opozitie prezinta riscuri mai mari. In cadrul coalitiei PDL-UDMR, Marko Bela a fost vicepremier, Kelemen Hunor ministru al Culturii, Laszlo Borbely si Cseke Attila au condus Ministerul Mediului si Padurilor si, respectiv, Ministerul Sanatatii. Dupa demisia lui Emil Boc, in februarie 2012, UDMR continua activitatea la guvernare, alaturi de PDL si UNPR, in Cabinetul Mihai Razvan Ungureanu (februarie 2012 - aprilie 2012).

UDMR a fost in opozitie in timpul Guvernului Victor Ponta 1 (mai 2012 - decembrie 2012) si Guvernului Ponta 2 (decembrie 2012 - martie 2014), dar s-a alaturat PSD, UNPR, PC, dupa ruperea USL, in Guvernul Ponta 3 (martie 2014 - prezent). Presedintii PSD si UDMR, Victor Ponta si, respectiv, Kelemen Hunor, au semnat, la 3 martie 2014, la Palatul Parlamentului, acordul pentru intrarea Uniunii la guvernare. Dupa semnare, Ponta a precizat ca intotdeauna a apreciat "competenta si seriozitatea" la UDMR, si cand au fost impreuna la putere, si cand au fost in opozitie. De asemenea, liderul UDMR Kelemen Hunor a mentionat, inainte de acest moment al semnarii acordului, ca Uniunea va intra la guvernare cu ministri si secretari de stat si pe programul guvernamental aprobat de Parlament in decembrie 2012. "Am constatat ca in acest moment Romania are nevoie de stabilitate guvernamentala si contributia noastra este extrem de importanta tinand cont de toata situatia din Romania si din jurul nostru", a spus atunci Kelemen Hunor.

Daca decizia luata de Consiliul Permanent in 27 noiembrie este validata sambata de CRU, UDMR va iesi de la guvernare, insa va vota in favoarea investirii Guvernului Ponta 4. Kelemen Hunor a declarat, dupa intrevederea de luni cu premierul Ponta, ca Uniunea va vota pentru investirea Guvernului Ponta 4, el opinand ca opozitia actuala "nu se inghesuie" sa preia guvernarea si ca tara trebuie, totusi, guvernata. "In ceea ce ma priveste, eu sunt convins ca in acest moment trebuie sa mearga mai departe acest guvern - sigur, nu stim cu cine, cu ce ministri, cu ce partide - in continuare, mai putin UDMR. Dar, in principiu, nu avem niciun motiv sa nu dam vot pentru a investi Guvernul Ponta 4 sau cum se va numi" a spus Kelemen.

El a aratat ca UDMR va intra in opozitie. "Eu sunt de acord sa mearga ei mai departe, fara noi. Noi vom intra in opozitie, dar votul pentru investire nu inseamna ca UDMR va vota toate proiectele Guvernului", a mai spus Kelemen. Sedinta CRU are loc sambata, de la ora 10.00, la Targu-Mures.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri