Victor Ponta a fost intrebat, intr-o conferinta de presa, daca a discutat cu UDMR despre proiectul autonomiei pe care Uniunea il promoveaza, in conditiile in care si CSM a anuntat ca acesta trebuie sa respecte Constitutia. "Nu, nu este un proiect guvernamental, nu este un proiect al coalitiei de guvernare. Cei de la CSM au dreptate aici, asta e si pozitia noastra: niciun proiect nu poate fi impotriva Constitutiei. Eu sunt si raman un sustinator al descentralizarii. Cat avem mandatul pe care oamenii ni l-au dat la alegeri, pana la sfarsitul lui 2016, trebuie sa-l implementam, cu siguranta", a raspus Ponta.

Intrebat daca mai mentine la guvernare UDMR, care "doreste secesiunea", in conditiile in care "romanii din Transilvania s-au alarmat", Ponta a raspuns: "Sa nu se alarmeze niciun roman. Vreau ca toti romanii din Transilvania, din Oltenia, din Moldova si din Dobrogea sa stie ca avem toti o Constitutie pe care o respecta toata lumea. In acea Constitutie se prevede clar cum e statul roman si nu se poate schimba, dar se mai prevede un lucru: nu bagam pe nimeni in inchisoare daca exprima o parere, chiar si gresita, cu care nu suntem de acord. Suntem o societate deja matura, in care fiecare isi poate spune o parere. Parerile nu se sanctioneaza. Se sanctioneaza actiunile impotriva Constitutiei, iar eu sunt convins ca nimeni nu va face acest lucru".

Premierul a adaugat ca, inca de atunci cand era in opozitie, iar apoi ca prim-ministru si lider al coalitiei de guvernare, a crezut si crede ca este bine, "tocmai pentru a fi o societate echilibrata si democratica", ca alaturi, la guvernare, sa fie si UDMR, "ca reprezentantul politic al minoritatii maghiare", dar si grupul minoritatilor nationale. "Romania este o tara care nu are absolut niciun fel de problema reala de discriminare. Probleme si discutii politice avem multe, si nu din partea maghiarilor, ci din partea unor romani care arunca tot felul de petarde in presa. Vreau sa traiesc intr-o tara in care putem sa traim cu totii respectand Constitutia si legile tarii", a conchis Ponta.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) spune, despre proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc vehiculat in presa in ultimele zile, ca lansarea in spatiul public a unor teme ce depasesc cadrul constitutional in ceea ce priveste justitia reprezinta "o agresiune la principiile statului de drept".