Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, cu prilejul Zilei Veteranilor, că, atât timp cât va conduce Guvernul, militarii români se vor bucura de tot respectul şi sprijinul acestuia.

Şeful Executivului a participat la ceremonia organizată la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României din Parcul Tineretului.

"Sunt onorat să particip la ceremonia de astăzi pentru a arăta în acest fel susţinerea mea, dar şi a Guvernului pe care îl conduc pentru militarii români. Voi, militarii, sunteţi cei la care naţiunea a apelat de fiecare dată când ţara a avut nevoie. Aţi răspuns întotdeauna prezent, aşa cum aţi răspuns şi astăzi în lupta cu pandemia COVID-19", a spus Orban conform Agerpres.

Premierul a transmis un gând de preţuire pentru militarii care au îndeplinit misiuni pe teatrele de luptă externe, împreună cu aliaţii României.

"Dragi militari, misiunile pe care le-aţi îndeplinit dincolo de graniţă nu au fost niciodată uşoare, v-aţi confruntat cu diferite tipuri de conflict militar, aţi realizat o mulţime de activităţi de la conflict deschis până la distribuirea de alimente şi de rechizite şcolare pentru copii. Misiunile îndeplinite în teatrele de operaţii au fost pentru fiecare dintre voi un examen de capacitate individual, al unităţii din care aţi făcut parte, al Armatei şi, în final, al României ", a afirmat el.

Şeful Executivului a punctat că meritul Armatei Române este recunoscut de toţi partenerii externi ai ţării.

"Meritul Armatei Române a fost şi este recunoscut de toţi partenerii noştri externi, iar semnalele din exterior despre modul profesionist în care vă îndepliniţi misiunile în Europa, Asia sau în Africa continuă să sosească. Rezultatele remarcabile au venit, însă, din păcate, cu sacrificiul unora dintre camarazii dumneavoastră. 30 de militari români şi-au dat viaţa în teatrele de operaţii din Bosnia Herţegovina, Afganistan, Irak, iar gândul meu se îndreaptă astăzi către ei şi către membri familiilor lor. Transmit gândul meu de recunoştinţă şi celor peste 200 de militari care au fost răniţi în misiuni", a completat prim-ministrul.

El a amintit că pe 11 noiembrie 2003 şi-a dat viaţa în misiune în Afganistan sublocotenentul post-mortem Iosif-Silviu Fogoraşi.

"Este primul militar român care şi-a dat viaţa în acest teatru de operaţii. Pentru a-i cinsti memoria, ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru a-i comemora pe veterani. Cinste şi onoare tuturor celor care s-au sacrificat pentru România!", a transmis Ludovic Orban.

Și președintele României, Klaus Iohannis, a făcut declarații referitoare la Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații. Acesta a zis că, astăzi, „gândurile noastre se îndreaptă spre toți Eroii Patriei noastre”.

"Astăzi, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, cinstim şi onorăm faptele de vitejie ale camarazilor noştri, care, prin profesionalismul, curajul şi dedicarea dovedite în misiunile desfăşurate în teatrele de operaţii, au făcut ca România şi Armata României să fie atât de apreciate în întreaga lume. În această zi specială, comemorăm eroii noştri căzuţi la datorie departe de ţară, sub faldurile tricolorului românesc. Durerea familiilor care şi-au pierdut fiii, soţii, taţii, fraţii în aceste misiuni de luptă nu va putea fi stinsă niciodată, însă ei vor rămâne veşnic în inimile noastre pentru sacrificiul lor suprem. Acestor eroi le datorăm nu doar recunoştinţă şi respect, ci şi continuitatea noastră pe drumul euro-atlantic. Avem obligaţia să îi cinstim, să le păstrăm vie memoria în inimile şi rugăciunile noastre şi să ne ridicăm la înălţimea idealurilor pe care, prin eroismul lor, le-au apărat", a subliniat şeful statului.

El a transmis mulţumiri veteranilor, familiilor militarilor aflaţi în teatrele de operaţii. "Mulţumesc familiilor militarilor care participă la operaţii desfăşurate sub egida NATO, ONU sau UE în Angola, Afganistan, Irak, Bosnia şi Herţegovina, Mali şi Kosovo pentru sprijinul acordat celor aflaţi departe, care contribuie la afirmarea României în cadrul comunităţii internaţionale. Demni urmaşi ai valorilor fundamentale ale ostaşului român - onoarea, demnitatea, disciplina şi solidaritatea, militarii noştri sunt veritabili ambasadori ai României, acolo unde interesele ţării o cer, fiind apreciaţi de comandanţii şi camarazii lor din statele aliate şi partenere pentru profesionalismul, dăruirea şi spiritul de sacrificiu pe care le dovedesc la datorie. Vă mulţumesc, dragi şi bravi veterani, pentru tot ce aţi făcut în slujba Patriei şi a poporului român, vă urez multă sănătate şi succes deplin în activitate!", se arată în mesajul preşedintelui.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri