Am analizat CV-urile și istoricul viitorilor guvernanți pentru a înțelege cine și cu ce pregătire vin la șefia ministerelor. O parte dintre dintre ei nu au nicio experiență în domeniul de care se ocupă ministerul pe care îl conduc, ci doar vechime în PNL, Pro România, partidul lui Ponta și UDMR.

Miercuri a fost investit un nou guvern de coaliție al partidelor PNL - USR PLUS - UDMR.

Guvernul va fi condus de premierul Florin Cîțu, fost ministru al economiei. Executivul va avea 18 miniștri, 9 de la PNL, 6 de la USR și 3 de la UDMR, și doi vicepremieri - Dan Barna și Kelemen Hunor.

Din trei miniștri din partea UDMR, doar unul vine cu experiență în ceea ce privește ministerul pe care îl va conduce, din partea PNL șase din nouă miniștri s-au mai întâlnit cu domeniul pe care îl vor conduce. Toți cei șase miniștrii propuși de USR au experiență în domeniul în care vor guverna.

PNL

Ministrul Apărării Naționale (MApN) - Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a mai fost ministru al apărării și în guvernul Orban, ca mai apoi să devină premier interimar după demisia lui Ludovic Orban. A fost Șeful Statului Major General în perioada 2015-2019 în timpul guvernării tehnocrate și în timpul guvernării PSD. A fost militar și a participat la misiuni militare din Irak, Afganistan și Bosnia. El a fost comandatul batalionului de infanterie „Scorpionii Roșii” și a condus trupele românești în 2004 în Bătălia de la Nassiria, Irak, prima bătălie după al doilea război mondial în care soldații români au fost combatanți activi

El s-a înscris în PNL în 2020 pentru a participa la alegerile parlamentare, acolo unde a obținut un mandat de senator.

Ministrul Finanțelor - Alexandru Nazare

Alexandru Nazare vine fără pregătire sau experiență în domeniul finanțelor. El a ocupat funcția de ministru al transporturilor în 2012, în scurtul guvern Ungureanu, guvern care s-a aflat la conducere timp de patru luni. La bază, Nazare este absolvent de studii politice.

Ministrul Afacerilor Interne (MAI) - Lucian Bode

După ce a fost ministru al transporturilor în guvernul Orban, Bode a schimbat portofoliul și a ajuns la MAI. El a mai fost coleg cu Alexandru Nazare în guvernul Ungureanu din 2012, acolo unde a ocupat funcția de ministru al economiei. La bază, Lucian Bode e inginer electromecanic și are o diplomă de master în managementul securității la Universitatea Babeș-Bolyai.

Ministrul Educației - Sorin Cîmpeanu

Cea mai controversată numire din guvernul Cîțu este Sorin Cîmpeanu, traseist, fost memmbru ALDE și fondator al partidului Pro România. La bază inginer agronom și doctor în științe agronomice, Cîmpeanu nu a activat în Ministerul Agriculturii, așa cum i-ar fi recomandat pregătirea, ci a ocupat funcția de ministru al educației în Guvernul Ponta 4.

Este inițiator al OUG 94/2014, ordonanță care permitea amnistia plagiatorilor și le permitea falșilor doctori să renunțe la titlul academic. Ordonanța a fost dată în contextul în care Victor Ponta, pe atunci premier, era acuzat de plagiat.

Ministrul Energiei - Virgil Popescu

Fost secretar de stat în guvernul în 2008 în guvernul Boc, fost secretar de stat în Ministerul Economiei din timpul guvernului Ponta și ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri în timpul guvernului Ludovic Orban, Popescu are în spate experiență de inginer, dar și un master în evaluarea afacerilor.

Ministrul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu

Ministrul din partea PNL care pare că are cea mai mare experiență este Bogdan Aurescu. Aurescu e diplomat și fost ministru al externelor în guvernul Ponta. El lucrează în Ministerul Afacerilor Externe încă din 1996 și e absolvent de drept și de istorie.

Ministrul Agriculturii - Adrian Oroș

Adrian Oroș a mai fost ministru al agriculturii și în guvernul Orban. Înainte să intre în PNL, el a fost membru al PNȚCD. E specializat în medicină veterinară, domeniu în care are și un doctorat. El a mai ocupat funcția de director al Direcției Sanitare Veterinare din Cluj în perioada 2000-2001 și de director al Direcției Sanitare și pentru Sănătatea Alimentelor Cluj în perioada 2008-2009.

Ministrul Muncii - Raluca Turcan

Turcan vine cu experiență în spate, dar nu în domeniul pe care îl conduce, ci în partidul care o pune în Guvern, PNL. Raluca Turcan e absolventă de ASE, specializată în economie și fost vicepremier în guvernul Orban.

Singura dată când a fost departe de partid a fost în anii de studenție și în perioada 1999-2000, atunci când a lucrat pentru o companie privată. Din 2000, când avea 24 de ani și era proaspăt absolvent de ASE, Turcan și-a început cariera politică pentru PSD. În 2002 deja era consilier al lui Theodor Stolojan, pe atunci președinte al PNL.

Ministrul Culturii - Bogdan Gheorghiu

Gheorghiu a mai ocupat aceeași funcție și în guvernul Orban. Acesta e absolvent de actorie, dar a reușit să lucreze mai mult în televiziunea locală din Suceava decât în teatru sau cinematografie. În 2016 a ajuns deputat pe listele PNL, iar din 2019 a ocupat funcția de ministru al culturii.

USR PLUS

Ministrul Transporturilor - Cătălin Drulă

La bază, Drulă este inginer și programator. Are o licență și un master în informatică. După ce în 2015 a fost consilier de stat în infrastructură de transport în guvernul Cioloș, Cătălin Drulă a intrat în Parlament pe listele USR PLUS, acolo unde a fost membru în comisia pentru transporturi.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului - Claudiu Năsui

Năsui este încă din 2016 deputat USR. Are o licență în economie obținută la o universitate din Paris și un master în domeniul finanțelor obținut la o universitate privată din Milano. În 2008, Năsui a fost stagiar la Banca Națională a României, în perioada 2014-2015 a fost analist financiar la BCR și în 2016 a fost consilier la Ministerul Finanțelor Publice, în timpul guvernului Cioloș.

Ministrul Justiției - Stelian Ion

Stelian Ion este la bază avocat. El a terminat dreptul și a lucrat 14 ani în domeniul avocaturii. Este deputat USR și inițiator al legii care prevede desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, secție înființată în timpul guvernării PSD și folosită pentru a intimida judecătorii și procurorii. În 2020, SIIJ a cerut anchetarea procurorului care îl cercetează pe Liviu Dragnea în cadrul dosarului Tel Drum.

Ministrul Sănătății - Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu vine din nou în fruntea Ministerului Sănătății, minister pe care l-a condus și în timpul guvernului Cioloș. La bază, Voiculescu are o specializare în management financiar și management strategic și un master în economie obținut la Viena. În ceea ce privește experiența în domeniul medical, Vlad Voiculescu a fost susținător al drepturilor pacienților în cadrul Societății Europeană de Oncologie Medicală. Este unul dintre fondatorii inițiativei „Rețeaua Citostaticelor”, proiect care a ajutat mai mulți pacienți cu cancer din România să aibă acces la citostatice și medicamente necesare în tratarea cancerului.

Voiculescu mai este fondator al Magicamp, proiect care îi ajută pe copiii bolnavi de cancer. El a fost și vicepreședinte al Coaliției Europene a Pacienților cu Cancer.

Ministrul Investițiilor și a Proiectelor Europene - Cristian Ghinea

Ghinea este europarlamentar USR din 2019 și fost deputat USR. El a fost ministrul fondurilor europene în perioada 2015-2016, în guvernul Cioloș. E absolvent de științe politice și are un master în politici și guvernare.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării - Ciprian Teleman

Teleman vine în această funcție după ce a fost cercetător timp de opt ani. El a mai fost antreprenor și consultant în domeniul financiar și în domeniul tehnologiei.

UDMR

Ministrul Apelor și Pădurilor - Tanczos Barna

Tanczos Barna bifează al treilea minister la care ajunge fără să aibă pregătire în domeniu. Absolvent de ASE. Economistul a fost secretar de stat în Ministerul Transportului și Infrastructurii în perioada 2007-2009. În 2010 a schimbat portofoliul și a ajuns secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. În același an, Barna a schimbat pentru a treia oară ministerul și a ajuns să fie secretar de stat în Ministerul Agriculturii, funcție pe care a ocupat-o până în 2012. Acum bifează al patrulea portofoliu în care ajunge, de data asta nu ca secretar de stat, ci ca ministru.

Ministrul Tineretului și Sportului - Eduard Novak

Novak este un ciclist paralimpic, cu piciorul drept amputat. Este președinte al federației române de ciclism. El a fost în top la campionate europene, mondiale și naționale de ciclism, iar, în 2012, a fost campion la jocurilor paralimpice.

Ministrul Dezvoltării - Cseke Attila

Cseke Attila este absolvent de drept la Universitatea din Oradea, instituție la care are și un master în drept privat. El este în Parlamentul României încă din 2008, iar în perioada 2009-2011 a ocupat funcția de ministru al sănătății.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri