Comisiile de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avizat favorabil bugetul Ministerului Afacerilor Interne pe acest an.

Bugetul propus pentru MAI pe 2021 este de aproape 21.000.000.000 de lei, în creştere faţă de anul trecut, scrie Agerpres.

"Cu 25 de voturi "pentru", Comisiile reunite de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor au acordat un aviz favorabil pentru bugetul MAI pentru anul 2021. (...) Bugetul MAI este unul mai mare faţă de execuţia preliminară de anul trecut cu 5,47%. Vorbim de un buget de 20.925.500.000, un buget mai mare cu 5,47%. Vorbim de cel mai mare buget pe care MAI îl are în ultimii cinci ani de zile", a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode, la Parlament.

El a afirmat că prin acest buget sunt create premisele unei finanţări corespunzătoare a sarcinilor instituţionale pe care MAI le are în anul 2021.

"Peste 83% din buget alocăm pentru cheltuielile de personal, aproape 129.000 de angajaţi în structurile MAI aflaţi în plată, respectiv peste 91.000 de pensionari care provin din structurile MAI. Impactul este unul uriaş, aproape 83%. Noi punem foarte mare accent pe cea mai de preţ resursă din cadrul MAI şi anume resursa umană şi acesta este motivul pentru care am alocat bani suficienţi pentru a putea plăti salariile şi pensiile în MAI. De asemenea, la bunuri şi servicii avem o creştere de 20% faţă de anul 2020 pentru Poliţie, pentru IGSU, Poliţia de Frontieră, echipamente, angajaţii MAI. Avem pentru investiţii un plan foarte-foarte ambiţios de modernizare a clădirilor, pentru că ne interesează pe de o parte să avem oameni plătiţi, pe de altă parte să avem dotări corespunzătoare pentru colegii noştri din structurile MAI şi să avem condiţii de muncă decente pentru angajaţii din MAI", a spus Bode.

Ce dotări va primi Poliția de Frontieră

MAI îşi propune şi dotarea Poliţiei de Frontieră cu 3.500 - 4.000 de pistoale.

"Anul trecut am achiziţionat pentru Poliţia Română aproximativ 27.000 de pistoale, am schimbat vechile pistoale Carpaţi cu pistoale de ultimă generaţie şi anul acesta ne propunem să dotăm Poliţia de Frontieră cu 3.500 - 4.000 de pistoale. (...) Anul trecut am achiziţionat aproximativ 7.000 de maşini. Anul acesta vom relua acordul-cadru şi vom analiza câte maşini mai trebuie să achiziţionăm", a afirmat Lucian Bode.

Cine a primit cei mai mulți bani

Potrivit acestuia, la capitolul fonduri europene este cea mai mare creştere, fiind alocaţi 1,5 miliarde de lei, o creştere de aproape 300% faţă de anul trecut.

"Eu cred că putem să depăşim această creştere. Noi doar pe POIM 2014 - 2020 avem alocaţi peste 600 de milioane de euro. Din păcate, am reuşit să cheltuim până astăzi, să ajungem la un grad de absorbţie undeva la 150 de milioane de euro, deci este loc pentru actualul exerciţiu financiar 2014 - 2020 N+3 să tragem cele 300 de milioane de euro şi aici - achiziţii de elicoptere, de ambulanţă, modernizare sedii. Pe POR avem 37 de sedii. Noi gestionăm zece programe operaţionale în MAI. (...) Pentru mine este o miză extrem de importantă ca în acest an să triplăm, dacă nu şi mai mult să creştem absorbţia pe fondurile europene nerambursabile. Pentru cele rambursabile avem un acord cu Banca Mondială pe zona de situaţii de urgenţă, Jandarmeriei. Avem un buffer negociat cu Banca Mondială de 400 de milioane de euro pe care îi putem accesa în 24 de ore în caz de dezastru", a mai spus Bode.

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri