Pe 25 februarie, Curtea de apel București a dat o decizie definitivă prin care obligă USR să comunice niște informații solicitate în baza legii care prevede liberul acces la informațiile de interes public, după ce nu a comunicat informații referitoare la campania electorală pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2019.

În proces, Jipa Alexandru Ionuț, fost președinte al filialei județene USR Ialomița, a reclamat USR că a încălcat legea 544/2001 pentru că au refuzat să îi comunice lista firmelor prin care s-au derulat bugetele de publicitate folosite în campaniile electorale de la alegerile prezidențiale și europarlamentare din 2019.

În 8 ianuarie 2020, Jipa a început procesul împotriva USR. A reclamat partidul aflat acum la guvernare pentru faptul că nu a respectat prevederile legii 544/2001 care prevede liberul acces la informațiile de interes public. În 13 decembrie, fostul președinte al filialei județene USR Ialomița a transmis o solicitare către secretariatul general al USR prin care le cere informații referitoare la bugetele de publicitate folosite în campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare și alegerile prezidențiale din 2019 și la lista firmelor prin care s-au derulat acele bugete.

Solicitarea trimisă de Jipa

Trei zile mai târziu, USR i-a spus lui Jipa că informațiile pot fi găsite pe site-ul USR, dar ele lipseau.

„Motivul pentru care le-am cerut informația asta este că am o suspiciune că sumele respective s-au derulat prin firme prietene, adică faptul că toate materialele publicitare s-au făcut la anumite firme de partid. Nu știu dacă așa este, așa că am cerut informațiile ca să verific această ipoteză”, explică Jipa.

Pentru că nu a primit răspunsul la solicitarea făcută, Jipa le-a cerut în instanță. La un an după ce a început procesul, instanța a decis că are dreptate și a obligat USR să îi comunice în termen de 30 de zile informațiile solicitate, adică lista firmelor prin care s-au derulat bugetele de publicitate.

Decizia dată de Curtea de Apel București / Captură de pe portal.just.ro, site al Ministerului Justiției

Ionuț Jipa a spus că nu a avut niciun avocat care să îl reprezinte, dar că nici USR nu a fost implicat în proces.

„Nu au avut reprezentant la niciun termen, nu i-a interesat absolut deloc.”

Jipa a menționat că a fost președinte al filialei județene Ialomița a partidului USR, dar că s-au făcut „abuzuri” și că a fost exclus, la fel ca aproape toți membri activi ai ai filialei Ialomița.

Ce spune legea 544/2001

Legea 544/2001 este una dintre cele mai importante arme prin care cetățenii pot cere informații de interes public de la stat. Ea asigură transparența cheltuirii banilor publici și apără dreptul constituțional la informație.

Articolul 7 al legii explică faptul că autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă în termen de 10 zile sau maxim 30 de zile, în funcție de complexitatea solicitării. În plus, articolul 2 menționează explicit faptul că și partidele politice se supun prevederilor legii 544/2001. Chiar dacă legea 544/2001 menționează faptul că plângerile făcute de cei cărora nu li se comunică informațiile de interes public trebuie să fie judecate în procedură de urgență, procesul lui Jipa a început în ianuarie 2020 și s-a terminat abia un an mai târziu.

Am încercat să îl contactăm pe Dan Barna, actual vicepremier și președinte al USR, dar nu a răspuns apelurilor telefonice. I-am lăsat un mesaj și vom publica reacția lui îndată ce o vom primi.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri