4 Iunie 2022

Sondaj: cei mai mulți români vor un lider autoritar, iar 47% cred într-un guvern mondial secret. Ce părere au despre Rusia și Putin



Un studiu al think-tank-ului GLOBSEC din Bratislava arată că românii se declară dezamăgiți de democrație, iar majoritatea ar prefera un lider autoritar. De asemenea, este tot mai mare înclinarea spre Est, nu spre Occident - însă, în aceste condiții, este surprinzător procentul celor care mai admiră Rusia și pe Vladimir Putin.

Studiul GLOBSEC Trends analizează anual 9 țări UE din Europa Centrală și de Est, inclusiv România. Unul dintre cele mai surprinzătoare rezultate e acela că mai puțin de jumătate dintre maghiari cred că Rusia este responsabilă pentru războiul din Ucraina – restul dau vina pe Occident ori pe guvernul de la Kiev. Cifre similare sunt și în cazul Slovaciei și Bulgariei. În schimb, 63% dintre români consideră că Rusia e responsabilă – și doar 26% dau vina pe Occident.

Românii vor să fie parte din ”Est”, dar să nu iasă din NATO sau UE și nici să fie prieteni cu Rusia

Pe de altă parte, procentul românilor care spun că ar prefera ca țara lor să fie parte din Occident a scăzut de la 43% anul trecut la doar 27% anul acesta. În schimb, 24% spun că ar prefera să fie parte din ”Est” (față de numai 6% anul trecut), cel mai mare procent din toate țările analizate.

Când este vorba de ieșirea din UE, 75% sunt împotriva sa, iar 80% sunt pentru a rămâne în NATO. Dintre statele analizate, Bulgaria are cei mai mulți adepți ai părăsirii Uniunii și Alianței.

Citește și: ”România se află deja în război politic și ideologic cu Rusia”. Cosmin Popa, istoric, despre riscurile crizei ucrainene

Doar 61% dintre români mai au încredere în armată (procentul în 2021 era de 73%). Statele Unite sunt văzute drept cel mai important partener strategic (75%), în schimb Germania a scăzut de la 42 de procente la doar 19% iar Rusia, la 3%. În Slovacia, Bulgaria și Ungaria, cel puțin 30% dintre repondenți au ales însă Moscova mai degrabă decât Washington-ul sau Berlinul.

Nu ne place Rusia, dar nici Ucraina

58% dintre români văd Rusia drept cea mai mare amenințare, iar 20% - China. Însă 24% consideră că ar trebui să ne inspirăm de la regimul din China. Numai 16% mai au o opinie pozitivă despre Vladimir Putin iar o treime cred că Rusia va invada și alte țări, după Ucraina.


Find more statistics at Statista

În schimb, relativ puțini văd Ucraina ca pe o țară care trebuie să fie independentă sau care luptă pentru democrație. Surprinzător, aproape o treime ar fi de acord cu trimiterea de trupe NATO în ajutorul Kievului iar peste un sfert susțin ideea ca Ucraina să intre atât în UE cât și în NATO.

Democrația e bună, un lider nedemocratic e și el bun

Legat de situația internă, numai 23% dintre repondenți sunt mulțumiți de democrația din România (30% în 2021). 25% au încredere în Guvern, 29% în președinte iar 66% spun că, indiferent cine este la putere, nu se va schimba nimic, conform studiului GLOBSEC Trends.

60% - cel mai mare procent dintre țările studiate – cred că ar fi mai bine să avem un conducător puternic, care nu își bate capul cu alegerile și parlamentarismul. În același timp, 65% consideră democrația un lucru bun.

Citește și: De ce au scăzut AUR și Rusia, dar au crescut PNL și încrederea românilor în țara lor, în primul sondaj după invadarea Ucrainei

Românii, cei mai puțin speriați de imigranți

44% dintre români cred în teoriile conspirației, dar aici ne depășesc atât bulgarii, cât și slovacii. 37% consideră că democrația liberală le amenință valorile și identitatea. În schimb, avem cel mai mic procent de persoane care consideră că imigranții le pun în pericol valorile și identitatea.

47% consideră că lumea e condusă nu de liderii aleși democratic, ci de un grup secret, care vrea să impună o ordine mondială totalitară. Și aici suntem întrecuți de bulgari și slovaci.


Find more statistics at Statista

Rezultatele au fost obținute prin sondaje de opinie pe un eșantion de 1.000 de persoane din fiecare țară. Sondajele GLOBSEC Trends au fost făcute în martie 2022, adică după declanșarea invaziei rusești în Ucraina.



Citeste si