Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a afirmat luni că nu se mai poate continua cu actualul Cod fiscal, "care funcţionează ca în Evul Mediu", prin "bule papale", şi a adăugat că s-a săturat 'să apară tot felul de tiriflici care îşi dau cu părerea, după ce au distrus România, cât de bună e cota unică".

"Am provocat o discuţie în interiorul coaliţiei, dar şi în spaţiul public în ceea ce priveşte Codul fiscal, fiindcă în acest moment este o diferenţă imensă între impozitarea muncii - cu aproape 45% - şi impozitarea capitalului. (...) Avem un Cod fiscal cu excepţii de 64 de miliarde de lei - nu se mai poate continua, nu o spune doar Marcel Ciolacu, o spun toţi finanţiştii. Mai mult, toţi auditorii externi, care nu putem spune că sunt social-democraţi. De la aceste principii am pornit aceste discuţii corecte, loiale, necesare, de a veni cu ceva predictibil pentru primele 6 luni, pe urmă un an de zile, dar şi cu nişte cerinţe la statul român - de exemplu, ANAF, în maxim două săptămâni, să declanşeze procedura de digitalizare, astfel încât în perioadele următoare să putem veni şi să avem o discuţie deschisă cu toţi partenerii sociali şi în coaliţie în ceea ce priveşte impozitarea progresivă. Aceasta a fost baza de la care am plecat - să avem discuţiile în ceea ce priveşte Codul fiscal, care arată precum eram în Evul Mediu, când Papa emitea anumite bule unor oameni, în urma unor privilegii", a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Ce spune Marcel Ciolacu despre pensiile speciale

El a susţinut că îşi doreşte o societate normală, justă, în care efortul este unul comun.

"M-am săturat. S-au "rezolvat" pensiile speciale în 30 de zile, eu n-am pensie specială. Cred că în zona de pensii speciale - ne-a zis şi CCR-ul - trebuie venit cu o impozitare progresivă în funcţie de venit şi să închidem acest subiect în România. M-am săturat la fiecare discuţie aşezată să apară tot felul de tiriflici care vin şi îşi dau cu părerea, după ce au distrus România, şi să spună ce se întâmplă şi cum creionează ei "viitorul luminos" şi cât de bună este cota unică, care nu mai există în România - e o mutaţie cu o excepţie", a adăugat liderul PSD.

Liderul PSD este împotriva excepțiilor fiscale

Potrivit acestuia, "sunt excepţii peste excepţii", între acestea fiind jocuri şi companii impozitate cu 1% sau "dacă soarele răsare din Sud nu din Nord, ai 5%".

"PSD-ul este partener la aceste discuţii. Nu dorim să facem aceste lucruri, le urăm succes, să vină cu variantele cele mai bune pentru România, dar eu nu pot să nu observ că toate ţările economic dezvoltate nu au excepţii şi au un sistem de impozitare progresiv. (...) Sunt anumite companii prestigioase, legale, corecte, dar printr-o conjunctură cum este pandemia au avut nişte venituri excepţionale. Nu ar fi avut acele cifre de afaceri dacă n-ar fi fost pandemia sau n-ar fi fost această criză din energie sau din carburanţi, ele bazate pe un preş speculativ din punctul meu de vedere. Şi aşteptăm de la ministrul Energiei toate aceste explicaţii. (...) Statul a cheltuit imens ca să combată pandemia, câteodată eficient, câteodată ineficient, este normal ca şi noi să solicităm pe o perioadă limitată de timp un efort din partea acestor companii - nu este nimic incorect, nici injust, dimpotrivă, este un element corect în orice stat", a explicat preşedintele Camerei.

Întrebat dacă afirmaţiile sale sunt pentru partenerii liberali, Ciolacu a spus: "Nu, eu am vrut să fiu foarte bine înţeles ce doresc eu şi PSD".

Citește și: Ciolacu promite ”ordonanța antispeculă” care să combată scumpirea benzinei

"Eu vreau în continuare să ne aşezăm la masă, să luăm deciziile cele mai corecte, pe baza cifrelor, să intervenim unde sunt speculaţii, cum este acum zona de carburanţi. Este evident că trebuie venită cu o plafonare clară a preţului în limite şi să aibă toate companiile o marjă de profit. Dar nu se poate să rămânem şi să avem reacţie - cum are Consiliul Concurenţei - după 5 ani sau 3 ani de zile. Ori suntem nişte oameni responsabili politic, şi ne-am implicat în acest act de guvernare ca să facem viaţa oamenilor mai bună şi să intervenim într-un moment de criză, ori nu putem construi nimic şi cu asta basta!", a subliniat liderul PSD.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri