Premierul Nicolae Ciucă a declarat că destinul unei ţări nu poate fi construit prin dezbinare, punctând că în marile momente istorice trebuie să prevaleze unitatea de voinţă, spre Agerpres.

"După crize economice multiple, după anii de pandemie şi în plin război declanşat de Rusia împotriva lumii libere ne aflăm într-un moment de răscruce. Întreaga lume se reaşează în funcţie de valori şi de interese. În astfel de contexte avem nevoie de viziune, curaj şi mai ales de determinare pentru a ne îndeplini obiectivele naţionale. Pentru a reuşi în demersul nostru nu avem nevoie numai de dorinţa de a face, ci şi de puterea de a înfăptui, iar puterea de a înfăptui destinul nostru occidental are ca fundament echilibrul, raţiunea şi pacea socială. Nu poţi să construieşti nimic prin ură şi critică nejustificată. Nu poţi să construieşti destinul unei ţări prin dezbinare. În marile momente istorice trebuie să prevaleze unitatea de voinţă, nu dorinţa de dezbinare. Niciodată în istoria modernă a României nu am avut o susţinere politică şi economică mai puternică din partea partenerilor noştri occidentali", a spus Ciucă la manifestările organizate în Piaţa Unirii din Focşani cu ocazia Unirii Principatelor Române.

El a subliniat că marile proiecte demarate - eliminarea MCV, aderarea la spaţiul Schengen şi OCDE, precum şi marile proiecte de reformă şi investiţii cu finanţare prin PNRR şi prin bugetul naţional - exprimă dorinţa României de a se ridica la nivelul contextului istoric actual.

Premierul a mai spus că bunăstarea şi siguranţa naţiunii române europene, precum şi protejarea valorilor democraţiei occidentale în România reprezintă proiectul de ţară.

"Acesta este singurul mare obiectiv pentru care trebuie să lucrăm în mod constant şi neobosit. Avem o obligaţie morală atât faţă de români, cât şi faţă de oamenii mari de stat care au făurit la timpul lor naţiunea română şi statul român. Este motivul pentru care aducem omagiu înaintaşilor şi recunoaştere pentru faptele acestora în devenirea ţării noastre până astăzi, iar cea mai mare datorie faţă de ei şi faţă de cei care vin după noi este să ne asigurăm că viziunea lor se consolidează prin dezvoltare şi modernizarea ţării noastre care şi-a regăsit aspiraţiile legitime alături de democraţiile occidentale", a arătat premierul Ciucă.

El a afirmat că Unirea Principatelor şi desfiinţarea hotarului de la Focşani au creat premisele statului naţional unitar român, care avea să se finalizeze ulterior cu Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

"De aici, din Focşani, a început mişcarea unionistă încă din martie 1857. Tot la Focşani a fost ales, în decembrie 1858, în Adunarea electivă a Moldovei, Mihail Kogălniceanu - marele nostru om de stat care a influenţat prin munca sa Unirea Principatelor, declararea independenţei de stat a României şi formarea regatului. (...) Unirea Principatelor Române într-un singur stat nu a fost un act întâmplător, o favoare a destinului, aceste fapte ale înaintaşilor trebuie reamintite şi învăţate de toţi românii, sunt pilde ale abordării politice ale înaintaşilor şi pietre de hotar ale întăririi modernizării României. Dacă vrem să reuşim ca naţiune trebuie să învăţăm de la părinţii fondatori ai naţiunii române cum să ne comportăm ca un singur popor unit, în jurul unor valori şi a unor obiective comune. Tot ce a făurit bun România modernă a făurit atunci când poporul şi elitele politice, economice şi culturale au acţionat împreună pentru îndeplinirea unui obiectiv major naţional", a mai declarat Ciucă.

În opinia sa, Unirea Principatelor a fost un "moment istoric care a deschis calea emancipării şi modernizării statului român". Premierul a menţionat că fără un obiectiv naţional comun, naţiunea română nu poate progresa şi nu-şi poate atinge potenţialul pe care îl merită.

"România trece acum printr-un moment istoric unic, este un moment în care avem şansa să definitivăm marele proiect al României moderne de a consolida o naţiune română europeană în cadrul unei democraţii occidentale. Putem să facem acest lucru doar dacă statul român este eficient şi respectat, iar eficienţa şi respectul se câştigă atunci când toate instituţiile statului garantează şi promovează la cel mai ridicat libertatea individului, demnitatea umană şi bunăstarea economică şi socială", a mai afirmat premierul.

Printre cei care participă la evenimentele de la Focşani se numără preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Sursa foto: Shutterstock/ m.moira

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri