Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, textul unei reforme constituţionale, transmite dpa, conform Agerpres.

Urmează ca preşedintele francez Emmanuel Macron să prezinte propunerea de reformă parlamentului naţional de la Paris.

Prevederile privind statutul autonom al insulei au fost convenite de liderii politici corsicani cu ministrul de interne al Franţei, Gerald Darmanin, în urmă cu două săptămâni, după câteva luni de negocieri. Conform acestora, Corsica va putea adapta legile adoptate la nivelul întregii republici.

Totodată, se va recunoaşte comunitatea istorică, lingvistică şi culturală corsicană, strâns legată de teritoriul respectiv, însă nu este clar dacă astfel corsicanii vor obţine beneficii concrete, aşa cum speră politicienii care îi reprezintă.

Conform dpa, majoritatea în favoarea reformei este asigurată în Adunarea Naţională a Franţei, camera inferioară a parlamentului, însă în Senat formaţiunea conservatoare majoritară, Republicanii, privesc critic cererile de influenţă sporită ale politicienilor corsicani.

Macron a oferit toamna trecută perspectiva autonomiei pentru insula cu aproape 350.000 de locuitori, dar a subliniat că este vorba despre o autonomie în cadrul Republicii Franceze, nu în afara sau împotriva statului.

Relaţiile între Corsica şi Franţa continentală sunt complicate de multă vreme, observă dpa. Separatiştii corsicani au luptat zeci de ani, uneori inclusiv prin mijloace violente, pentru o independenţă sporită. Mişcarea clandestină FLNC (Frontul Naţional de Eliberare a Corsicii) a depus armele în 2014, în timp ce naţionaliştii corsicani mai moderaţi au ajuns mai importanţi politic şi deţin acum majoritatea în legislativul regional, de unde solicită autonomia.

Negocierile pentru autonomie au început după ce în Corsica au izbucnit proteste, reaminteşte agenţia citată.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri