Ordonanta ce a permis, pana vineri inclusiv, migratia alesilor locali, a intarit pozitia PSD in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) si a introdus in consiliu trei noi formatiuni politice, PMP, UNPR si partidul lui Calin Popescu Tariceanu, urmare a plecarilor din PDL si PPDD.

In urma alegerilor locale din 10 iunie 2012, cele mai multe mandate in CGMB, 37 din 55, au fost atribuite Uniunii Social Liberale (USL), formata din PSD, PNL si PC, care si-a asigurat, inca de la inceput, majoritatea de doua treimi in Consiliu. PDL a primit 11 mandate, iar PPDD, sapte. Din cele 37 de mandate care reveneau USL, 16 au revenit PSD, alte 15, PNL, iar patru, PC.

In CGMB au fost validate, initial, 55 de mandate, singurul mandat nevalidat fiind cel al lui Horatiu Tica (PDL). Potrivit liderului grupului consilierilor municipali PNL, Cornel Pieptea, din cei 15 consilieri liberali care au fost validati dupa alegerile locale, 14 au ramas inscrisi in aceasta formatiune politica, iar Marcel Nicolaescu, care a detinut si functia de viceprimar al Capitalei, a trecut la PSD, noteaza Mediafax.

Ordonanta nu a facut decat sa provoace "haos"

In ceea ce priveste efectele ordonantei privind migratia alesilor politici, liderul consilierilor PNL a aratat ca aceasta nu a facut decat sa provoace "haos". "Ordonanta (OUG nr.55/2014 - n.r.) nu a facut decat sa provoce haos, pentru ca nu a reglementat problema de fond respectiv, ordinea in care se face validarea supleantilor, asa cum se intentiona", a declarat, vineri Cornel Pieptea.

Din cele 10 mandate PDL validate dupa alegeri, acest partid mai are, in prezent, 10 reprezentanti in CGMB, dupa ce cinci au optat pentru inscrierea in PMP. Liderul consilierilor PDL, Mircea Raicu, este de parere ca ordonanta le-a dat "ilegal si neconstitutional" celor cinci posibilitatea de a pleca la alt partid. "Unii au fost pusi pe lista de Elena Udrea si au urmat-o in mod natural, altii aveau probleme de incompatibilitate si nu-si mai gaseau locul in organizatie, iar altii aveau interese personale", a declarat vineri Mircea Raicu.

Dintre randul celor sapte membri ai PPDD aflati in CGMB, doi au parasit aceasta formatiune, datorita ordonantei. Astfel, Florentina Gherghiceanu a trecut la UNPR, iar Cristina Nicolescu, la partidul lui Calin Popescu Tariceanu - Partidul Liberal Reformator, denumire a carui inregistrare a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti, insa decizia nu este definitiva. Presedintele filialei PPDD, filiala Bucuresti, Radu Orzata, care nu mai este membru CGMB, a declarat, vineri ca reprezentantii partidului vor ataca in instanta aceasta ordonanta.

Singura constanta in CGMB este opozitia

Vineri, la sfarsitul perioadei celor 45 de zile in care alesii locali au putut migra, dintre cei 54 de consilieri municipali care alcatuiesc CGMB, 19 sunt de la PSD, patru de la PC, 14 de la PNL, cinci de la PDL, cinci de la PMP, cinci de la PPDD si cate unul de la UNPR si PLR. Actuala majoritate din Consiliu, care este simpla, si nu de doua treimi, este formata din PSD, PC, PPDD, PMP, la care, in functie de proiectul supus dezbaterii, se alatura si PLR sau UNPR, respectiv 33 de consilieri sau 34 ori 35, in functie de negocieri. Singura constanta in CGMB este opozitia, care, in prezent, este formata din membrii grupurilor PNL si PDL, respectiv 19 voturi.

PSD are, in acest moment, 19 consilieri generali, respectiv Ancuta Sorina Comanici, Maria Popa, Gabriel Naghi, Valeriu Marian Manolache, Doru Giugula, Ion Stan, Mihai Peptan, Aurelia - Gratiela Draghici, Bogdan Georgescu, Minica Boaja, Mircea Rizoiu, Dorin Popescu, Ramiro Robert Eduard Angelescu, Dragos Florescu, Alexandru Dan Darabont, Alexandru Mocioaca, Angela Stoian, Peter Alexandrina, Marcel-Octavian Nicolaescu, plecat de la PNL.

Cei patru consilieri generali de la PC sunt: Mihnea Stefan Talau, Felix Mihai Tache, Catalin Gheorghe Bologa si Vlad Mustaciosu. PNL este reprezentat in CGMB de Cornel Pieptea, Andrei Nicolae, Razvan Sava, Catalin Campeanu, Cristian Olteanu, Ion Cosmin Ilina, Gabriel Tanase, Cornel Constantin Poterasu, Sorin Margarit, Mihai Comanescu, Stefan Radulescu, Manuela Popescu, Lacramioara Fontaura si Adrian Neacsu.

Cele cinci mandate de consilier general ale PDL sunt detinute de Simonei Cretu, Ionel-Cristinel Deaconescu, Mircea Cristian Raicu, Silviu Vaduva si Mihai Voicu. Horatiu Tica nu a fost validat nici in prezent. PMP are tot cinci consilieri municipali: Virginia Mihailovici, Maria Mirela Dinu, Marius-Cristian Tugurel, Catalin Lucian Iliescu si Gabriel Parvu, ales si viceprimar al Capitalei in locul lui Marcel Nicolaescu.

Despre Gabriel Parvu, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a anuntat ca a fost incompatibil in perioada 5 mai 2010 - 2 mai 2011, intrucat a exercitat, simultan, functia de consilier general in cadrul CGMB si calitatea de administrator - membru in Consiliul de Administratie al Societatii Nationale a Sarii SA Bucuresti, iar in prezent se asteapta excluderea sa din CGMB. Curtea de Apel Bucuresti a decis ca Gabriel Pirvu a fost in incompatibilitate, decizia devenind definitiva prin necontestare, la 26 martie 2014.

Tot o problema de incompatibilitate are si consilierul PNL, Gabriel Tanase, pentru care, de asemenea, se asteapta excluderea sa din CGMB. PPDD este reprezentat de Gabriel Fatu, Marin Stefanel, Dan Catalin Zamfira, Cristina Livia Vasile si Ana Popescu, dupa ce Cristina Elena Nicolescu a plecat la PLR, iar Florentina Gherghiceanu, la UNPR. Grupul acestui partid a suferit modificari privind componenta. Astfel, dintre cei cinci membri actuali, trei au venit dupa ce Richard Vicentiu Radu (fost Ghita), Iulia Zorkoczy si Horatiu Panaitescu au fost exclusi din CGMB. Acestia se declarasera independenti, insa conducerea PPDD a cerut excluderea lor.

Sursa foto: Shutterstock / Guvern

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Profil IT »



Setari Cookie-uri