Jumatate dintre angajatii romani sunt nemultumiti de cantitatea de lumina naturala de care beneficiaza la locul de munca. 34% dintre acestia declara ca au lumina naturala in spatiile de lucru dar si-ar dori mai multa, in timp ce 16% se plang ca lucreaza in medii foarte putin iluminte natural, conform rezultatelor date publicitatii de Velux Romania, in urma unui studiu de piata realizat de catre Unlock Research.
In Romania nu exista reglementari cu privire la standardele de iluminat natural la locul de munca.

Atat legislatia in constructii cat si cea legata de sanatatea si securitatea la locul de munca nu prevad o norma clara vizavi de minimum de lumina naturala care trebuie sa fie asigurat in spatiile de lucru. In aceste conditii, jumatate dintre angajatii romani isi desfasoara activitatea in birouri insuficient luminate sau luminate preponderent artificial.

“Dincolo de lipsa unor normative, in Romania nu exista nici cadrul necesar pentru formarea specialistilor in domeniul iluminatului natural. Arhitectii care raspund de iluminatul natural nu au pregatirea necesara, iar inginerii sunt specializati doar in iluminatul electric. Este esential sa avem arhitecti specializati in aceasta ramura pentru a valorifica lumina naturala in constructiile viitoare“, declara Dorin Beu, directorul Laboratorului de Ingineria Iluminatului, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.

54% dintre angajatii romani petrec mai mult de 8 ore pe zi la locul de munca

„Este important ca acestia sa aiba cat mai multa lumina naturala in spatiile de lucru sau sa se asigure un echilibru intre lumina naturala si cea artificiala. Lumina naturala asigura un confort vizual adecvat, creste puterea de acomodare si concentrare, are efecte pozitive asupra sanatatii si a echilibrului psihic. Lipsa acesteia sau prezenta ei in cantitati prea mici poate duce la probleme serioase de vedere, dar si la dereglari ale bioritmului si chiar a performantei la locul de munca”, spune Iuliana Popescu, medic specialist, medicina muncii.

Din cauza iluminatului natural deficitar, cei mai multi dintre angajati folosesc lumina artificiala inca de la primele ore ale diminetii. 58% dintre respondenti au declarat ca sunt nevoiti sa aprinda becurile chiar de la inceputul zilei si sa le tina astfel pana seara, la sfarsitul programului.

Intrebati daca stiu care sunt conditiile optime de iluminat intr-un spatiu interior, 74% dintre cei intervievati au recunoscut ca nu au nicio informatie in aceasta privinta.

“Intr-un spatiu de lucru se considera eficient un nivel de iluminare cu valori intre 100-500 lux, fie ca acesta este asigurat numai de lumina naturala, fie din surse mixte- naturale si artificiale.

In ceea ce priveste strict iluminatul natural al incaperilor trebuie mentionat faptul ca un perete vertical vitrat in intregime nu garanteaza ca interioarele vor fi suficient luminate in profunzime. Lumina naturala patrunde la interior pe o distanta de maxim 4-5m in profunzime.

O solutie pentru cladirile de birouri, si nu numai, ar fi includerea unor luminatoare, tunele solare, sau ferestre de mansarda care sa aduca lumina in zonele de lucru sau circulatii indepartate de fatada. Toate acestea ar asigura o buna iluminare naturala si ar reduce considerabil consumul de energie electrica”, completeaza Alexandra Maier, arhitect Velu Romania.

Cu toate ca doar 26% dintre angajati au informatii legate de necesarul de lumina naturala, 87% dintre cei care au participat la studiu considera binevenita elaborarea unor standarde privind iluminatul natural in constructii.

In prezent, o comisie formata din arhitecti, ingineri si cercetatori din Danemarca, Suedia, Belgia, Marea Britanie, Germania, Austria, Olanda, Slovacia, Slovenia, Cehia, Norvegia, Italia si Romania lucreaza la elaborarea unui standard european pentru iluminatul natural.

Primele normative vor fi facute publice in 2012, urmand a fi validate in cursul anului 2013. Acestea stipuleaza uniformizarea standardelor de iluminat natural in tarile europene, precum si obligativitatea ca toate spatiile de lucru sa fie iluminate natural.

Studiul initiat de Velux Romania a fost desfasurat la sfarsitul lunii august 2011 prin intermediul companiei de cercetari de piata Unlock Research. Cercetarea a fost realizata pe un esantion reprezentativ de 600 de persoane cu varsta cuprinsa intre 25 si 65 de ani. Marja de eroare a studiului este de +/- 4%.

Grupul Velux este prezent in Romania din 1997, prin intermediul companiei proprii, Velux Romania S.R.L.

Compania detine fabrici in 11 tari si companii de vanzari in 40 de tari. In lume, Velux este unul dintre cele mai puternice nume din sectorul materialelor de constructii. Compania are aproximativ 10.000 de angajati si este proprietatea VKR Holding A/S, companie cu raspundere limitata, detinuta de catre familia fondatoare si fundatii.

1. Natural vs. artificial: Cat de importanta este lumina pentru tine la birou?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri