Guvernul a mandatat ANL sa construiasca locuinte cu chirie prin investitori privati

Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a primit acordul Guvernului sa construiasca locuinte cu chirie, prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrari publice, in baza unei ordonante de urgenta aprobate in sedinta de joi, informeaza Mediafax.

"In acest fel, statul va putea raspunde numarului mare de cereri de locuinte pentru inchiriere existente la nivel national, in conditiile in care fondurile publice sunt insuficiente, dezvoltandu-se in acelasi timp fondul de locuinte destinate inchirierii care apartin domeniului public al statului", arata Executivul.

Terenurile destinate construirii acestor locuinte apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale si vor fi transferate in folosinta gratuita a ANL pe intreaga durata de existenta a constructiilor realizate prin acest program.

In program vor putea fi preluate si constructiile nefinalizate, aflate in diferite stadii de executie, pentru includerea lor in circuitul public.

"Implementarea si derularea programului se realizeaza prin incheierea contractelor de concesiune lucrari publice. In acest sens, ANL raspunde de indeplinirea tuturor etapelor necesare demararii procedurii de achizitie publica si atribuirea contractului de concesiune, durata unui astfel de contract fiind, in general, de circa 20 de ani. Contractul de concesiune lucrari publice se atribuie conform prevederilor legale in vigoare", transmite Guvernul.

In cadrul contractului de concesiune, finantarea obiectivului de investitie va fi asigurata de catre investitorii privati, acestia urmand sa primeasca, in contrapartida locuintelor realizate, o cota-parte din chiriile incasate, insotita de plati unitare periodice, care urmeaza sa fie rambursate de catre ANL din surse de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale.

Locuintele vor fi exploatate de catre agentii economici, conform contractelor de concesiune incheiate.

Locuintele vor fi repartizate la nivel local, contractele de inchiriere urmand sa fie incheiate de catre ANL. Beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii, iar criteriile de ierarhizare a cererilor sunt cele folosite si in prezent in programul ANL de constructie de locuinte pentru tineri.

Chiria practicata pentru locuinte va fi calculata in functie de urmatoarele elemente: amortizare imobil pe o perioada de 60 de ani, administrare imobil, impozit cladire si asigurare locuinta.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri