Electrificarea celor aproape 100.000 de locuinte din peste 2.200 de localitati care inca nu au acces la acest serviciu va fi realizata de distribuitorii de energie, iar daca investitia nu se justifica din punct de vedere economic, costurile vor fi impartite cu autoritatile locale.

"Operatorul de distributie concesionar este obligat sa asigure dezvoltarea si finantarea retelei electrice de distributie pentru electrificarea localitatilor ori pentru extinderea retelelor de distributie in zona acoperita de contractul de concesiune, la solicitarea autoritatilor administratiei publice locale sau centrale, realizate in baza planurilor de dezvoltare regionala si de urbanism. In cazul in care realizarea acestor investitii nu este justificata economic pentru operatorul de distributie concesionar, acestea pot fi finantate prin coparticiparea autoritatilor publice", potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, spunea in luna ianuarie ca statul nu are bani pentru electrificarea localitatilor care nu dispun inca de acest serviciu, astfel ca sumele vor trebui suportate de companiile de distributie a energiei electrice, noteaza Mediafax.

"Evaluarea conditiilor de finantare a investitiilor respective se determina de operatorul de distributie concesionar in baza unui studiu de fezabilitate, conform prevederilor metodologiei aprobate astazi", se precizeaza in comunicatul ANRE.

In luna august a anului trecut, Ministerul Economiei estima costurile electrificarii la 1,03 miliarde de lei. Atunci, costurile erau prevazute sa fie asigurate in proportie de 90% de la bugetul de stat, iar 10% de autoritatile locale.

Extinderea TVA de 5%, gura de...
Citeste si: Extinderea TVA-ului de 5% la locuinte, o gura de oxigen?

La inceputul anului 2012, Guvernul a extins pana in 2016 perioada de derulare a programului, estimand costurile la 990 milioane lei.

Toate guvernele care s-au succedat la putere din 2003 pana in prezent au promis ca vor electrifica satele si localitatile care nu beneficiaza inca de acest serviciu.

In 2003 investitia era estimata la 150 milioane de dolari, finalizarea proiectului fiind programata pentru 2005.

Romania a avut a doua mare...
Citeste si: Romania, a doua mare crestere din UE la consum de energie in 2017


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Vrei casa mica? S-ar putea sa nu ai electricitate in ea