Tranzactiile cu birouri, spatii de retail si logistice din Europa Centrala si de Est au ajuns in primul trimestru la cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate, iar cu cateva exceptii, inclusiv preluarea City Business Centre Timisoara de catre NEPI, Polonia a atras majoritatea banilor.

"Volumul investitiilor in proprietati comerciale in Europa Centrala si de Est au totalizat 900 de milioane de euro, cel mai redus nivel din trimestrul al treilea al anului 2009. Factorii care sunt in spatele acestor volume reduse sunt accesul dificil la finantare si cerintele investitorilor din ce in ce mai limitate", se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE.

Majoritatea tranzactiilor au avut loc in Polonia in primul trimestru, continuandu-se astfel trendul de pe parcursul anului trecut, precizeaza Mediafax.

"O exceptie notabila a acestui trend este vanzarea complexului de birouri City Business Centre din Timisoara fondului sud-african New Europe Property Investment (NEPI), reprezentand prima tranzactie semnificativa din afara Bucurestiului de cand piata a inceput sa-si revina din recesiunea din 2009. O alta tranzactie semnificativa a fost cea incheiata prin care dezvoltatorul de parcuri industriale si logistice Prologis a vandut mai multe proprietati din portofoliu, inclusiv din Polonia, fondului Hines Global REIT", se mentioneaza in raportul CBRE.

"Presiunea care se simte in continuare pe finantarea in domeniul imobiliar a schimbat semificativ spectrul finantatorilor activi in Europa Centrala si de Est. Cei mai activi finantatori sunt focalizati pe Europa Centrala, respectiv Polonia si Cehia", apreciaza reprezentantii CBRE.

NEPI a preluat la inceputul acestui an complexul de birouri City Business Centre Timisoara, pentru care i-a acordat proprietarului, omul de afaceru Ovidiu Sandor actiuni in valoare de 16,5 milioane euro si a preluat datorii de 29,3 milioane euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Pariul de 220 mil. euro al lui Dascalu: pe ce mizeaza
Setari Cookie-uri