Bucurestiul va fi anul acesta eclipsat de celelalte orase mari din Romania la capitolul deschideri de centre comerciale. Astfel, anul acesta circa 150.000 metri patrati de spatii comerciale ar urma sa fie livrati in afara Bucurestiului.
In Capitala, potrivit celui mai recent raport al Colliers, noi proiecte de centre comerciale vor fi livrate incepand cu 2013.

Si pentru anul acesta a fost anuntata in Capitala livrarea unor spatii de retail, dezvoltate de retailerii mari, insa suprafetele sunt mult mai reduse decat cele care ar urma sa fie finalizate in provincie.

Raportul Colliers arata ca circa 300.000 mp de spatii comerciale se afla in constructie in prezent. De asemenea, se estimeaza ca alti 160.000 mp de spatii comerciale vor incepe constructia in acest an.

Piata de retail a ramas activa in primele trei luni ale anului 2012, in ceea ce priveste constructiile noi, atat in Bucuresti, cat si la nivelul tarii. 5.000 mp de spatii comerciale au fost livrati pe piata in acest interval – suprafata extinderii realizate de NEPI si Carrefour la Brasov.

Retailerii au ramas activi cu precadere in centrele comerciale existente si performante, dar se remarca o crestere a interesului acestora si pentru proiectele care urmeaza sa fie livrate in 2013-2014, potrivit Colliers.

In 2011, stocul de centre comerciale livrate a fost similar cu cel livrat in 2009. Dupa un prim semestru linistit, circa 180.000 mp de spatii noi au fost livrate in piata de retail in cea de-a doua jumatate a anului, cuprinzand patru centre comerciale noi si o extindere.

Diferenta majora fata de anii anteriori a fost reprezentata de proportia retailerilor alimentari in totalul spatiilor nou deschise, aceasta proportie atingand aproape 30% din suprafata inchiriabila, cea mai ridicata din 2002, arata compania de consultanta imobiliara.

Pe segmentul parcurilor comerciale, deschiderea de noi proiecte in cea de-a doua parte a anului 2011 a adus inca 98.500 mp suprafata inchiriabila, cuprinzand atat deschideri de parcuri comerciale noi (Colosseum Bucuresti, Cora Drobeta, Botosani Shopping Center), cat si extinderi de galerii (European Retail Park Braila, Jupiter City Pitesti).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri