Volumul total de investitii in primul trimestru din acest an s-a ridicat aproximativ 90 de milioane euro, cea mai importanta tranzactie fiind vanzarea complexului City Business Centre din Timisoara, care a atras 90% din totalul investitiillor, adica 81 de milioane de euro.
Tranzactia City Business Centre a reprezentant un pas semnificativ in evolutia pietei de investitii din Romania, fiind primul activ institutional pe piata de birouri din afara Bucurestiului tranzactionat de un fond de investitii international. Volumul tranzactiei, impresionant pentru un proiect dintr-un oras regional din Europa Centrala si de Est, si structura sa care a inclus o componenta de forward purchase (n.red.: achizitie in faza de proiect), constituie o noua etapa in evolutia pietei imobiliare”, afirma consultantii Jones Lang LaSalle, companie care a fost reprezentantul exclusiv al vanzatorului in aceasta tranzactie.

Piata finantarii ramane in continuare limitata, iar bancile comerciale locale isi reajusteaza situatiile bilantiere inainte de raportarea financiara semestriala conform prevederilor Basel.

“Previzionam ca in incercarea de a maximiza recuperarea capitalurilor proprii investite, bancile se vor orienta in directia gestionarii activelor imobiliare detinute in proprietate sau a portofoliilor aflate in dificultate”, mai spun cei de la Jones Lang LaSalle.

Odata cu numarul mare de de imprumuturi ce vor ajunge in situatia de refinantare in a doua jumatate a anului 2012, procesul de creditare va viza numai activele imobiliare de tip prime. Finantarea pentru dezvoltarea proiectelor noi va fi extrem de dificila in absenta securizarii contractelor de preinchiriere.

Fondurile de investitii isi reanalizeaza strategia

"Avand in vedere noile criterii de imprumut (LTV – valoarea imprumutului raportata la valoarea de piata) precum si marjele mari de finantare, consideram ca multe fonduri de investitii, in special cele oportuniste, vor fi puse in situatia de a-si reanaliza strategia de investitii si profit atat din punct de vedere al zonei geografice, cat si a tipului de activ imobiliar", se mai arata in raport.

Proiectele imobiliare de tip prime vor atrage atentia investitorilor institutionali de tip core (n.red.: cu asteptari de risc mic) aflati in identificarea celor mai sigure plasamente financiare din dorinta de a minimiza pe termen mediu si lung efectele inflationiste.

"In contextul in care ritmul de crestere al economiei locale se va plasa peste media Uniunii Europene si al unui stoc in crestere de produse prime care urmeaza sa vina pe piata in anul 2012, ne asteptam ca piata locala sa devina din ce in ce mai atractiva pentru investitorii institutionali, dar totusi finalizarea tranzactiilor va fi influentata de evolutia factorilor macroeconomici globali si pietei finantarii", mai spun consultantii Jones Lang LaSalle.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri