Planul imobiliar de miliarde din Romania al unui investitor american s-a naruit. Cum poate fi salvat de la faliment dezvoltatorul?
In 2008, compania Jonathan Mann, un investitor american cumpara terenuri cu o suprafata totala de peste 200.000 mp in Chitila. Vroia sa construiasca acolo un proiect imobiliar gigant, care sa includa locuinte, hoteluri, birouri si spatii comerciale, a carui valoare era estimata la 1 miliard de euro in anii boom-ului imobiliar.

Anul acesta, compania prin care ar fi urmat sa fie dezvoltat proiectul, Universul Chitila Development, a intrat in insolventa, avand datorii totale de aproape 49 mil. lei. Intre timp, terenul, principalul activ al companiei, mai valoreaza doar putin peste 2,8 mil. euro, potrivit evaluarii efectuate de departamentul specializat al Coldwell Banker. Valoarea de lichidare estimata este de circa 1,9 mil. euro.

Saptamana viitoare, creditorii companiei ar urma sa voteze planul de reorganizare al societatii, prin care debitoare propune strategia de monetizare a terenului, potrivit datelor RVA Insolvency, administratorul judiciar al companiei.

Astfel, societatea debitoare propune amenajarea unor spatii de depozitare si a unor locuri de parcare pentru cei care au transporturi de facut cu trenul, mai ales ca in zona in care se afla terenul sunt linii de cale ferata functionale si o statie CFR.

Astfel, debitoare considera ca printr-o investitie „minima” se poate realiza aceste spatii pentru care ar fi interes.

Alegerea schimbarii destinatiei unui teren care initial urma sa gazduiasca proiecte imobiliare nu este o noutate pe piata. Spre exemplu, Dragos Dragoteanu, proprietarul agentiei Euroest, a realizat o parcare pe un teren dintr-o zona ultracentrala din Bucuresti, iar cei de la CopperBeech isi inchiriaza o parte din terenurile pe care le au pentru agricultura.

Compania Universul Chitila Development a intrat in insolventa la finalul lunii februarie. Proiectul ar fi urmat sa cuprinde locuinte, birouri si spatii comerciale pe o suprafata de 800.000-1 milion de metri patrati, o investitie estimata de omul de afaceri la aproape un miliard de euro. Proiectul era planificat sa demareze in 2009.

Pe langa acest proiect aflat in insolventa, omul de afaceri se mai confrunta cu o insolventa cea a Universul SRL, compania care detine Palatul Universul din zona Cismigiu, un complex de cladiri cu o suprafata construita de 10.000 mp, spatii de birouri si retail.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri