Aporturile realizate de investitorii imobiliari straini au crescut considerabil in a doua parte a anului, avand in vedere ca in primele sase luni majorarile de capital au totalizat doar 86 milioane de euro, putin peste jumatate din suma trabsferata in perioada similara a anului trecut, de 150 milioane de euro.

Astfel, in perioada iulie-octombrie, capitalul subsidiarelor din Romania a fost majorat cu 119 milioane de euro.

Cu toate acestea, aporturile de capital realizate in acest an sunt cu mult mai reduse comparativ cu anii anteriori. Anul trecut, de exemplu, capitalul adus de investitorii imobiliari la firmele din Romania a scazut de circa trei ori fata de 2010.

Cea mai mare subscriere a fost realizata in acest an la firma Tower Center International, de 28 de milioane de euro. Pe locul doi se situeaza East Park Investment, care a primit un aport de aproape 14 milioane de euro de la investitori inregistrati in Cipru, aceasta fiind urmata de firma Albro Estate, detinuta de investitori inregistrati in Olanda, care au majorat capitalul cu 13,2 milioane de euro. Tot investitori inregistrati in Olanda au majorat cu cate 11,5 milioane de euro capitalul firmelor Brasov Estate si Bacau Estate.

In acelasi timp, divizia imobiliara a grupului francez Auchan, Immochan Imobiliare, a adus peste 11,4 milioane de euro la capitalul firmei din Romania.

Sumele subscrise sunt in majoritate doar de ordinul catorva milioane de euro, iar firmele apartin unor investitori mici, cu cateva exceptii.

Astfel, printre investitorii importanti care au adus bani entitatilor detinute in Romania se numara fondul german DEGI, care a majorat capitalul uneia din firmele pe care o controleaza in Romania (DEGI PGV Tower din Bucuresti) cu 1,8 milioane de euro, Multi Development din Olanda, cu un aport de 1,1 milioane de euro, si Gran Via din Spania, cu 2,9 milioane de euro.

Alti investitori sunt Area 10 Eastern World din Spania, cu o subscriere in valoare de 2,9 milioane de euro, si Quality Livind Development din Cipru, cu un aport de peste 8 milioane de euro.

Si investitorii romani au adus bani la companiile imobiliare, capitalul Domus Stil, apartinand fratilor Negoita, fiind majorat cu 2,1 milioane de euro.

Alti investitori imobiliari activi pe piata romaneasca in primele zece luni au fost firma Royal Land, care a alocat in doua transe cate 7 milioane de euro, Ideal Rezidential (inregistrata in Cipru), care a adus la capitalul firmei detinute in Ilfov peste 5 milioane de euro si Mageta Rezidential din Spania, cu trei infuzii totalizand 7,2 milioane de euro. De asemenea, fondul britanic Tri Investments a alocat 1,67 milioane de euro firmei Tri Invest ERPF.