Daca te-ai intrebat cum arata locul unde sunt votate directivele europene care iti afecteaza viata, locul pe unde se plimba Elena Basescu si pe unde a cutreierat chiar si Gigi Becali, wall-street.ro iti ofera o editie speciala a Biroului de Companie, dupa ce am fost in vizita la Parlamentul European.
Cladirea Parlamentului European de la Bruxelles pune la dispozitia alesilor europeni toate facilitatile de care orice comunitate are nevoie, de la utilitati pana la expozitii de arta.

Parlamentul se apropie foarte mult de conceptul unui mall, singura diferenta este ca deputatii nu se duc la distractie, ci la munca. Are doua restaurante, banci, o florarie, o frizerie, expozitii de arta, o Posta interna, un studio TV, astfel incat parlamentarii sa nu fie nevoiti sa iasa din cladire pentru a-si face tranzactiile bancare sau pentru alte aspecte ale vietii cotidiene.

Parlamentul European este alcatuit din 754 de deputati alesi in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Din 1979, deputatii sunt alesi prin vot universal direct pentru o perioada de cinci ani.

Fiecare stat membru hotaraste cu privire la modul de desfasurare a alegerilor, aplicand, insa, aceleasi reguli democratice: egalitatea intre sexe si votul secret. In toate statele membre, cetatenii au drept de vot la 18 ani, exceptie facand Austria, unde acestia au drept de vot la 16 ani. Alegerile europene respecta deja o serie de reguli comune: votul universal direct, reprezentarea proportionala si un mandat de cinci ani care se poate reinnoi.

Ca regula generala, locurile in Parlament sunt distribuite in mod proportional cu populatia fiecarui stat membru.
Paritatea barbati-femei: reprezentarea femeilor in Parlamentul European este in continua crestere. In prezent, mai mult de o treime din deputati sunt femei.

Deputatii isi impart timpul de lucru intre Bruxelles, Strasbourg si circumscriptiile lor electorale. La Bruxelles, participa la reuniunile comisiilor parlamentare si ale grupurilor politice, precum si la perioadele de sesiune suplimentare. La Strasbourg, participa la douasprezece perioade de sesiune. In paralel cu aceste activitati, deputatii trebuie sa aloce timp si circumscriptiilor lor electorale.

Deputatii in Parlamentul European nu se grupeaza in functie de nationalitate, ci in functie de afinitatile lor politice.
Acestia isi exercita mandatul in mod independent.

In prezent, Parlamentul este format din 270 de deputati ai Grupului Popular European, cea mai mare forta politica europeana, 190 din Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor, 85 din Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor, 59 de la Grupul Verzilor, 53 din Grupul Conservatorilor si Reformistilor, 36 din Grupul Europa Libertatii si Democratiei, 34 de la Grupul Confederal al Stangii Unite Europene si 27 de parlamentari neafiliati.

Deputatii in Parlamentul European, ale caror atributii sunt din ce in ce mai importante, influenteaza toate domeniile vietii cotidiene a cetatenilor Uniunii: mediul, protectia consumatorilor, transporturile, precum si educatia, cultura, sanatatea etc.

Noul statutul al deputatilor a intrat in vigoare la 14 iulie 2009. Acesta asigura o mai mare transparenta in ceea ce priveste regulile si conditiile de munca ale deputatilor, introducand totodata acelasi salariu pentru toti deputatii, platit din bugetul UE.

BIROU DE COMPANIE este o sectiune saptamanala care prezinta birouri ale celor mai puternice firme din Romania.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri F