"Colegii au depus amendamente, unele dintre ele le si preluam. Unul dintre colegii din USL a depus un amendament, probabil ca a vazut si am vazut si eu acea observatie a Consiliului Legislativ referitoare la posibilitatea ca cesionarii de fapt sa ascunda pretul real cu care cesioneaza si o sa adoptam acel amendamt si preintampinam acea situatie. Tot ce se mai gaseste ca posibil loc prin care alte interese decat cele legitime sa apara, cu toata buna credinta, le adoptam in textul legii si le punem in aplicare", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Premierul a mai spus ca spera sa aiba nu doar sprijinul USL asupra proiectului de lege, ci si al UDMR si al celorlalte grupuri parlamentare, el aratand ca este dispus sa prezinte tuturor necesitatea adoptarii acestei legi.

La randul sau, presedintele PNL Crin Antonescu a precizat ca USL in ansamblu sustine adoptarea acestui proiect de lege.

Proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea miercuri, stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar incepand cu 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor.

Declaratia premierului privind modificarea Legii despagubirilor prin preluarea unui amendament a fost sustinuta dupa ce agentia Mediafax a anuntat, duminica, ca Legea Guvernului privind imobilele nationalizate, care introduce si taxarea cumparatorului de drepturi litigioase, nu ia in calcul posibilitatea ca pretul trecut in acte ca fiind platit sa fie peste valoarea imobilului, contrar realitatii, astfel ca "samsarii" vor obtine compensari chiar foarte mari.

Concluzia apartine Consiliului Legislativ si a fost transmisa Guvernului, printr-un aviz favorabil, dar cu observatii, fara insa ca proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate sa fie modificat pana in prezent in acest sens.

Astfel, in proiectul Guvernului sunt luate in considerare doar doua posibilitati, respectiv ca in acte sa fie trecut un pret sau ca din documente sa nu rezulte pretul platit de catre cumparatorul de drepturi litigioase, fara vreo mentiune legata de eventuala declarare a unui pret fictiv. Proiectul stabileste ca, in dosarele in care se acorda masuri compensatorii altor persoane decat titularul dreptului de proprietate, se acorda un numar de puncte (cu care pot fi cumparate imobile sau care pot fi transformate in numerar - n.r.) egal cu suma dintre pretul platit fostului proprietar pentru tranzactionarea dreptului de proprietate si un procent de 15% din diferenta pana la valoarea imobilului. Daca din documentele depuse la dosarul de restituire nu rezulta pretul platit fostului proprietar, punctele vor reprezenta echivalentul a 15% din valoarea imobilului.

Citeste si:

Potrivit documentului prezentat de Mediafax, Consiliul Legislativ a avertizat insa Guvernul ca aceasta norma constituie o problema "deosebita", deoarece nu ia in considerare posibilitatea ca pretul platit fostului proprietar sa fie mai mare decat valoarea imobilului.
Consiliul arata ca "este de asteptat" ca, pe viitor, in asemenea cazuri, in acte sa fie declarat un pret cu mult mai mare decat valoarea imobilului, cu toate ca, in realitate, ar urma sa fie platit un pret mai mic decat respectiva valoare.

"Astfel, se va ajunge la situatia ca cei care au cumparat drepturi litigioase privind un imobil sa obtina compensari mai mari decat valoarea imobilului respectiv", este avertismentul asupra caruia Guvernul este atentionat in mod distinct in document.

Consiliul Legislativ a recomandat revederea acestei norme, dar proiectul depus de Guvern in Parlament nu include o modificare in acest sens.

Guvernul isi va angaja miercuri raspunderea in Parlament pentru acest proiect de lege. Marti, Executivul se va reuni in sedinta inclusiv pentru a analiza eventuale amendamente depuse de catre parlamentari.

Un document prezentat, vineri, de Guvern releva ca restituirea imobilelor nationalizate s-a transformat, din cauza neregulilor din perioada anterioara, dintr-o reparatie istorica intr-o mare afacere imobiliara, in care diferite persoane fizice au cumparat pe sume modice drepturi litigioase si au obtinut rapid milioane de euro.