Concluzia apartine Consiliului Legislativ (CL) si a fost transmisa Guvernului, printr-un aviz favorabil, dar cu observatii, fara insa ca proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate sa fie modificat in acest sens, scrie Mediafax.

Astfel, in proiectul Guvernului sunt luate in considerare doar doua posibilitati, respectiv ca in acte sa fie trecut un pret sau ca din documente sa nu rezulte pretul platit de catre cumparatorul de drepturi litigioase, fara vreo mentiune legata de eventuala declarare a unui pret fictiv. Proiectul stabileste ca, in dosarele in care se acorda masuri compensatorii altor persoane decat titularul dreptului de proprietate, se acorda un numar de puncte (cu care pot fi cumparate imobile sau care pot fi transformate in numerar - n.r.) egal cu suma dintre pretul platit fostului proprietar pentru tranzactionarea dreptului de proprietate si un procent de 15% din diferenta pana la valoarea imobilului. Daca din documentele depuse la dosarul de restituire nu rezulta pretul platit fostului proprietar, punctele vor reprezenta echivalentul a 15% din valoarea imobilului.

Consiliul Legislativ a avertizat insa Guvernul ca aceasta norma constituie o problema "deosebita", deoarece nu ia in considerare posibilitatea ca pretul platit fostului proprietar sa fie mai mare decat valoarea imobilului.

Consiliul arata ca "este de asteptat" ca, pe viitor, in asemenea cazuri, in acte sa fie declarat un pret cu mult mai mare decat valoarea imobilului, cu toate ca, in realitate, ar urma sa fie platit un pret mai mic decat respectiva valoare.

"Astfel, se va ajunge la situatia ca cei care au cumparat drepturi litigioase privind un imobil sa obtina compensari mai mari decat valoarea imobilului respectiv", este avertismentul asupra caruia Guvernul este atentionat in mod distinct in document.

Consiliul Legislativ a recomandat revederea acestei norme, dar proiectul depus de Guvern in Parlament nu include o modificare in acest sens.
Guvernul isi va angaja miercuri raspunderea in Parlament pentru acest proiect de lege. Marti, Executivul se va reuni in sedinta inclusiv pentru a analiza eventuale amendamente depuse de catre parlamentari.

Un document prezentat, vineri, de Guvern releva ca restituirea imobilelor nationalizate s-a transformat, din cauza neregulilor din perioada anterioara, dintr-o reparatie istorica intr-o mare afacere imobiliara, in care diferite persoane fizice au cumparat pe sume modice drepturi litigioase si au obtinut rapid milioane de euro.

Sursa foto: freedigitalphotos.net