Vanzarile RA-APPS ajung la negociere directa: si a treia licitatie a esuat

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a esuat si la a treia incercare de a vinde imobilele din portofoliu, cedand un singur apartament din aproape 30 active ofertate in prima decada a lunii iulie, astfel ca are acum cale libera, oferita legal de Guvern, pentru a incepe negocieri directe.

Negocierea directa va fi initiata desi consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor RA-APPS in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o transparenta sporita si un castig mai bun pentru stat, relateaza Mediafax.

Dupa tenative de vanzare ratate pe parcursul ultimului an si jumatate, RA-APPS a decis ca, in prima decada a lunii iulie, sa organizeze o a treia licitatie pentru mai mult de 23 de apartamente, vile, spatii comerciale si terenuri, reducand din nou pretul, de aceasta data cu 20%, si sa lanseze o a doua licitatie pentru alte cinci apartamente din Bucuresti, cu un pret redus cu 10%.
Din toate aceste active, regia a vandut un singur apartament cu patru camere in suprafata de 131 metri patrati, cu 544.360 euro, conform informatiilor transmise Mediafax.

Noul cadru legal introdus de Guvern in primavara acestui an prevede ca, in cazul in care cea de-a treia licitatie a avut loc fara ca vreun ofertant sa fi oferit cel putin pretul de pornire al licitatiei, imobilul va putea fi vandut prin negociere, pe baza unei oferte de cumparare care va putea fi mai mica cu 30% decat pretul de pornire, nu mai mica decat "valoarea de inventar" a imobilului.
In termen de doua zile lucratoare de la inregistrarea ofertei de cumparare, RA-APPS va publica pe site-ul propriu anuntul privind inregistrarea acesteia, iar o noua licitatie va fi organizata doar daca, in termen de alte doua zile, vor fi inregistrate mai multe oferte.
Intreaga operatiune este pregatita in contextul in care singurele variante viabile indicate de consultanti imobiliari pentru un castig mai bun al statului sunt infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre firme private.

Intrebati de Mediafax daca, avand in vedere ca este vorba de a treia licitatie a acestor imobile, se va proceda la inceperea negocierii directe in vederea vanzarii, reprezentantii RA-APPS au facut trimitere la prevederile legale care permit aceasta operatiune.

Pentru acest an, RA-APPS estimeaza venituri totale de 449,1 milioane lei, dar incasarile din vanzarea de imobile nu ar urma sa depaseasca 193,5 milioane lei.

Estimarea este sub prognoza regiei pentru anul trecut, de 296,2 milioane lei, dar nici aceasta nu a putut fi in final atinsa desi, pe fondul licitatiilor esuate, tinta fusese deja drastic redusa comparativ cu proiectia initiala.

Anul trecut, Guvernul a revizuit in scadere drastica estimarea de venituri obtinute din vanzarea imobilelor aflate in administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei, prevazuta in bugetul de stat, la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitatiilor esuate in lipsa de oferte.

Un document oficial prezentat insa in primavara acestui an a indicat ca si aceasta noua tinta a fost ratata la mare distanta si ca vanzarea nu a decurs conform asteptarilor, RA-APPS reusind sa vanda doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vanzare. In aceste conditii, veniturile incasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea ramasa neamortizata.

Regia Protocolului de Stat, la care lucreaza peste 2.170 de angajati cu un castig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat ca intregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri