Impact vrea sa lanseze o emisiune de obligatiuni de 100 mil.lei

Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer&Contractor vrea sa lanseze o emisiunea de obligatiuni cu maturitatea de cinci ani in valoare de 100 milioane lei, propunerea fiind adaugata in convocatorul adunarii generale din 16 septembrie.

Propunerea a venit din partea omului de afaceri Adrian Andrici, care detine 13,8% din actiunile companiei, relateaza Mediafax.

Obligatiunile vor fi negarantate si convertibile in actiuni, banii urmand sa fie folositi pentru finantarea activitatilor curente si investitionale.

Ordinea de zi a sedintei AGA din septembrie a fost completata si cu prezentarea catre actionari a adresei ASF privind operatiunea de diminuare a capitalului din luna iunie.

ASF a obligat administratorii Impact sa ceara actionarilor o noua decizie AGA privind reducerea capitalului social cu 178 mil. lei pentru acoperirea pierderilor, intrucat pierderile sunt mai mici, iar legislatia nu permite utilizarea banilor ramasi ca rezerve.

Actionarii dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor au decis in luna iunie reducerea capitalului social de zece ori, de la 197,8 milioane lei la 19,7 milioane lei, banii urmand sa fie utilizati pentru acoperirea pierderilor inregistrate de companie in ultimii ani.

Impact a transmis la jumatatea lunii august un raport catre Bursa in care preciza ca doua treimi din suma cu care va fi redus capitalul social vor fi utilizate pentru acoperirea pierderilor din ultimii trei ani (116,3 milioane lei), iar diferenta va fi pastrata ca rezerve (61,7 milioane lei). Compania a consemnat pierderi de 19,1 milioane lei in anul 2010, iar in urmatorii doi ani acestea au urcat la 22,2 milioane lei in 2011 si, respectiv, la 74,9 milioane lei in 2012.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a emis, saptamana trecuta, o decizie prin care obliga Consiliul de Administratie al Impact sa prezinte, intr-o AGA programata pentru 16 septembrie, un raport detaliat actionarilor privind pierderile companiei.

Totodata, administratorii trebuie sa prezinte actionarilor o adresa a ASF in care, printre altele, se precizeaza ca nu pot fi constituite rezerve prin utilizarea unei parti din capitalul social, astfel de masura nefiind prevazuta in legislatie.

Ulterior prezentarii raportului, actionarii urmeaza sa ia o hotarare cu privire la modalitatea de reducere a capitalului social hotarata intr-o AGA din 8 iunie, potrivit deciziei emise de ASF.

Abia dupa luarea unei hotarari privind scaderea capitalului social, actionarii Impact vor putea discuta o propunere privind o suplimentare de capital cu 19,7 milioane lei, de la 19,7 milioane lei la 39,5 milioane lei.

Majorarea capitalului va fi operata doar dupa inregistrarea reducerii capitalului la Registrul Comertului, potrivit ASF.

In raportul transmis la jumatatea lunii august de Impact, compania mentioneaza ca decizia AGA din iunie privind reducerea capitalului social a fost depusa la Registrul Comertului si a fost publicata deja in Monitorul Oficial la finele lunii iunie.

Compania este controlata de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care detine 38,05% din actiuni si urmeaza sa lanseze o oferta de preluare obligatorie pentru titlurile pe care le detin ceilalti actionari. Oferta de preluare este obligatorie, avand in vedere ca Iaciu a depasit pragul de detinere de 33% prevazut in legislatia pietei de capital, nivel de la care trebuie initiata o astfel de operatiune.

Iaciu a intrat in actionariatul Impact in luna martie, cand participatiile detinute de fondatorul companiei Dan Ioan Popp si Carmen Sandulescu au fost vandute prin executare silita pentru un credit nerambursat.

Atunci, el a platit 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro) pentru 23,22% din actiunile Impact, iar ulterior si-a majorat participatia, cumparand inclusiv pachetele detinute de un fond adminstrat de Franklin Templeton (6,15%) si de trei fonduri de pensii administrate de ING (8,1%).

Iaciu este proprietarul centrului comercial Doraly si cel mai mare actionar al SIF Muntenia (SIF4).

In actionariatul Impact se regaseste si omul de afaceri Adrian Andrici (13,8%) si compania de administrare a investitiilor East Capital, prin Salink Limited (10,1%).

Pe fondul schimbarilor din actionariat, actiunile Impact au crescut puternic in acest an, cu aproape 78%, la 0,205 lei, de la 0,115 lei la finele anului trecut. Raportat la cea mai recenta cotatie de la bursa, de 0,1952 lei/actiune, valoarea de piata a Impact este de aproape 38,62 milioane lei (8,7 milioane euro).

Afacerile dezvoltatorului imobiliar au crescut cu 54% in primele sase luni din acest an, la aproape 13 milioane lei, de la 8,4 milioane lei in aceeasi perioada din 2012. Compania a consemnat pierderi de 5,8 milioane lei, cu 38% sub rezultatul negativ din primul semestru al anului trecut, de 9,4 milioane lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri