"Am avut 12 luni groaznice intre aprilie 2012 si aprilie 2013. (...) Piata s-a trezit insa in urma scaderii preturilor. Strainii se uita din nou la Franta, pentru ca si-au dat seama ca, in final, iadul taxelor este pentru noi si nu pentru ei", a declarat Charles-Marie Jottras, presedintele Daniel Feau, firma afiliata Christie’s International Real Estate.

In timp ce datele furnizate de notari arata ca numarul apartamentelor vandute in prima jumatate a anului este cu 22% sub media ultimilor zece ani, tranzactiile au inregistrat in trimestrul al doilea o crestere de 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Strainii au cumparat 7,7% din casele vandute in Paris in prima jumatate a anului, aproape de recordul de 8% inregistrat in 2003 si 2008 si in urcare de la 7,3% anul trecut.

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a anuntat dupa alegerile din mai 2012 noi taxe pentru companii si populatie in acest an, cu impact de 30 de miliarde de euro, inclusiv cresterea la 75% a unei taxe pe veniturile salariale mai mari de 1 milion de euro. Cresterile de taxe au facut parte din strategia presedintelui francez de a reduce deficitul bugetar, de 4,8% anul trecut.

Citeste si:

La sfarsitul anului trecut, Depardieu, castigator al Globului de Aur la categoria cel mai bun actor in 1991 pentru rolul din filmul Green Card, a devenit cel mai cunoscut francez care a ales sa paraseasca tara din cauza taxelor. Depardieu s-a mutat in Belgia, iar ulterior a aobtinut si pasaport rusesc.

Actorul si-a scos resedinta din Paris, o casa din secolul XIX situata in centrul orasului, la vanzare.
Valoarea totala a proprietatilor scoase la vanzare de firma Daniel Feau a crescut in primul trimestru cu 42% fata de perioada simlara a anului trecut, la 5,4 miliarde de euro, insa in lunile urmatoare a coborat usor, a spus Jottras.

O alta firma de brokeraj, Barnes, are in oferta 1.250 de proprietati de lux cu preturi de peste 1 milion de dolari. Numarul proprietatilor situate in Paris si districtele invecinate Yvelines si Hauts-de-Seine, este de doua ori mai mare decat in urma cu un an si jumatate.