Capitalul disponibil pentru investitii in proprietati comerciale in 2014 in Europa se ridica la 120 de miliarde de dolari, cu 6% mai mare decat cel estimat cu sase luni in urma, iar in Romania ajung mai putin de 0,5%, potrivit unui studiu al DTZ Echinox.

"Desi din totalul capitalurilor atrase pentru investitii imobiliare ce vizeaza zona Europei, in Romania ajung in prezent mai putin de 0.5%, in urmatorii ani estimam o crestere graduala a interesului investitorilor pentru tara noastra datorita randamentelor atractive ce pot fi obtinute intr-un climat de risc relativ scazut", a declarat Marius Grigorica, senior business analyst al DTZ Echinox, relateaza Mediafax.

El a aratat ca o mare parte din capitalurile disponibile tintesc oportunitati de investitii imobiliare in piete secundare in urma reducerii randamentelor in pietele mature din Europa Occidentala.

"Acesta ar putea fi un context favorabil pentru Romania, care are mari sanse sa atraga atentia marilor investitori datorita dimensiunii pietei, dar si a imbunatatirii recente a fundamentelor macroeconomice", a adaugat Grigorica.

La nivel mondial capitalul pentru investitii imobiliare depaseste 340 de miliarde de dolari, in crestere, de asemenea, cu 6% fata de nivelul estimat in urma cu sase luni.

Regiunea Asia Pacific a inregistrat cea mai mare crestere regionala de capital (11%), cu peste 90 miliarde de dolari disponibili care ar urma sa fie investiti in aceasta regiune. Insa continentele Americane au ramas cea mai importanta destinatie pentru investitii, dispunand de aproximativ 130 miliarde de dolari pentru 2014.

Raportul are la baza o analiza DTZ a datelor furnizate de aproximativ 3.000 de fonduri individuale.

Un procent ridicat (55%) din totalul capitalului mobilizat vizeaza investitiile intr-o singura tara, in crestere de la 53% acum sase luni. Statele Unite isi mentin pozitia dominanta atragand 44% din totalul capitalului orientat catre o singura tara. China si Marea Britanie sunt urmatoarele tari de interes, cu o cota de 9% fiecare, pastrand trendul inregistrat cu sase luni in urma. In regiunea Asia Pacific, Japonia atrage in continuare un nivel ridicat de capital (6%) intrucat fondurile continua sa fie tentate de trendul de revenire si imbunatatire a lichiditatii de pe aceasta piata.

Pe teritoriul Europei, aproape 60% din capital este orientat catre oportunitati secundare, mai putin de o treime vizandu-le pe cele principale. In contextul in care multi investitori fac eforturi sa securizeze principalele oportunitati de pe piata, DTZ anticipeaza o crestere a activitatii fondurilor ce urmaresc oportunitati secundare prin investitii in mai multe piete si locatii secundare in viitor.
Contrar cresterii semnificative de capital nou atras, studiul arata putine schimbari in ceea ce priveste principalele surse si directii ale acestuia.

Administratorii de fonduri intermediari continua sa domine, totalizand 64% din capitalul disponibil, companiile listate si investitorii institutionali detinand fiecare 15%. De asemenea, fondurile de investitii se concentreaza in continuare pe diversificarea portofoliilor pe diferite tipuri de proprietati (77% din capitalul disponibil).

Din diferenta de capitaluri de 23%, concentrate pe un singur tip de proprietate, observam o sporire a interesului pentru sectorul de retail, care reprezinta in prezent aproape 30% din procentul mentionat, urmat de sectorul rezidential catre care sunt orientate o patrime din fonduri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri