Cele mai multe solicitari de spatii de birouri de circa 200 mp vin de la companii de servicii: consultanti, arhitecti, avocati, spune Cristina Rosca, managing partner Real Time, care alaturi de wall-street.ro a creionat felul in care piata birourilor de sticla raspunde cererii venite din partea unor astfel de companii.

“Cu toate ca majoritatea proprietarilor de cladiri de birouri inca isi cauta chiriasi de mari dimensiuni, care sa semneze pre-lease, piata de inchirieri spatii birouri, in realitate, arata altfel. Realitatea este ca viata economica este dominata de companii mici si mijlocii, care nu au putere financiara mare, sau, care sunt foarte atenti la eficienta spatiului de birouri pe care il folosesc. Astfel, cash-flowul este foarte strict, insa pretentiile si necesitatiile foarte mari”, spune Cristina Rosca.

Potrivit RealTime cele mai multe cereri de inchirieri/relocari de birouri se situeaza intre 200 si 500 mp.

Sunt si foarte multe companii care au nevoie de suprafete sub 100 mp, dar care, avand in vedere ca piata cladirilor de birouri nu ofera prea multe solutii pentru acestia. chiar daca isi doresc prestanta unei cladiri de birouri clasa A si B, se orienteaza catre apartamente sau cladiri cel mult incadrate la clasa C.

Firmele din servicii cauta birouri de inchiriat in spatii ultracentrale

“Din experienta noastra, cele mai multe solicitari de spatii in jurul valorii de 200 mp vin de la companii de servicii: consultanti, arhitecti, avocati. Acestia sunt in cautare unor spatii cu locatii ultracentrale (Axa Unirii – Universitate - Victoriei) sau centru-nord (Barbu Vacarescu-Floreasca-Dorobanti), foarte vizibile, in cladiri care le ofera un plus de imagine, dar si usor accesibile”, spune Cristina Rosca.

Citeste si:
Care sunt factorii cheie pentru industria de coworking in 2020
Crosspoint: Capacitatea...

De obicei, aceste firme doresc contracte pe maxim 3 ani, de preferabil sub 2 ani, avand in vedere presiunea in crestere privind nesiguranta sau incertitudinea evolutiei companiei lor.

“In cazul acestor companii se poate inregistra la fel de probabil atat dezvoltarea cat si descresterea companiei, foarte mult depinzand de calitatea angajatilor”, spune Cristina Rosca.

Bugetele pentru inchirieri birouri sunt in jurul a 2.500-3.000 euro

Bugetul unor astfel de companii se situeaza in jur de 2.500-3.000 euro pe luna pentru toate cheltuielile cu sediul.
Si in cazul acestor tipuri de cereri de spatii de birouri, paleta de oferte in cadrul cladirilor de birouri este limitata si este reprezentata, in general, de cladiri de birouri de dimensiuni mici si medii.

Chiriile birourilor din aceste zone ( centrale si ultracentrale-n.r.) oscileaza intre 11 si 18 euro/mp/luna, functie de caracteristicile cladirii, de pozitionarea acesteia, precum si de suprafata inchiriata. La acestea se adauga costurile cu mentenanta si utilitatile.

Citeste si:
Piata imobiliara in 2019: ce asteptari optimiste s-au adeverit
Retrospectiva pietei...

Sursa foto: Sura Nualpradid, freedigitalphotos.net.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
5 previziuni economice pentru 2020