IMM-urile, firme care au pana in 250 angajati si inchiriaza, de regula, spatii de birouri cu suprafete de pana in 2.500 mp, au constituit o pondere de 46% din volumul tranzactiilor din piata de spatii de birouri din Romania in primele trei trimestre, potrivit unei analize realizate de catre compania de consultanta imobiliara Esop Consulting. Astfel, pe segmentul companiilor medii, care au intre 50 si 249 angajati, au fost inchiriati 114.367 mp de spatii de birouri, ceea ce reprezinta 83% din suprafata inchiriata de IMM-uri.

"Piata este echilibrata, in ceea ce priveste volumul de spatii de birouri inchiriate de IMM-uri si companii mari. Cele mai puternice segmente, care inchiriaza cele mai multe spatii de birouri sunt companiile medii care au intre 50 si 249 angajati si companiile mari, cu peste 250 angajati. Drept tendinta, am remarcat dezvoltarea operatorilor de spatii de birouri coworking, care inchiriaza suprafete mari, de peste 1.000 mp, uneori chiar de peste 3.000-4.000 mp si care tintesc clientii microintreprinderi si chiar IMM-urile care au intre 10 si 49 angajati, mai ales cele din domeniul IT&C. Acest trend credem ca va continua", declara Alexandru Petrescu, managing partner in cadrul Esop Consulting l CORFAC International.

El adauga ca, in paralel, se observa si o flexibilitate din ce in ce mai mare a developerilor de cladiri de spatii de birouri de clasa A, care vor sa aiba un mix de chiriasi in proiectele mari. Astfel, daca unii developeri in prima etapa au impartit etajele in doua module, acum au ajuns sa imparta etajele in patru module, ajungand sa ofere spre inchiriere suprafete de 300-600 mp, in functie de marimea suprafetei de pe fiecare etaj. Pentru a beneficia de aceasta modularitate a spatiilor, developerii iau in considerare investitii initiale mai mari, care acopera contorizarea fiecarui modul, dar care in timp le asigura o flexibilitate mai mare.

Volumul cel mai mare de spatii de clasa A si B inchiriate (aproximativ 96%) il realizeaza firmele medii (adica, doar 1,8% din numarul total de firme din Romania, dar au 21% din numarul total de angajati, potrivit ultimelor date Eurostat -European Statistical Office) si marile companii (care sunt ca numar doar 0,4% si au 36% din totalul angajatilor romani).

Cele mai multe firme sunt microintreprinderile (pana in 10 angajati), care reprezinta 97,7% din total firmelor din Romania si au 44,4% din numarul total de angajati. Acestea insa inchiriaza cele mai putine spatii de birouri direct de la proprietarii de cladirii noi, ocupand aproximativ 4% din suprafata totala de birouri de clasa A. Datorita faptului ca developerii ofera putine optiuni in cladirile noi pentru microintreprinderile care vor sa aiba sediul in cladiri moderne, acestea se orienteaza catre spatii de tip coworking.

Citeste si:
HARTA chiriilor pentru birouri in fiecare poll de business in Capitala
HARTA chiriilor la spatii de...

Companii mari care au realizat tranzactii cu spatii de birouri in 2018

Companiile mari reprezinta ca numar 0,4% din totalul firmelor, dar tranzactiile de birouri realizate de firme din randul acestei categorii au ocupat 54% din piata de birouri moderne. Printre companiile mari care s-au mutat in 2018 sau au pre-inchiriat spatii de birouri in 2018 pentru a se muta in 2019-2020 se numara UPC, Dell, PWC, Thales, Microsoft, Deloitte, London Stock Exchange, Schlumberger, ING etc.

La nivelul Romaniei, potrivit ultimelor statistici furnizate de Eurostat, 44,4% dintre angajati lucreaza in micro-intreprinderi, 20,9% in firme medii si 34,6% in mari companii. Si la nivel european situatia este apropiata de aceste ponderi, in Uniunea Europeana, in medie, microintreprinderile au 49,3% din totalul angajatilor, companiile medii 17,1% si marile companii concentreaza 33,7%.

Sursa foto: g-stockstudio / Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri