HARTA chiriilor la spatii de birouri in fiecare poll de business din Bucuresti: diferenta dintre cele mai scumpe si mai ieftine zone

Piata de spatii de birouri se mentine pe un trend ascendent de cativa ani, in contextul in care ne aflam intr-o perioada de dezvoltare si extindere cu noi angajari atat pentru companiile multinationale, cat si pentru cele locale in Romania. De exemplu, doar in primele noua luni din 2019, volumul inchirierilor de spatii de birouri s-a ridicat la 339.100 mp, cu 65.430 mp mai mult decat in aceeasi perioada de anul trecut, potrivit unei monitorizari ESOP Consulting. Cum arata insa HARTA chiriilor la spatii de birouri in fiecare poll de business din Bucuresti.

Companiile au fost atrase in special de pre-inchirierea de spatii de birouri in proiectele noi, segmentul pre-inchirierilor inregistrand o crestere cu 40% in primele trimestre ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut: la 96.000 in 2019 fata de 68.000 mp anul anterior. Din total, in trimestrul trei din 2019 au fost tranzactionate spatii de birouri cu o suprafata totala de 90.810 mp, suprafata medie de inchiriere fiind 1.196 mp, iar cele mai mari suprafete de spatii de birouri au fost inchiriate in proiectele Iride Park, AFI Park, Dacia Office, Orhideea Towers si Timpuri Noi Square.

"O tendinta care se contureaza acum si estimam ca se va continua in viitor este si grija mai mare a firmelor pentru angajati si implicit a timpului pe care il petrec pana la serviciu, fapt ce creste interesul si mai mult pentru proiectele de birouri din zone centrale sau semicentrale care au acces usor la metrou, la cat mai multe mijloace de transport in comun, dar au si in proximitate cat mai multe cartiere de locuit. Asa se explica numarul mare de tranzactii cu spatii noi de birouri in polii de birouri Centru-Vest si Centru-Sud", apreciaza Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

Aceasta tendinta este evidentiata si de catre proiectele de spatii de birouri din Bucuresti aflate in diverse stadii de constructie sau aproape de finalizare:

  • in Centru-Nord: proiectele Equilibrium I si II, Expo Business Park, Zone 313, One Tower Floreasca, Globalworth Square, Ana Tower, Tiriac Tower;
  • in Centru - Vest: Business Garden Bucharest, Campus 2 si 3, Sema Parc cladirile The Light 1, Oslo si Londra;
  • In Downtown: Eminescu Office, Matei Millo Office;
  • In Centru - Sud: Timpuri Noi Square 3 si U Center.

In pofida noilor livrari din piata de spatii de birouri mentionate mai sus, "estimam ca in principalii poli de business va exista o stabilitate a chiriilor in urmatoarele 12 luni. In zonele periferice sau putin dezvoltate din Sud sau Est, sau in cele cu grad de neocupare mare cum ar fi Pipera Nord, proprietarii ar putea acorda discount-uri de 10-20% pentru a accelera procesul de inchiriere si a scadea rata de neocupare", mai spune Alexandru Petrescu.

Citeste si:
Investiție de 45 mil. euro în extinderea unui complex de birouri...
Skanska investește 45...

Topul polilor noi de business, in ordinea marimii chiriei sunt (vezi graficul de mai jos): 1. Centru-Nord, cu subpietele Barbu-Vacarescu-Floreasca, Expozitiei-Casa Presei Libere, Dimitrie Pompeiu si Aviatorilor-Victoriei, 2. Centru- Vest, cu subpietele Politehnica-Grozavesti-Orhideea si Panduri-13 Septembrie, 3. Centru-Sud, cu zonele Timpuri Noi si Tineretului, 4. Downtown - cu zonele Unirii, Universitatii si Romana si pe locul cinci Pipera. Slab dezvoltate din punct de vedere al birourilor sunt zonele de periferie, precum sunt Vacaresti-Berceni, Republica - Pallady, Pipera dincolo de calea ferata, potrivit ESOP.

"Diferentele sunt date de preturile terenurilor, pe care s-au construit si se construiesc cladirile de birouri, mult mai mari in zonele de centru-nord si cele ultracentrale, dar si de calitatea cladirilor noi, aflate la standarde de clasa A, care implica un cost mai mare de constructie. In zonele ultracentrale terenurile sunt mai mici, iar obtinerea unei autorizatii de construire dureaza si lucrarile se executa in regim special, rezultand cladiri mai mici, tip boutique, cu un cost mai mare pe metru patrat construit", arata Alexandru Petrescu.

Legat de cei mai importanti chiriasi din fiecare zona, in Centru-Nord - in zona Barbu Vacarescu - Floreasca isi au deja birouri sau se vor muta in curand cei de la Oracle, 1&1 Internet Developement, Ericson. In zonele Expozitiei - Casa Presei Libere - BAT, ING, Rompetrol, Pwc, Telekon, iar in Aviatorilor - Victoriei sunt angajatii Deloitte, Franklin Templeton, BRD.

Citeste si:
Valul livrarilor de birouri urmareste harta centrelor universitare
Esop: Topul livrarilor de...

De asemenea, in Centru - Vest gasim BCR, Microsoft, Bitdefender, IBM, UPC, Misys, London Exchange, Thales, Endava, Telus. Downtown - Enel, Zitec, Tellence, NTT Data Romania, in timp ce in Centru - Sud printre cei mai importanti chiriasi sunt Kruk, Go Pro, Streamwide si Bold.

Sursa foto: Kelleher Photography / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri