In Capitala se afla in constructie in momentul de fata cladiri noi de spatii de birouri cu o suprafata de circa 500.000 de metri patrati, pana la finalul anului in curs urmand a fi livrate spatii de aproximativ 300.000 de metri patrati. Desi pare o suprafata considerabila, o buna parte din spatiile de birouri sunt absorbite inca din faza de constructie, cererea venind inclusiv din partea companiilor care inchiriaza spatii de 2.000 - 3.000 de metri patrati, spune Madalina Cojocaru, partener, office agency, Cushman & Wakefield Echinox. Ea adauga ca, in acelasi timp, si proprietarii de spatii de birouri sunt din ce in ce mai atenti la durata contractelor cu chiriasii, cautand sa semneze acorduri pe 7 - 10 ani, fata de termenul standard de cinci ani.

"Chiriasii proiectelor existente isi maresc numarul de angajati si nu au spatiu de extindere in birourile curente. Daca ar exista un numar mai mare de centre de coworking in zone precum Centru, Centru – Nord si Vest, problema flexibilitatii ar putea fi acoperita partial de acesti operatori. In ceea ce priveste chiriile, estimam ca nivelul contractual va ramane stabil in zonele semi-centrale si vor inregistra o usoara crestere in CBD", afirma Madalina Cojocaru (foto).

Cei mai activi dezvoltatori din punct de vedere al livrarilor vor fi in 2019 grupurile Portland Trust (63.000 metri patrati in cadrul Expo Business Park si Oregon Park), Vastint (62.000 metri patrati in cadrul Business Garden si Timpuri Noi Square), Globalworth (42.000 metri patrati in Renault Business Connected) si River Development (38.000 metri patrati in The Light si Sema Offices).

Sectorul cladirilor de birouri se dezvolta si in alte centre universitare importante, in Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov si Iasi urmand sa fie date in folosinta imobile noi cu o suprafata de aproximativ 130.000 de metri patrati.

Proprietarii de spatii de birouri cauta sa isi asigure fluxuri financiare

"Semnarea unor contracte cu termene mai lungi confera o garantie suplimentara fluxurilor financiare, element important atat pentru dezvoltatori, cat si pentru potentialii investitori care ar fi interesati de achizitia unei cladiri de birouri. Extinderea termenelor contractuale reprezinta, totodata, si un semn de maturizare a pietei, aratand faptul ca marile corporatii au planuri pe termen lung pe piata locala. In piete mature, precum Londra sau Frankfurt, semnarea unor contracte cu o durata de 10 sau chiar 15 ani reprezinta un lucru obisnuit", adauga partenerul Cushman & Wakefield.

In acelasi timp, "pentru chiriasi, semnarea unor contracte pe o durata mai indelungata se traduce prin obtinerea unor termeni comerciali mai favorabili. In general, contracte pe termen lung se semneaza in cladirile noi, cu specificatii tehnice de top pentru perioada in care ne aflam. In plus, din experienta ultimilor ani, observam ca majoritatea proprietarilor de cladiri de birouri clasa A continua sa investeasca pe partea tehnica in cladirile lor, aducand totodata imbunatatiri si la nivel de design mai ales pentru zonele commune (receptie, lobby lift, grupuri sanitare)", conchide Madalina Cojocaru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri