“Cei cativa ani de experienta practica intensa in managementul proiectelor de constructii, atat private, cat si publice, ne-au demonstrat ca nevoia de tehnologie pentru optimizarea proceselor este imensa in constructii. Asa ca am decis sa ‘go big’ si sa raspundem acestei nevoi introducand pe piata din Romania platforma 4Projects, solutia de colaborare online pentru constructii utilizata de peste 40.000 de organizatii la nivel mondial, pentru proiecte cu o valoare cumulata de peste 250 de miliarde de dolari”, spune Dumitru Minciu, directorul general Novart Engineering.
Compania a inceput astfel sa redefineasca, pe piata din Romania, notiunea de management de proiect in constructii, abordand integrat si particularizat fiecare proiect prin crearea si implementarea unor sisteme de management care duc la controlul complet al costurilor, termenelor de executie si calitatii, riscurilor si comunicarii in proiecte.
“De mare ajutor in acest demers ne sunt domeniile variate de expertiza pe parte de management de proiect si dirigentie de santier, de la proiecte rezidentiale si industriale, la proiecte de energie regenerabila si infrastructura. Este vital sa identifici atat nevoile constructorului, cat si ale beneficiarului, pentru ca intelegerea imaginii de ansamblu te ajuta sa vii cu o solutie integrata pentru imbunatatirea comunicarii, asigurarea unui flux de informatii continuu si eficientizarea colaborarii intre membrii unor echipe de proiect raspandite geografic, din companii diferite si furnizori externi”, spune Bogdan Barabula, lead project manager Novart Engineering.
Iar intr-o piata a constructiilor in care finantarea este inca greu de obtinut, in care atat investitorii, cat si firmele de constructii se confrunta cu dificultati si probleme de cash-flow, platforma de colaborare 4Projects elimina numeroase riscuri legate de derularea proiectelor.
“Din pacate, pe piata constructiilor din Romania exista neincredere in capacitatea de a livra un proiect in timp si buget si la calitatea dorita. Utilizarea tehnologiei, in special a solutiilor de colaborare tip Cloud, are rolul de a elimina aceste suspiciuni, de a eficientiza activitatea. Ca dovada, tarile occidentale au facut din utilizarea tehnologiei in constructii un obiectiv in sine”, explica Minciu.
Potrivit lui, solutiile oferite de Novart Engineering au ca scop usurarea muncii, cresterea productivitatii, reducerea costurilor si a pierderilor, cresterea increderii investitorilor si finantatorilor in posibilitatile de livrare ale pietei si chiar crearea unei imagini mai bune a industriei constructiilor in general. Iar piata pare sa raspunda pozitiv la noua paradigma, in conditiile in care interesul pentru cursuri in domeniul managementului informatizat de proiect este in crestere.
“In acest moment, suntem intr-o noua etapa a demersului nostru: aceea in care dorim sa impartasim cu partenerii din piata know-how-ul nostru. La inceputul acestei luni am organizat un prim curs de management de contract FIDIC si tehnologii cloud computing in managementul de proiect in constructii, iar feedback-ul a fost absolut pozitiv. Specialistii in constructii sunt interesati sa inteleaga beneficiile managementului informatizat, pentru ca au realizat ca viitorul inseamna eficienta. Asadar, pregatim o noua serie de cursuri, care vor pune pe tapet noi concepte si abordari candva futuriste, dar care astazi sunt cheie pentru succesul in constructii”, spune Minciu.