Lacul Vacaresti a devenit un subiect fierbinte in ultimii ani, dupa ce in zona s-a descoperit “delta” Bucurestiului si au inceput demersurile pentru a se institui arealului regimul de arie naturala protejata- Parcul Natural Vacaresti.

Proiectul a primit avizul Academiei Romane, insa potrivit reprezentantilor asociatiei Salvati Dunarea si Delta, pentru a se institui regimul de arie naturala protejata la Lacul Vacaresti este nevoie de un aviz al Primariei Capitalei si apoi de o decizie a Ministerului Mediului in acest sens.

Proiectul Delta Bucurestiului, discutii de peste un an pentru avizul Primariei Capitalei

Pana in prezent nu s-a obtinut niciun aviz de la Primaria Capitalei, desi, potrivit reprezentantilor asociatiei sunt discutii in acest sens de circa un an. Initiativa se confrunta si cu neincrederea proprietarilor carora le-au fost retrocedate terenurile confiscate de comunisti in zona.

ONG-ul cere punctul de vedere al proprietarilor de la Lacul Vacaresti

Pentru a afla opinia proprietarilor din zona, care de multe ori au venit la actiunile asociatiei din zona sa protesteze, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a transmis luni o informare prin care “solicita public punctul de vedere al actualilor titulari ai dreptului de proprietate sau ai altor drepturi reale imobiliare asupra intinderilor de teren aflate in interiorul Obiectivului de investitii, „Acumulare Lac Vacaresti” (situat in Bucuresti, sectorul 4, in perimetrul delimitat de patru artere principale, respectiv, la nord Splaiul Unirii, la est Soseaua Vitan-Barzesti, la sud Soseaua Oltenitei, la vest Calea Vacaresti), cu privire la proiectul de instituire in zona a regimului de arie naturala protejata - Parcul Natural Vacaresti”.

In informare se transmite si ca “punctul de vedere al actualilor proprietari urmeaza a fi transmis sub semnatura olografa”, iar proprietarii ar urma sa trimita punctele de vedere in termen de 30 de zile la adresa asociatiei.

WALL-STREET.RO a discutat cu un proprietar din zona si cu reprezentantul altor doi proprietari pentru a vedea care este pozitia lor.

Ce spun proprietarii de terenuri din Delta Bucurestiului

Cristian Nan, reprezentant al unor proprietarii de terenuri din zona, spune ca isi doreste o dezbatere publica reala pe aceasta tema si considera ca aceasta cerere de punct de vedere nu reprezinta o astfel de dezbatere.

Mai mult, Nan priveste cu neincredere studiul de fundamentare realizat si mentioneaza ca dorinta proprietarilor din zona este ca lucrurile sa se faca corect, in litera legii si echitabil pentru cei care detin terenuri in arealul care se doreste sa devina zona protejata.

Legat de initiativa Parcului Natural Vacaresti, si Vasile Andronic, proprietar de terenuri la Lacul Vacaresti, considera ca studiul este incorect si nu corespunde cu situatia reala.

Cristian Nan mentioneaza si ca a deschis un proces la Curtea de Apel pentru suspendarea si anularea avizului primit de la Academia Romana.

“Nu suntem absurzi. Nu ne punem contra dezvoltarii Bucurestiului, insa dorim ca lucrurile sa se faca corect si sa fie respectate intr-adevar toate conditiile pentru ca acea zona sa devina zona protejata”, a declarat Nan.

El considera ca studiul de fundamentare ar trebui reluat, mentionand ca “acolo nu-i nimic” .

Parcul National Vacaresti

Nan spune ca sunt trei variante echitabile pentru proprietari care au terenuri in zona:

1. proprietarii din zona sunt pusi in posesie si apoi se pot face exproprieri la valoarea de piata
2. terenurile care trebuie retrocedate, care potrivit lui Nan cumuleaza 100 de ha, sa fie comasate si restituite in aceasta formula, astfel incat proprietarii sa detina terenurile care li se cuvin, iar restul spatiului sa functioneze ca parc natural. Nan mentionand inclusiv posibilitatea ca proprietarii sa administreze parcul natural.
3. proprietarii sa fie pusi in posesie si sa li se dea compensatii pentru lipsirea de folosire.

Patimile proprietarilor de terenuri de la Lacul Vacaresti

Problemele proprietarilor din zona nu sunt insa legate doar de presupusele nereguli ale initiativei de a institui regimul de zona protejata in zona Lacului Vacaresti.

Vasile Andronic, spre exemplu, unul dintre proprietarii din zona care si-au recuperat terenurile dupa 8 ani petrecuti in tribunal, se afla acum in situatia de a nu se putea folosi de parcela retrocedata, iar acum este din nou in proces cu statul roman pentru lipsa de folosinta. Practic, Vasile Andronic si-a recuperat terenul confiscat de comunisti, insa ca urmare a constructiei lacului de acumulare in vremea comunistilor, acum nu se poate folosi de aceasta parcela.

Andronic a reusit sa isi intabuleze proprietate, iar in 2013 a depus o plangere preliminara pentru a rezolva problema legata de folosinta terenului, insa nimeni nu i-a raspuns asa ca a actionat statul in instanta.

Lacul Vacaresti

Conform extraselor de carte funciara eliberatela inceputul lui 2013 si prezentate in studiul de fundamentare al proiectului postat pe site-ul asociatiei Salvati Dunarea si Delta, Andronic este unul dintre proprietarii care au terenuri intabulate. Cea mai mare parte a suprafetei insa, de 180 de ha este administrata de Compania Nationala Apele Romane si este concesionata din 2003 firmei Royal Romanian Corporation SA, societate aflata in faliment. Compania avea planuri de investitii de 400 mil. dolari la Lacul Vacaresti, unde dorea sa dezvolte un complex de agrement.

Oficialii companiei si lichidatorul judiciar al companiei nu au putut fi contactati pana la ora publicarii acestui articol.

Ca multe alte zone din Bucuresti si terenurile aflate langa parcul Vacaresti au ramas sterpe in ultimii ani, pe masura ce banii din real estate s-au imputinat. Agentii imobiliari care au terenuri la vanzare in zona Vacaresti spun ca de ani de zile nu s-au mai incheiat tranzactii in zona, si perspective de crestere a interesului nu vad nici in contextul Deltei, nici a noului pasaj care este in constructie. In opinia specialistilor imobiliari, interesul va reveni pe masura ce piata dezvoltarilor imobiliare va incepe sa se mai dezghete. In teorie, instituirea zonei protejate la Lacul Vacaresti nu ar urma sa impiedice constructia pe terenurile stradale care marginesc lacul.

Pana la definitivarea situatiei Lacului Vacaresti, Delta Bucurestiului ramane un instrument de marketing. Proiectul Asmita Gardens a folosit privelistea la delta in promovare, iar din cand in cand mai vezi anunturi imobiliare pe portalurile de profil cu apartamente cu vedere la delta.

Fotografii de Helmut Ignat, courtesy Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri