Vila istorica isi ia numele dupa primul ei proprietar, fotograful Geza Csonka. Csonka a devenit fotograf in 1882 si a lucrat la inceput ca asistent in Budapesta. In 1896 el si-a deschis propriul studio foto in Targu Mures, unde a lucrat pana in 1910- la moartea sa. In vila istorica proaspat restaurata putem sa admiram la intrare o parte din fotografiile artistului, achizitionate de investitori pentru a putea realiza aceasta mica expozitie. Tot in cadrul procesului de restaurare vila a mai primit un accesoriu care sa ii sublinieze importanta istorica, pe unul dintre peretii din hol a fost pictat planul initial al locuintei, asa cum aparea el in acte.

Vila Csonka

Procesul de restaurare prin care vila istorica situata in aproapiere de centrul orasului Targu Mures a trecut recent a readus spiritul vremii nu doar in decoratiunile exterioare, ci si in amenajarile din interior. Camerele din vila au fost amenajate in stil clasic cu piese originale de mobilier Thonet si Art Deco, vechi de peste 100 de ani si restaurate.

Vila Csonka din Targu Mures a fost restaurata de familia Plopeanu, printr-o investitie de 500.000 euro, insa istoria proiectului din Targu Mures se intinde pe ultimii 5 ani, familia lucrand ani in sir la proiectare astfel incat sa gaseasca o varianta care sa ii reprezinte. Isi doreau sa construiasca un hotel de 4 stele intr-un ansamblu care sa cuprinda si vila monument istoric.

Vila Csonka

Citeste si:

Astfel, casa istorica construita la inceputul secolului XX a fost transformata intr-o unitate de cazare si face parte dintr-un concept hotelier de lux a carui investitie totala s-a ridicat la peste 7 mil. euro. Familia Adinei Plopeanu, managerul hotelului si unicul actionar, fiica omului de afaceri Emil Morariu- fost actionar Bere Mures, a cumparat proprietatea in 2003 pentru 250.000 euro. In ultimii 5 ani, fiica omul de afaceri si sotul ei au lucrat la proiectul hotelier Privo si au incercat alaturi de arhitecti sa gaseasca cea mai buna varianta prin care sa puna o constructie noua langa bijuteria arhitecturala construita in stil Art Nouveau.

Hotel Privo

“Am stat mult sa selectam conceputul potrivit, care sa ne reprezinte”, a spus Adina Plopleanu. Printre ideile vehiculate in acesti ani s-au numarat constructia unui hotel la strada principala, care a nu a ramas in picioare pentru ca parcul din fata casei este monument istoric, dar si constructia unui hotel nou similar ca arhitectura vilei Csonka. “Nu am dorit sa facem o pastisa”, spune Oliver Nemes, architect la D3 Group, compania care a proiectat hotelul Privo, concept premiat chiar si international. Astfel s-a ajuns la o constructie noua, cu design futurist, extravaganta poate pentru unii, cu un regim de inaltime mic, care sa nu fie invaziva fata de cladirea monument istoric si in acelasi timp sa se imbine perfect cu aceasta. Tot proiectul hotelier a fost construit in jurul vilei Csonka, ca un nucleu al intregului concept. Intreaga constructie noua isi propune sa puna in valoarea cladirea istorica, care poate fi admirata de turisti in timp ce merg spre camerele lor, cand asteapta in lobby sau cand iau masa.

Turistii poti fi cazati si in vila, nu doar in hotelul nou, investitorii amenajand camerele astfel incat sa poata primi oaspeti. Vila Csonka are o capacitate de cazare de 6 camere si o suprafata construita de peste 400 mp.