Sapte monumente istorice din Bucuresti sunt in reabilitare in aceasta vara, dintre acestea Hanul Gabroveni (foto) este aproape de inaugurare, a declarat primarul general al Capitalei Sorin Oprescu.

Patru monumente istorice ale Capitalei - Arcul de Triumf, Muzeul "Nicolae Minovici", Observatorul Astronomic si Casa Cesianu - vor fi reabilitate cu fonduri europene. La Arcul de Triumf, s-a intrat efectiv la lucru in urma cu trei luni, iar stadiul lucrarii este de 25%, relateaza Mediafax.

"Este obligatoriu ca anul viitor acest monument sa isi redeschida portile pentru vizitatori, iar de Ziua Nationala, de 1 decembrie 2015, aici trebuie sa se desfasoare parada militara", a spus Oprescu. La Muzeul "Nicolae Minovici", in aceste zile, a inceput organizarea de santier. Aici vor fi facute lucrari de consolidare, reabilitare, restaurare si amenajarea curtii. "E vorba despre un monument care are peste 109 ani. Va fi repus in circuitul turistic, anul viitor", a spus Oprescu.

Anul trecut, in noiembrie, au fost incepute lucrarile si la Casa Cesianu, iar stadiul lucrarii este de 50 la suta. Potrivit primarului, in luna august ar trebuie finalizata reabilitarea cladirii si inceputa reabilitarea curtii si constructia unui lapidarium, pentru expunerea obiectelor mari de patrimoniu.

Si Observatorul Astronomic va intra in reabilitare, in iulie, data de finalizare a lucrarilor fiind aprilie 2015. In prezent este in derulare procedura de achizitie publica pentru executia lucrarilor de consolidare si modernizare a cladirii Teatrului Evreiesc de Stat, lucrari care ar trebui sa inceapa in luna august. Teatrul Evreiesc de Stat va fi reabilitat din bugetul municipalitatii.

Citeste si:
Firea va cumpara inca 100 de locuinte de serviciu pentru medici
Primaria Capitalei va cumpara...

Hanul Gabroveni, reabilitat in ultimii doi ani si jumatate, este aproape gata, a mai anuntat primarul Capitalei. Partea veche a hanului, reabilitata in parte cu fonduri norvegiene, a fost finalizata la data de 30 aprilie. Corpul nou va fi finalizat pana la data de 30 august 2014, in prezent fiind la stadiul de realizare a finisajelor. "Prin realizarea acestui obiectiv, ne propunem sa redam Bucurestiului o cladire cu valoare istorica (...) si sa introducem in circuitul cultural al municipiului Bucuresti o noua sala de spectacol cu o capacitate de aproximativ 200 de locuri", a spus Oprescu.

In aceasta vara continua si modernizarea si reabilitarea sediului Primariei Municipiului Bucuresti, de asemenea monument istoric. Lucrarile vizeaza consolidarea infrastructurii si punerea cladirii in siguranta, in prima etapa, aproape finalizata, si modernizarea si reabilitarea imobilului, precum si mansardarea acestuia, in cea de-a doua etapa, care urmeaza sa inceapa in iulie. Intregul proiect ar trebui sa fie terminat in cel mult doi ani, a mai spus primarul general in conferinta.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
USR a pierdut procesul intentat Gabrielei Firea pentru calomnie