Mall-urile Galleria din Arad, Piatra Neamt si Buzau, detinute de dezvoltatorul imobiliar GTC, au pierdut 17% din valoare fata de luna martie, fiind evaluate la sfarsitul lunii iunie la 29 milioane de euro.

Complexul de birouri City Gate, cel mai important activ al companiei in Romania, era evaluat la finele primului semestru la 156 milioane de euro, cu 1% sub nivelul de la finele lunii martie. Reevaluarea in scadere a centrelor comerciale a avut loc ca urmare a reducerii veniturilor actuale si viitoare din chirii, potrivit raportului financiar al companiei, in care se arata ca mall-urile au pierdut 6 milioane euro din valoare. Aceasta reprezinta 20% (cel mai mare nivel) din pierderea de 67 milioane de euro rezultata din reevaluarea in scadere a intregului portofoliu GTC in Europa Centrala si de Sud-Est.

Veniturile din chirii obtinute de GTC in Romania si Bulgaria s-au redus usor la 11,8 milioane de euro, fata de 12,2 milioane de euro in perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit Mediafax. Veniturile totale au crescut insa de la 16,3 milioane de euro la 17,9 milioane de euro, iar pe fondul reducerii cheltuielilor, rezultatul net obtinut de dezvoltatorul imobiliar pe cele doua piete a urcat de la 6,4 milioane de euro la 6,8 milioane de euro.

GTC opereaza centrele comerciale Galleria Arad, Piatra Neamt si Buzau, pentru ultimele doua dintre acestea, care se confrunta cu mari probleme, compania luand decizia sa le vanda, insa fara succes. Compania a incercat anul trecut sa vanda cele doua proprietati, impreuna cu un mall din Suceava, insa a reusit sa gaseasca cumparator doar pentru cel din urma, cedat pentru 800 de euro, in conditiile in care investitia a fost de 25 de milioane de euro.

Evenimentele organizate in mall-uri, strategie pentru cresterea veniturilor

"Centrele comerciale Galleria din Buzau si Piatra Neamt au devenit active aflate in operare si asta facem, la administram si cautam constant, impreuna cu chiriasii, sa gasim solutii pentru imbunatatirea rezultatelor. Organizam zeci de evenimente lunar pentru locuitorii din orasele unde detinem un mall Galleria si acest fapt s-a vazut si in cresterea veniturilor (trimestrul doi 2014 versul trimestrul unu 2014 si trimestrul doi 2013). Estimam ca pana la finalul acestui an nu vom mai inregistra o scadere a veniturilor pe acest segment", a declarat Danny Bercovich, directorul executiv GTC Romania.

Suprafata inchiriabila a celor trei centre comerciale totalizeaza 59.000 de metri patrati, din care 87% este ocupata, fata de 89% la martie. Chiria medie generata de cele trei centre comerciale este de 3,8 euro/mp/luna, iar randamentul investitional este de 10,9%. Complexul de birouri City Gate, cu o suprafata inchiriabila de 48.000 de metri patrati, are o rata de ocupare constanta, de 93%, in timp ce chiria medie pe care o genereaza proprietatea s-a situat la 19,7 euro/mp/luna. Randamentul investitional al City Gate este de 7,9%.

GTC a anuntat in anul trecut ca nu mai poate construi mall-ul Galleria Bucuresti, dupa ce autoritatile au clasificat terenul ca zona verde pentru alte scopuri, astfel ca spatiul nu mai poate fi utilizat pentru dezvoltarea centrului comercial. Compania a inregistrat o pierdere de 15,1 milioane euro in urma acestei decizii, reprezentand doua treimi din valoarea terenului. In raport se arata ca, daca proiectul nu va fi realizat in termenul stabilit, compania va fi nevoita sa ceara bancii care a finantat achizitia terenului sa prelungeasca termenul de rambursare a creditului, masura putin probabila.

"Valoarea acestui teren ar putea scadea ca urmare a suspendarii dezvoltarii, iar abilitatea grupului de a-l vinde poate fi limitata. Incapacitatea grupului de finaliza acest proiect in timp, sau deloc, ar putea avea efecte materiale adverse asupra businessului companiei, conditiilor financiare, rezultatelor operationale si asupra pretului actiunilor", se mentioneaza in raport.

Terenul se afla in zona Petricani, intr-o arie aflata pe traseul proiectului de racordare la autostrada Bucuresti-Ploiesti. GTC estimeaza ca ar putea recupera 7 milioane euro in urma exproprierii. Compania mai detine in Bucuresti doua complexuri rezidentiale, Rose Garden si Felicity, unde a vandut in primul semestru locuinte in valoare de 5 milioane de euro, respectiv 2 milioane de euro. GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta complexul de birouri, langa Piata Presei in Bucuresti, insa inceperea constructiei a fost intarziata din cauza lipsei finantarii.

"Nu putem face niciun update privind situatia proiectului de birouri Ana Tower insa speram ca pana la finalul acestui an sa incheiem cateva tranzactii pe segmentul de birouri din Bucuresti. Suntem in diferite etape de negociere pentru mai multe cladiri din Bucuresti. Nu putem oferi detalii, fiind vorba de aspecte confidentiale, insa ne dorim sa crestem portofoliul de spatii de birouri pe care il detinem in Romania", a adaugat Bercovich.
Compania este activa in Polonia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia si Ucraina, unde detine active de 1,1 miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri