Volumul achizitiilor de proiecte imobiliare a explodat in 2014, crescand de la 300 milioane euro in 2013, la circa 1,2 miliarde de euro, in special ca urmare a tranzactiilor a doi investitori, NEPI si Globalworth. wall-street.ro a discutat cu mai multi consultanti imobiliari despre perspectivele pietei in 2015.

„O surpriza placuta a reprezentat-o evolutia pietei investitionale, primul trimestru din 2014 inregistrand un volum transactional similar cu cel al intregului an 2013. Per total volumul investitional va atinge aproape 1,2 miliarde euro, cel mai mare nivel din 2008 pana in prezent”, spune Laura Dumea Bencze, head of research in cadrul CBRE Romania.

Potrivit lui Andrei Vacaru, head of research&consultancy la JLL, evolutia recenta din piata de investment este asemanatoare cu progresele inregistrate in Cehia si Polonia in urma cu 2-3 ani, piete mult mai mature decat cea romaneasca.

Andrei Botis, managind partner NAI Romania, spune ca randamentele au inregistrat o usoara compresie in 2014. "Segmentul investitional cunoaste anul acesta cea mai mare crestere din 2008. Dat fiind indicatorii principali de performanta randamentul a inregistrat o usoara compresie. Chiar daca tendinta generala este aceea de raspandire la nivelul intregii tari, totusi Bucurestiul ramane piata cea mai atractiva pentru investitori", a explicat Botis.

Ce urmeaza anul viitor pe piata tranzactiilor imobiliare?

"In lipsa unor evenimente dramatice pe plan economic sau politic la nivel global sau regional, ne asteptam ca trendul pozitiv sa continue si in anul viitor, luand in calcul tranzactiile aflate in desfasurare si interesul in crestere al investitorilor pentru Romania si pentru piata imobilara”, a declarat Andrei Vacaru.

Analistii imobiliari se asteapta insa ca piata romaneasca sa devina mai atractiva pentru fondurile institutionale care in prezent inca nu sunt active in piata. Razvan Sin, seful pe capital markets al DTZ a explicat piata romaneasca devina mai atractiva pentru fondurile institutionale care nu au fost inca prezent pe plan local, iar pentru 2015 se asteapta la un volum in crestere. Oficialii DTZ considera ca si piata de capital markets va aduce surprize in 2015 noi cumparatori fiind interesati de active imobiliare de pe plan local, inclusiv active secundare.

Totusi chiar daca sunt si noi jucatori interesati de piata, cel mai probabil aceeasi jucatori vor domina piata si in 2015. Laura Dumea Bencze, sefa pe research de la CBRE, considera ca „piata investitionala este dominata de doi jucatori, situatie ce se va mentine si in 2015 avand in vedere pozitia acestora in piata, cat si accesul relativ facil la finantari”.

Piata locala devine din ce in ce mai atractiva, insa din pacate nu exista un numar atat de mare de proprietati care sa indeplineasca toate criteriile cautate de investitorii institutionali, care in mod normal aleg proprietati de peste 100 de milioane de euro. Potrivit analistilor imobiliari, practic in prezent Romania are in avantajul sau mediul economic relativ stabil.

"Romania a inceput sa fie perceputa ca fiind o piata ce ofera randamente ridicate intr-un mediu economic relativ stabil. Exista un cumul de factori pentru care Romania este atractiva: suntem a doua tara ca marime din Europa de Est, avem forta de munca educata si inca ieftina, Romania devine un hub regional in sectorele IT si BPO, ceea ce genereaza o cerere semnificativa pentru spatii de birouri etc. Totusi, stocul existent de active imobiliare de volume de peste 100 mil Euro ce corespund in general criteriilor investitorilor institutionali este destul de restrans in prezent, motiv pentru care prezenta marilor fonduri este oarecum limitata in Romania, desi interes exista", spune Razvan Sin.

Exodul din Rusia, benefic pentru alte piete din regiune pentru tranzactii imobiliare

O tendinta care poate avea un impact pozitiv pe pietele din regiune este situatia dificila din Rusia si Ucraina care ar putea duce la realocari de capital pe alte piete din Europa Centrala si de Est. Lucian Mateescu, CEO al Impact, spune ca in general interesul investitorilor fata de imobiliarele locale este pe un trend pozitiv, iar situatia din Rusia si Ucraina poate fi avantajoasa pentru noi ca urmare a reorientarii unor investitori imobiliari spre alte piete din regiune.

Potrivit unui raport recent al Colliers se observa o scindare in activitatea economica din regiune, care rezulta din situatia din Rusia si Ucraina. Ambele tari au inregistrat un declin al performantei economice in 2014 si intrevede un final al conflictului asa ca este de asteptat ca cele doua economii sa scada si in 2015. In acelasi timp, in raportul Colliers pe EMEA se mentioneaza ca restul regiunii a inregistrat evolutii pozitive si este de asteptat ca acest trend sa continue pe unele piete.

Potrivit raportului Colliers, pentru 2015 este de asteptat ca volumul investitional din regiune sa ramana puternic pe pietele din primul esalon, ca Polonia si Cehia. Pe pietele din etalonul 2, ca Ungaria, Romania, Bulgaria, Serbia si Tarile Baltice consultantii Colliers se asteapta sa vada viitoare imbunatatiri ale volumelor investitionale. „Situatia din Rusia si Ucraina poate induce cresterea fluxurilor de capital din aceste tari in alte piete din ECE si EMEA”, se mentioneaza in raportul Colliers. In acelasi timp insa, consultantii Colliers sublinieaza ca investitorii rusi vor vedea in situatia de fata o mare oportunitate de achizitie, piata fiind una care inclina in prezent, in Rusia, in favoarea cumparatorilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri