Nivelul record al tranzactiilor imobiliare incheiate in acest an, dar si dinamica sustinuta a pietei de dezvoltare si inchiriere de spatii de birouri, au urcat afacerile firmelor de consultanta si servicii imobiliare cu pana la 30%.

"Cifra de afaceri a JLL a crescut cu aproape 30% in 2014 fata de 2013 (cand a raportat 14,7 milioane de lei, respectiv 3,32 milioane de euro - n.r.). Cele mai performante in 2014 au fost departamentele de capital markets, agency leasing (pe toate segmentele), evaluari si property management", a declarat pentru Mediafax Marius Scuta, directorul JLL Romania.

JLL a fost implicata in doua dintre cele mai mari tranzactii realizate in acest an pe piata locala. Compania a asistat grupul P3, proprietar, dezvoltator si manager de proprietati logistice in Europa, in achizitia unui portofoliu de parcuri logistice in Polonia si Romania, de la CA Immobilien Anlagen AG. De asemenea, JLL a reprezentat Raiffesen Evolution in vanzarea de Promenada Mall din Bucuresti, fiind cea mai mare tranzactie a unui singur activ semnata vreodata in Bucuresti.

Un avans de doua cifre este estimat si de reprezentantii Colliers, in conditiile in care departamentul de birouri a avut o evolutie spectaculoasa in 2014 si incheie anul cu doua milioane de dolari, reprezentand o crestere de 280% fata de 2013. "Evaluarile, ca in fiecare an, au avut o evolutie foarte buna, aproximativ o treime din afaceri fiind generate de evaluari. Un alt departament care a inregistrat rezultate remarcabile a fost cel de real estate management services (property management si certificari verzi), care incheie anul cu o crestere de 24% fata de 2013. Pe property management, anul acesta am castigat toate cele trei licitatii din piata de office (Hermes, Skanska, Ethos House). Cifra de afaceri in 2014 este de 5 milioane de dolari, in crestere cu 11% fata de 2013, cand am avut 4,5 milioane de dolari", au declarat reprezentantii Colliers.

Si Coldwell Banker Affilates of Romania estimeaza un avansa al afacerilor in acest an, vanzarile de locuinte direct de la dezvoltator fiind principalul motor al cresterii. "Estimam o crestere de minim 5% a cifrei de afaceri in acest an comparativ cu 2013 (cand a inregistrat un rulaj de 23,2 milioane de lei, respectiv 5,2 milioane de euro a n.r.). Property management si departamentul rezidential au continuat sa fie departamentele cu cea mai multa activitate in cadrul companiei. Divizia New Homes a inregistrat o crestere de 30% a numarului de apartamente noi vandute direct de la dezvoltator. Departamentul de Property Management si-a mentinut activitatea la un nivel constant, fiind administratori pentru un portofoliu de peste 700.000 de metri patrati, cei mai importanti clienti fiind Romtelecom si Unicredit", a declarat Valentin Ilie, directorul general al companiei.

Intr-o nota discordanta cu ceilalti competitori, compania The Advisers/Knight Frank estimeaza pentru acest an afaceri in stagnare. "Evolutia pozitiva a pietei inregistrata in acest an pe mai multe sectoare s-a reflectat si in performanta diviziilor companiei noastre. Sectorul de birouri ramane in continuare foarte activ, la fel si divizia de terenuri, dar si departamentul de evaluari si consultanta sau cel de industrial si logistica. Estimam o cifra de afaceri similara cu cea inregistrata anul trecut (compania a raportat anul trecut afaceri de 9,7 milioane de lei, respectiv 2,2 milioane de euro, n.r.)" a declarat Horatiu Florescu, seful The Advisers/Knight Frank.

Departamentul de terenuri al The Advisers/Knight Frank a semnat cea mai mare tranzactie de pe piata anul acesta, respectiv cea prin care Portland Trust a cumparat de la compania Nusco un lot de 4 hectare in zona Floreasca. Cu toate ca cei mai multi vor termina anul 2014 pe plus, consultantii imobiliari contactati sunt de parere ca piata de consultanta este inca afectata de poblemele sistemului bancar, cu impact asupra disponibilitatii finantarii, de cresterea economica sub asteptari in zona euro, de cererea inca limitata din partea chiriasilor, care continua sa fie precauti.

"Piata de consultanta imobiliara din Romania este una stabila, dominata de cei mai mari jucatori globali, iar aceasta va inregistra o crestere solida odata cu cresterea pietei imobiliare si cu maturizarea acesteia. Intrarea pe piata a unor noi investitori va fi un important factor de crestere. Tot mai multe dintre agentiile mari vor migra dinspre un model bazat pe brokeraj catre unul bazat pe consultanta si isi vor diversifica serviciile prin deschiderea unor noi linii de business", apreciaza reprezentantul JLL.

Pe de alta parte, Horatiu Florescu considera ca exista anumite aspecte nefavorabile care se perpetueaza de la an la an, dezvoltarea infrastructurii fiind unul dintre exemple. "Lipsa infrastructurii impiedica intr-o oarecare masura investitiile din sectorul industrial si logistica, birouri sau rezidential. Revenirea lenta din criza economica a atras si o reticenta a investitorilor. Pe de alta parte, dezvoltatorii deja consacrati isi mentin activitatea, investitiile si increderea in piata locala", a conchis Florescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri