Situata pe strada Lipscani, la numarul 55, libraria Carturesti se desfasoara pe sase niveluri insumand 1000mp. Carturesti Carusel este un experiment de locuire culturala a centrului vechi, oferind un spatiu pentru lectura, socializare si explorare artistica a inimii orasului. Cu un bistro la ultimul etaj, un spatiu multimedia la subsol si o galerie dedicata artei contemporane la primul etaj, libraria se pregateste sa spuna o noua poveste pe o strada cu o vibranta traditie comerciala.

carturesti carusel

Cladirea din centrul vechi este detinuta de Jean Chrissoveloni, mostenitorul celebrei familii de bancheri. Imobilul a fost construit in 1860 si cumparat apoi la licitatie de bancherul Nicolas Chrissoveloni la inceputul anilor 1900. Aici a functionat institutia de credit Crissoveloni in primii ani de prezenta in Bucuresti. Banca Chrissoveloni a fost una dintre cele mai importante banci ale Romaniei interbelice. “Banca a functionat neincetat cu succes intre 1848 si 1948, cand a fost lichidata de comunisti”, povesteste cu mandrie Jean Chrissoveloni intr-un articol wall-street.ro din ianuarie 2014. Banca a fost infiintata de Nicolas Chrissoveloni, strabunicul lui Jean Chrissoveloni in 1848 in Galati, iar primul sediu al bancii in Bucuresti a fost cel din Lipscani 55.

“In parte din fata pe Lipscani erau ghiseele, iar in spate locuia familia. Exista la etaj o parte ce oferea vizibilitate asupra ghiseelor unde stateau membri familiei si urmareau ce se intampla in banca”, ne povesteste Jean Chrissoveloni. Ulterior Banca Chrissoveloni s-a mutat, iar in imobil a fost magazinul Bazarul Popular, care in perioada comunista s-a transformat in magazinul Familia.

Citeste si:

carturesti carusel

Cladirea istorica din Lipscani a fost renovata de mostenitorii familiei cu 1 milion de euro si inchiriata anul trecut de librariile Carturesti, care au amenajat in centrul istoric un spatiu cultural amplu, mizand pe comunicare dintre nou si vechi. "Ne-am structurat propunerea in jurul ideii de comunicare intre vechi si nou. Folosind un limbaj contemporan, am redus la minim elementele cromatice pentru a lasa loc jocului de lumini si umbre generat de luminatorul central. Forma sinuoasa si diafana a supantelor genereaza dinamica si adauga ritmicitatii si simetriei cladirii un caracter ludic, asemenenea unui carusel in miscare", au declarat reprezentantii Square One, biroul de arhitectura care a realizat conceptul de la Carturesti.

Printre principalii concurenti Carturesti se numara Humanitas si Diverta.

Sursa foto: Cosmin Dragomir