Zona de vest a reprezentat 35% din totalul tranzactiilor realizate in primul trimestru al anului, fiind urmata de sud cu 21% si nord cu 20% din total. In aceste zone preturile au crescut, ca medie per unitate cu 3,5% in vest si 1,91% in sud fata de aceeasi perioada a anului trecut. In zona de nord, preturile au scazut ca medie per unitate cu 1,66% fata de primul trimestru din 2014.

Studiul efectuat de Departamentul de Analiza si Evaluare Economico-Financiara al ASE a scos din esantionul analizat pentru a realiza media pe Bucuresti a pretului de tranzactionare extremele. Astfel, pretul mediu de tranzactionare al unei locuinte in Bucuresti este de 51.163 euro, in crestere cu 1,55% fata de primul trimestru din 2014. In zona de vest, vedeta pe vanzari de locuinte in primul trimestru, pretul mediu de tranzactionare a fost de 46.524 euro, in timp ce in sud a fost de 44.603 euro, sudul fiind si cea mai ieftina zona ca preturi de tranzactionare.

preturi apartamente

Sursa: indice ASE

Nordul este cea mai scumpa zona cu un pret de tranzactionare de 65.651 euro, urmata de centru, unde au fost 15% din tranzactii, cu 65.225 euro per unitate. In est, unde au fost si cele mai putine tranzactii, 9% din totalul analizat, pretul mediu de tranzactionare a fost de 48.970 euro.

Citeste si:

Marjele de negociere fata de pretul final de listare al proprietatilor sunt in Bucuresti de 2,72%, fiind primul trimestru in care au scazut sub 3%, ceea ce arata ca pretentiile vanzatorilor sunt tot mai apropiate de valorile reale de tranzactionare. Marja de ajustare, adica diferenta intre pretul initial de listare si cel de tranzactionare este de 8,58%, de asemenea in scadere. Cele mai mari marje de negociere si ajustare sunt in zona de Nord de 4%, respectiv 10,53%.

Si tranzactiile sunt in crestere, potrivit datelor Flexmls Romania, serviciu de listare multipla, care pentru acest studiu analizeaza circa 80% din tranzactiile cu proprietati care au fost ofertate pe piata, spun oficialii companiei. Astfel, in primul trimestru din 2014, au fost 1.658 de tranzactii, iar in T1 2015 numarul a crescut la 2.476.

Indicele realizat de ASE a luat in calcul 1.714 tranzactii din Bucuresti.

In contextul cresterii cererii si a ofertei inca limitata, piata din Bucuresti are un potential mare pentru dezvoltatorii rezidentiali. O statistica INS, prezentata de NAI Global Romania, in cadrul unui eveniment organizat recent la ASE, arata ca numarul locuintelor finalizate in Capitala in 2013 a fost cu 60% mai mic decat decat finalizat in 1990, ceea ce arata ca potentialul segmentului rezidential este urias, mai ales daca luam in calcul cresterea numarului de locuitori ai Capitalei de la an la an. In acelasi timp, oferta de locuinte noi din ultimii ani s-a coagulat in zonele limitrofe orasului, stocul de locuinte din Ilfov crescand cu circa 75% fata de 1990.