Casele inteligente si eficiente energetic au starnit un interes tot mai mare in randul arhitectilor si dezvoltatorilor de locuinte in ultima vreme. Cea mai noua solutie de acest fel vine din Tara Galilor, regiune din vestul Marii Britanii, in care a fost creat un prototip de casa "smart" cu costuri minime care exporta mult mai multa electicitate in reteaua locala decat consuma efectiv.

Casa cu trei dormitoare a fost proiectata si construita de catre o echipa condusa de un profesor al unei scoli de stiinte arhitecturale, parte a Universitatii din Cardiff (Tara Galilor).

Design-ul casei incorporeaza o solutie de ciment ecologica, cu o structura izolata atat la interior cat si la exterior, iar peretii exteriori sunt dotati cu panouri care capteaza energia solara si caldura.

Ferestrele casei sunt dublate de o sticla speciala, iar usile de acces sunt realizate dintr-o combinatie de lemn cu aluminiu.

Mai mult, acoperisul care este orientat spre sud este realizat partial din panouri din sticla fotovoltaica, ceea ce ofera razelor solare posibilitatea de a patrunde prin acoperis.

Dotata cu generatoare solare si baterii in care este inmagazinata energia colectata de-a lungul anului, proiectul din Tara Galilor exporta energie pentru nu mai putin de opt luni pe an. Potrivit profesorului de la scoala de Arhitectura din cadrul Universitatii din Cardiff, pentru fiecare 100 de lire cheltuite pe electricitate in casa, proiectul imobiliar este capabil sa exporte energie in valoare de 170 de lire.

“Solcer House” (Casa Solcer - trad.) a fost proiectata si construita ca parte a unei incercari a Institutului Galez de Cercetari in domeniul Emisiilor de Carbon de a crea o casa care ofera energie proprie locuintei, dar introduce curent electric si in sistemul public de transport al energiei.

Designul proiectului a avut la baza conceptul “Building as Power Stations” dezvoltat in orasul Swansea si foloseste mai multe tehnologii dezvoltate in cadrul Institutului Galez de Cercetari in domeniu.

Proiectul este raspunsul dat de galezi directivei Uniunii Europene de a reduce emisiile carbon si de a construi cladiri cu consum minim de energie pana in 2020.

Proiectul “Solcer House”a fost ridicat in nu mai putin de 16 saptamani, constructia incepand in luna februarie a acestui an, si a fost finantiat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si din fonduri proprii ale Tarii Galilor.

Cum arata prima casa cu consum aproape de zero finalizata in Romania

Romania s-a alaturat tarilor europene care isi propun sa dezvolte proiecte de case cu un consum minimal de energie, astfel ca la inceputul lunii iulie Wienerberger, una dintre cele mai mari companii producatoare de blocuri ceramice la nivel european a inaugurat primul proiect de casa e4 cu consum aproape zero de energie.

Proiectul Casei e4 a fost demarat in anul 2013, pentru ca in vara anului trecut sa debuteze si constructia locuintei de peste 300 mp situata in localitatea Corbeanca de langa Bucuresti.

Conceptul Casei e4 a fost dezvoltat de catre grupul austriac Wienerberger si realizat in parteneriat cu ajutorul mai multor parteneri ca raspuns la Directiva 2010/31/EU a Parlamentului European, conform careia toate casele nou construire in tarile din Uniunea Europeana sa aiba un consum de energie aproape zero incepand cu anul 2020.

Constructia primei Case e4 din caramida a fost finalizata astfel in 12 luni de la demararea lucrarilor de santier si realizata la un pret de aproximativ 665 euro/mp, cu toate taxele incluse, ceea ce inseamna un cost total ce s-a ridicat la 216.000 de euro, conform informatiilor furnizate.

“Costul realizarii unei case la o astfel de dimensiune este cu pana la 25% mai mare decat cel al unei constructii realizate din materiale obisnuite, dar adevaratele avantaje se vor vedea abia in timp. In dezvoltarea proiectului am lucrat numai cu romani”, au declarat reprezentantii Wienerberger Romania, initiatorul proiectului.

Citeste continuarea articolului aici si vezi cum arata prima casa cu consum aproape zero finalizata in Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri