Programul de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene aduce cu sine riscul unei noi bule a preturilor locuintelor, pe masura ce investitorii se orienteaza spre real estate, arata un studiu al Moody’s Analytics.

Germania, Norvegia si Marea Britanie sunt tarile considerate a avea cel mai mare grad de risc pe masura ce ratele de dobanda sunt extrem de reduse si yieldurile obligatiunilor au dinamizat cresterile de preturi ale locuintelor, arata raportul Moody’s Analytics, citat de Financial Times.

Anna Zabrodzka, autorul studiului, arata ca preturile in crestere si programul de achizitii de active de 60 mld. euro pe luna al Bancii Centrale Europene au readus la suprafata riscul unei bule a preturilor. „In timp ce piata obligatiunilor a suferit o corectie si yieldurile datoriei suverane a Germane au crescut recent, ele sunt in continuare extrem de joase”, spune autoarea, adaugand ca acest lucru a incurajat investitiile in real estate care aduc un randament mai ridicat.

Din 2010, preturile medii ale locuintelor din Norvegia au crescut cu peste 30%, in Germania cu aproape 25% si in Marea Britanie cu 15%, potrivit Moody’s. Cautarea unor yielduri bune a alimentat si piata proprietatilor comerciale in ultimii ani, in 2014 nivelul preturilor si yieldurilor la nivel global ajungand la nivelul de dinainte de criza.

Cel mai mare risc al unei bule este in Norvegia. Autoritatea de Supraveghere Financiara din Norvegia a avertizat in acest an ca scaderea ratei de dobanda impinge piata rezidentiala intr-o bula, insa Banca Centrala Norvegiana a continuat sa taie ratele dobanzilor intr-un efort de sprijini economia in fata preturilor joase ale petrolului.

Si in Marea Britanie preturile cresc, in conditiile in care criteriile de creditare sunt inca relaxate, in principal ca urmare a programului guvernamental Help to Buy. Potrivit Moody’s acest program a determinat o crestere a imprumuturilor cu un grad ridicat de indatorare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri