Timisoara a devenit in acest an un adevarat hot spot in ceea ce priveste planurile de investitii imobiliare, cu proiecte de sute de mil. euro anuntate. Poate insa sustine orasul toate noile proiecte? Pe unele segmente consultantii imobiliari sunt circumspecti, desi in Timisoara este in mod clar o nevoie de mai multe spatii de retail si office.

Iulian Dascalu, NEPI, Ioannis Papalekas si Alpha Group Investments se numara printre investitorii care vor sa pompeze sume fabuloase in piata imobiliara timisoreana. In afara de Ioannis Papalekas, care pe langa birouri vrea sa investeasca si in sectorul logistic, segment care a tinut capul de afis al tranzactiilor imobiliare in acest an, ceilalti se orienteaza pe centre comerciale si office.

De ce malluri? Raspunsul este simplu. Timisoara a ramas singurul oras mare care are un singur mall. Timisoara este in prezent, spune Laura Dumea Bencze, head of research in cadrul CBRE, orasul cu cea mai mica densitate de spatiu comercial la mia de locuitori dintre orasele mari.

Densitatea foarte mica de spatii comerciale corelata cu faptul ca Timisoara este orasul cu cea mai mica rata a somajului, venitul cel mai ridicat (dupa Bucuresti) si perspective de dezvoltare dinamica prin pozitia geografica, calitatea fortei de munca sau dezvoltarea zonei industriale, face ca orasul sa fie o destinatie extrem de atractiva si pentru dezvoltarile de spatii comerciale,in opinia Laurei Dumea Bencze.

Densitatea spatiilor de retail din Timisoara s-ar tripla la finalizarea mallurilor anuntate

„In mod evident este loc pentru dezvoltarea de noi spatii comerciale, de calitate. Insa, finalizarea tuturor proiectelor aflate acum in dezvoltare (Shopping City Timisoara - NEPI, Open Ville - Iulius Group, Timisoara Centrum- Alpha Investments, Timisoara Plaza - Plaza Centers) ar duce la triplarea densitatii - de la actualmente 300 mp la 900 mp per 1.000 locuitori. O astfel de crestere este nesustenabila si greu de absorbit in piata”, a comentat Laura Dumea Bencze.

Similar sectorului retail, segmentul birouri este insuficient dezvoltat raportat la cerere. Timisoara are in prezent un stoc de 90.000 mp, dar cu potential de triplare in urmatorii 3-4 ani, potrivit datelor CBRE.

„In cazul segmentului birouri vom asista la o dezvoltare in faze ale cladirilor, pe masura inchirierii acestora, mai degraba decat o dezvoltare speculativa in totalitate. Aceasta va contribui intr-o oarecare masura la absorbtia corecta a cladirilor noi”, a spus consultantul.

Ce proiecte au anuntat greii din real estate in Timisoara

Cel mai recent anunt este cel al Alpha Group Investments, divizia de investitii a Alpha Bank, care va investi 80 mil. euro intr-un centru comercial de 50.000 mp si o cladire de birouri de 10.000 mp. De managementul proiectului se ocupa compania de consultanta a lui Ali Ergun Ergen, unul dintre cei mai apreciati oameni de retail din Romania.

Grupul de companii Iulius, detinut de omul de afaceri Iulian Dascalu, va investi 220 de milioane de euro in ansamblul multifunctional Openville din Timisoara, si va cuprinde inclusiv spatii de birouri, cea mai inalta cladire din Romania, de retail si petrecere a timpului liber.
Openville timisoara

Lucrarile de constructie vor incepe in aceasta toamna, iar pana la finalul anului 2016 se vor inaugura 33.000 mp de spatii office. Prima faza de dezvoltare va fi finalizata in ultimul trimestru din 2017 si va cuprinde 80.000 mp de birouri clasa A, zona de retail si parcul. A doua etapa va presupune dezvoltarea de spatii office pana la suprafata de 131.000 mp, in functie de cerintele pietei.

NEPI a demarat constructia unui mall de 70.000 de mp in Timisoara, care va include pationoar, un cinema 4Dx, dar si un Carrefour de 10.000 mp.

mall nepi timisoara

Ioannis Papalekas spune ca focusul investitiilor viitoare va fi pe logistic, fiind vizate Timisoara, Cluj si Constanta, iar din total circa 300 mil. euro vor fi alocati acestui segment. "Vom construi foarte mult pe logistic in Timisoara. Incepem acum 150.000 mp. De asemenea, vom face birouri in Timisoara intr-o zona centrala. Vom incepe cu o prima faza de 20.000 mp, iar per total proiectul de birouri din Timisoara poate ajunge spre 60.000 mp", a spus anterior Ioannis Papalekas.

Plaza Centers a anuntat de asemenea ca a securizat finantarea pentru constructia unui mall de 40.000 mp in Timisoara.

In prezent, singurul mall din Timisoara este Iulius Mall, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascalu, iar principalul proiect de birouri este City Business Centre, dezvoltat de Ovidiu Sandor si cumparat de NEPI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri