Dezvoltarea pietei de birouri in orasele regionale importante merge in tandem cu dezvoltarea centrelor universitare care atrag tineri si astfel forta de munca la inceput de cariera. De asemenea, indicatorii economici cu impact pe piata muncii la nivel national transmit o imagine pozitiva dezvoltatorilor care capata incredere in potentialul investitional al tarii, inclusiv la nivel regional, spune Mihai Paduroiu, head of advisory & transaction office, CBRE.

"Cluj-Napoca este un exemplu interesant de urmarit. Odata cu noile livrari din 2019-2020, care includ si proiecte mixte, ce integreaza componenta de birouri cu cea de retail si chiar rezidentiala, Cluj-Napoca isi reconfirma pozitia de lider al oraselor regionale, iar acest lucru se datoreaza in mare parte functionarii eficiente a ecosistemului format din administratia publica, mediul academic si mediul de business, ceea ce transforma orasul intr-un model de succes care poate fi replicat la nivel national", apreciaza Mihai Paduroiu (foto).

CBRE estimeaza ca aproximativ 423.000 mp de spatii de birouri sa fie livrati pana la sfarsitul lui 2021 in orase regionale importante precum Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara si Brasov, orase in care spatiile de birouri noi sunt din ce in ce mai cautate ca o alternativa pentru Capitala sau chiar prima optiune pentru tot mai multe companii care fie se extind, fie tocmai isi fac intrarea in Romania.

Astfel, proiecte care totalizeaza aproape jumatate de milion de metri patrati, dintre care 55% sunt la stadiul de planificare si 45% sunt deja in constructie, urmeaza sa fie adaugate la stocul de spatii de birouri moderne in patru dintre cele mai importante orase regionale.

Iasiul va atrage 32% din totalul de spatii noi si este urmat de Timisoara cu 30% din total, in timp ce Cluj-Napoca si Brasov vor atrage impreuna 38% din totalul prognozat pentru urmatorii ani. In a doua jumatate a anului 2019, estimam ca va fi livrat 26% din totalul progonozat, urmand ca pana la finalul lui 2020 sa se mai livreze aproximativ 35% din total spatiilor de birouri anuntate, potrivit CBRE.

Citeste si:
CBRE vinde un teren de 26 ha in Ocna Mures pentru proiecte de retail
CBRE: 26 ha de teren in Ocna...

In ceea ce priveste Bucurestiul, aproximativ 141.000 mp urmeaza sa fie livrati pana la sfarsitul anului 2019 in 8 cladiri aflate deja in diferite etape de construire. In plus, in urmatorii doi ani se asteapta livrarea a inca 635.000 mp din care 46% sunt deja in curs de dezvoltare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Companiile au inceput sa "fure" angajati din Bucuresti in alte orase