Un numar de sase orase importante din tara, a caror economie locala constituie o pondere cumulata de peste 20% din Produsul Intern Brut (PIB), nu au in faza de plan sau in constructie niciun proiect de retail, de tip shopping centre sau retail park, pana in la finalul lui 2020, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE.

Cele sase orase sunt Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Oradea, Ploiesti si Suceava. In Cluj-Napoca, de exemplu, mai mult de 90% din intreg stocul de retail este mai vechi de 10 ani, iar in Ploiesti aceasta pondere ajunge la 65%.

Pe de alta parte, in Constanta, exista proiecte de retail preponderent noi, 70% dintre acestea fiind livrate dupa 2008. Insa, in cazul orasului de la Marea Neagra, densitatea ridicata de mp retail la 1.000 de locuitori ar putea reprezenta totusi o "amenintare", in contextul in care exista o penurie de forta de munca disponibila, in special in sezonul turistic. Din 2013, stocul total de retail din judetul Constanta a ramas neschimbat, potrivit CBRE.

Revenind la Cluj-Napoca, o cauza a lipsei de proiecte de retail aflate in faza de plan sau in constructie este data de lipsa terenurilor disponibile si preturile ridicate solicitate, desi exista o cerere ridicata de noi centre comerciale sau parcuri de retail, un standard ridicat de viata, potential pentru noi investitii si un influx constant de populatie tanara, in contextul in care vorbim despre unul dintre cele mai importante centre universitare din tara.

Oras Stocul retail (mp) Densitate (mp /1.000 locuitori) Shopping Centres Retail Parks
Cluj-Napoca 158.000 487 78% 22%
Iasi 156.000 417 67% 33%
Constanta 184.000 583 64% 36%
Ploiesti 113.000 494 83% 17%
Oradea 146.000 658 52% 48%
Suceava 109.000 889 54% 46%

Cat despre Iasi, principalul dezavantaj este dat de lipsa unei autostrazi functionale in regiunea Moldovei, ceea ce creeaza costuri operationale ridicate si dificultati pe lantul de retail cu alte orase din tara, in special Bucuresti.

Pe de alta parte, in Oradea puterea de cumparare este destul de scazuta, in pofida unei densitati totusi ridicate de retail, ceea ce justifica in parte lipsa de alte proiecte de profil aflate in faza de plan sau constructie pana la finalul lui 2020. La acestea, se adauga si competitia cu alte orae regionale, precum Timisoara sau Cluj-Napoca, mai arata raportul CBRE.

Proximitatea fata de Bucuresti a atras in Ploiesti de-a lungul timpului mai multe unitati de productie ale unor multonationale, migratia catre Capitala si lipsa unei dezvoltari de spatii de birouri existenta, in constructie sau in plan taie din interesul dezvoltatorilor de retail pentru acest oras. Si pentru Suceava, proximitatea fata de Iasi constituie un dezavantaj, la care putem adauga o densitate de retail deja ridicata si o putere de cumparare destul de redusa.

Sursa foto: Sonpichit Salangsing / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri